• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/J.Ž.

07.06.2021

20:00

NJENA IGRA JOŠ TRAJE! Neda Ukraden: VOLJENA sam i OBOŽAVANA, ali je TEŠKO PRATITI osobu kao što SAM JA!

Showbiz

NJENA IGRA JOŠ TRAJE! Neda Ukraden: VOLJENA sam i OBOŽAVANA, ali je TEŠKO PRATITI osobu kao što SAM JA!

Podeli vest

Prva pesma koju je snimila daleke 1967. zove se "Igra bez kraja". Neda Ukraden sa ponosom kaže da je ta pesma na neki način sve rekla o njenoj karijeri...

Tri nove pesme, tri spota i knjiga - autobiografija "Roman života", ovih dana su čuvenu Nedu Ukraden stavili u žižu javnosti. Ali čak i kada nema šta novo da predstavi, Neda je zapravo u samom vrhu popularnosti. Tokom karijere koja traje od 1967. godine, kada je snimila prvu pesmu, Neda Ukraden je na listi najboljih i najuspešnijih pevačica u skoro svim zemljama bivše Jugoslavije.

Ovih dana, dok vredno radi na promociji novih pesama, za Ljubav i zdravlje Neda otkriva detalje iz autobiografije koju piše, iskreno govori o tome koliko je čeznula za pesmom u vreme korone, o svojim ljubavima, o suzama, razočarenjima, ali i planovima.   

Objavili ste tri nove pesme, svaka je po ritmu i stilu drugačija, ali pesma "Jednom kada ovo prođe" baš je istinita jer svi "jedva čekamo da se zagrlimo", kako kaže jedan stih. Kako ste vi pregurali prethodnih godinu dana?
- U ovom teškom vremenu podvig je uraditi tri nove pesme, ali posle 14 meseci pravog muzičkog posta, uželela sam se i ja, a i autori snimanja novih pesama, pevanja, muzike. Ponuđene su mi tri izuzetne, drugačije i atraktivne pesme. Pesmu "Jednom kada ovo prođe" sam odmah prihvatila kao odu jednom vremenu. A ceo taj "podvig", nove pesme, tri spota, u teškom vremenu bez koncerata i zarade ne bih mogla da izvedem bez pomoći sponzora.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neda Ukraden (@neda.ukraden)

 

Htela sam da budem diplomata

Da li ste ikada sebe zamišljali za katedrom, kako radite u školi i predajete engleski jezik, ili recimo radite kao pravnik?
- Sa dva fakulteta kao što su pravni i katedra za engleski jezik trebalo je, a i želela sam da odem u diplomatiju. Sebe sam uvek videla kao diplomatu, kao nekog u nekim međunarodnim institucijama - UN, Unicef, Unesko, kako zastupam svoju zemlju. Advokatura je bila alternativa... Ali sudbina piše stranice života na neobjašnjiv i neočekivan način.
Da li ste stroga mama?
- Kćerki jedinici Jeleni bila sam i otac i majka i samo majke znaju kako je to kad ti je dete u pubertetu, a preselili ste se iz grada zahvaćenog ratom u drugu, nepoznatu sredinu, novu školu... Morala sam da budem stroga, ali i puna razumevanja.

Da li se u ovom periodu muzičkog posta, kako kažete, javila ideja da napišete autobiografiju?
- Ovo vreme doživljavam kao svojevrsno iskušenje, trening duha i samo činjenica da imam divnu porodicu pomogla mi je da sve ovo prođemo lakše, bezbolnije. Bogu hvala, nismo se razboleli. Ideja o autobiografiji, ili "Romanu života", javila se davno, pošto su moj život i karijera bogati i zanimljivi. Ali, tek sada kad sam mogla dovoljno vremena da posvetim pisanju, krenula sam na taj užasno zanimljiv put prisećanja svih onih lepih, ali i manje lepih i dramatičnih trenutaka u mom životu.

Dok ste pisali (ili još pišete) priču o svom životu, sigurno ste ponovo i plakali i smejali se nekim sećanjima. Kakav je bio osećaj staviti sve to na papir?
- Upravo završavam prvi tom svoje autobiografije, do '92. god. Previše je toga bilo uzbudljivog, pa sam pišući, prisećajući se svih predivnih trenutaka, borbe za svaku pesmu, svaki stih, osetila ono isto uzbuđenje. Bilo je i suza i smeha, nagrada, prijatnih i neprijatnih iznenađenja, putovanja, ljubavi...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neda Ukraden (@neda.ukraden)

 

Šta je najlepše čega se sećate iz vremena kada ste počinjali pevačku karijeru? Ko vam je bio najveća podrška?
- Karijeru sam počela u gimnazijskim danima, tako što sam se javila na audiciju Radio Sarajeva i pošto sam primljena, snimila sam prvu pesmu simboličnog naslova - "Igra bez kraja". I ta igra, evo, još traje. Moji roditelji nisu želeli da im kćerka bude pevačica, pa sam studirala dva fakulteta, pravo i engleski jezik. U početku, moja upornost i to što sam vredna pomogli su mi da plivam u oba smera. Ali kasnije, kad je muzika prevladala, roditelji su mi pružili neprocenjivu pomoć, naročito oko deteta. Moja knjiga je priča o meni, mojoj karijeri, pesmama, uspesima na festivalima, svađama, sjajnim autorima, ljubavima, razočarenjima. Ali to je knjiga i o vremenu u kome sam rasla i postala poznata, školovala se, udala, razvela, o zemlji u kojoj se savim drugačije živelo, putovalo, družilo se... Moji počeci su vezani za jedan nastup na tek osnovanom, kasnije čuvenom festivalu "Vaš šlager sezone". Imala sam 16 godina i kad sam čula spikera da me najavljuje, noge su mi se odsekle od treme. To je video tada veliki, poznati Dragan Stojnić, prišao mi, pružio mi svoju ruku, izveo na binu i obratio se publici: "Molim vas, pozdravite našu mladu, buduću veliku zvezdu Nedu Ukraden". Nikad neću zaboraviti te reči podrške divnog, uvaženog gospodina, šmekera i fantastičnog pevača Dragana Stojnića.

Da li u knjizi otkrivate nešto što do sada nikada niste ispričali?
- Knjiga će svakako otkriti detalje koje čitaoci nisu čuli do sada ili nisu o meni znali. Ima veoma mnogo zanimljivosti oko nastajanja nekih pesama, prekidima nekih saradnji...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neda Ukraden (@neda.ukraden)

 

Zora se pozlatila

Pesma "Zora je" neprevaziđeni je hit, ali da li je to i vaša omiljena pesma koju ste pevali? Ako ne - koja je?
- "Zora" je pesma nad pesmama. Osetila sam  to kad sam je prvi put čula. Mnogo je drame, borbe, suza, svađe bilo tokom snimanja pesme koja se originalno zvala "Jovane, labude". Naslov "Zora je svanula" dala sam ja, preuređivala tekst i menjala aranžmane, producente... Ali svaku suzu koju sam prolila, svaku emociju i napor koji sam uložila tokom rada na ovoj pesmi kompozitora Đorđa Novkovića, pozlatila se. Pesma je snimljena na 13 svetskih jezika i dan-danas je najpopularnija pesma u mnogim zemljama gde nastupam.

Veoma ste otvoreno govorili o razvodu, ponudama za brak... Rekli ste da imate prosca koji vas čeka 30 godina. Ima li on još šansi kod vas?
- Moj privatni život je bio i još uvek je pun ljubavi. Volela sam, bila voljena i obožavana i još uvek jesam. Ali uredila sam sebi život po meri žene koja voli svoj dom i porodicu iznad svega, svoj muzički život, koncerte, putovanja, druženja, sport, modu, pozorište... Teško je upasti u takav život, pratiti osobu kao što sam ja. Ali, ja baš volim ovakav stil života. Volim svoje unuke. Volim svoju kuhinju. Volim mnogo toga. Bračnih ponuda ne manjka, kao ni udvarača.

Kako ste sebe održali "iznad vode" kada ste rešili da u život krenete sami, posle razvoda? Čega ste se plašili? Ili uopšte niste bili u strahu, neizvesnosti?
- Kad sam odlučila da se razvedem, bilo je to sa željom da spasem sebe i dete nemilih scena, svađa, sukoba i da ljubav koju smo nekada Jelenin tata i ja osećali jedno prema drugom bude sačuvana u našim sećanjima. Ostali smo do kraja njegovog života prijatelji, poštovali se i iznad svega voleli našu kćerku. Želela sam da krenem sama dalje, da mi noći i jutra ne budu u svađi i suzama. Moji roditelji su mi pružili ogromnu podršku. Imala sam svoju karijeru, svoje dete, svoj integritet. Dovoljno da nastavim život uzdignute glave.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neda Ukraden (@neda.ukraden)

 

Kakav muškarac može sada da osvoji vaše srce?
- Muškarac koji bi mene mogao da fascinira je muškarac koji ima svoju profesiju, koji zna šta su dom i porodica i koji bi znao da poštuje moju profesiju, karijeru, obaveze. Teško je sve to spojiti u jednoj osobi.

Kada pomislite da je iza vas tako duga i bogata karijera - žalite li za nečim?
- Kada se osvrnem iza sebe i vidim sve te nagrade, priznanja, preko 400 snimljenih pesama, kad vidim svoju divnu kćer i njenu decu, mogu samo da budem srećna. Ni u snu nisam mislila da ću se baviti samo muzikom i dočekati da u ovim godinama budem tražena, popularna. Želela sam naravno divnog muža, dobar brak i mnogo dece. Ali, zahvalna sam svakom ko mi je pomogao da imam ovako jedinstven, lep, neponovljiv život.

Koja je vaša tajna kojom održavate zdravlje i zdrav i lep izgled?
- O svom zdravlju i o izgledu veoma vodim računa. Pre svega zahvaljući majci od koje sam nasledila građu, nisam morala mnogo da se menjam. Ali sve ovo što sad jesam rezultat je rada, truda i muke da se održi fizička kondicija, da se ne ugojim, a volim da jedem i da kuvam. Lice negujem maksimalno sa mnogo toga što nude naši saloni, kozmetičke kuće. Što se fizičke kondicije tiče vežbam po sistemu "tabata vorkaut", plivam, igram tenis. Neophodno je baviti se sportom i vežbati. To podiže i telo i duh. Ali osmeh, optimizam, moji unuci, energija - to je ono što me čini srećnom i mladom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neda Ukraden (@neda.ukraden)

 

Da li imate poseban režim ishrane i kakav je to režim?
- Od ishrane volim mediteransku kuhinju, volim ribu i morske specijalitete. Ali volim i sarmu, raštan, volim karipske specijalitete. Dobra sam kuvarica i veoma sam posvećena dobrom jelu, vinu, načinu na koji se jelo servira.

Šta je to što volite da radite u danima kada nema gostovanja na televizijama, intervjua, obaveza oko unuka?
- Kad nisam na putu, koncertima i na snimanjima, porodica, unuci su moj centar sveta. Volim kad idemo zajedno na neki izlet, volim da im priredim lep ručak... Pametni su, zanimljivi, veseli, muzikalni. Uživam da se družim sa njima i da pevamo, da ludujemo.

Da li imate neki plan kada je reč o nastupima? Da li je moguće imati planove? Kada ponovo krenu koncerti - kako zamišljate svoj i gde?
- Planova ima, ali ono što je prioritet je novi kompakt disk posle skoro četiri godine, sa 13 novih pesama. Očekujemo svi da će se u ovo post-korona vreme slušati i pevati moje pesme, da će se krenuti sa koncertima i da ćemo da radimo ono što najbolje znamo - da pevamo i zabavljamo se. Planiram i učešće na CMC festivalu, 12. juna u Vodicama, koji sa radošću očekujem. Tamo ću pevati jednu od tri nove pesme, "Gde ćemo za praznike", a tamo će se održati i promocija mog novog CD-a "Jednom kada ovo prođe".
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija