• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D. I.

21.02.2023

12:00

PREMINUO ISTAKNUTI MUZIČAR! Veljko Nikolić umro u 68. godini

Prntscreen/YouTube

Kultura

PREMINUO ISTAKNUTI MUZIČAR! Veljko Nikolić umro u 68. godini

Podeli vest

Legenda ovdašnje džez scene Veljko Nikolić, poznat pod pseudonimom Papa Nik, preminuo je u 68. godini.

Jedan od najtalentovanijih džez multiinstrumentalista na našem tlu Veljko Nikolić, zajedno sa Srđanom Aleksićem Fraparegom osnovao je grupu Institut 1974. godine, koja je imala pionirske poduhvate kad je u pitanju eksperimentalni etno-džez na našem podneblju.

Foto: Prntscreen/YouTube

Veljko Nikolić Papa Nik

Papa Nik je važio i za jednog od pokretača žanra „world music“ u nas, s obzirom da je u svojoj muzici eksperimentisao sa tradicionalnom afričkom, indijskom i balkanskom muzikom, podseća RTS.

Svirao je klavir i perkusije, ali se tokom karijere izveštio kao talentovani multiinstumentalista. Svirao je i gitaru, blok-flautu, saksofon, oprobao se čak i na kineskoj violini, i pravio je i sopstvene instrumente od najrazličitijih materijala.

Kada je 2018. za svoje pregalaštvo ovenčan nagradom „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci“, u obrazloženju je, između ostalog, stajalo da je „Papa Nik jedan od pokretača world music pravca u Srbiji i među kreatorima te scene kod nas, s obzirom da je još polovinom sedamdesetih godina koristio tradicionalne instrumente u svom fuzijskom stvaralaštvu“.

Sarađivao je tokom karijere sa Lalom Kovačevim, Milošem Petrovićem, Mališom Draškocijem, Dušanom Bogdanovićem, Borisom Kovačem, Bata Kandom, Jovanom Maljokovićem, Balkanikom, Bokijem Miloševićem, Renesansom, Fish in Oil…

Zanimljivo je da je po vokaciji Veljko Nikolić bio arhitekta. Ali, 1997. godine, u tom kriznom dobu, ostao je bez posla. Arhitektama u preduzeću gde je radio savetovano da potraže drugo radno mesto i odlučio je da se posveti muzici i živi od toga.

– Ja sam oduvek svirao, od devete godine. Kada je postalo jasno da posla više nema, počeo sam sa prijateljima da sviram po klubovima. To je bila jednostavna odluka, čini mi se da mi za nju nije trebalo toliko mnogo hrabrosti, ali mi je hrabrost bila potrebna kasnije kada je trebalo da nastupam sa muzičarima mnogo iskusnijim od mene, Lalom Kovačevim, Bata Kandom, Jovanom Maljokovićem – pričao je Papa Nik.

Arhitekturi se, kako se sećao za „Politiku„, nije vratio više nikad:

– Ekonomska kriza je uticala na to da ljudi počnu sve više da rade samo ono što može da se proda, a muzika je umetnost. Kod umetnosti nije prva misao da prodaš. Muzika je i potonula zato što su muzičari počeli da razmišljaju kao trgovci.

Na vest o smrti Veljka Nikolića reagovale su mnoge kolege s kojima je sarađivao tokom višedecenijske karijere, a jedan od njih Vasil Hadžimanov je na društvenim mrežama napisao:

– Dobri naš Papa Nik. Putuj s muzikom zauvek.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija