• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

02.03.2020

12:40

SUĐENJE ZA OTMICU SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Doneta odluka posle 19 godina!

Vesti

SUĐENJE ZA OTMICU SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Doneta odluka posle 19 godina!

Podeli vest

Viši sud u Beogradu odlučio je danas da obustavi krivični postupak protiv bivšeg upravnika Okružnog zatvora u Beogradu Dragiše Blanuše koji je vođen po privatnoj optužnici naslednika nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Postupak je obustavljen jer ni privatni tužioci - Miloševićeva deca Marija i Marko, kao ni njihovi punomoćnici nisu danas došli na suđenje.

Dugodogišnji punomoćnik porodice Milošević, advokat Zdenko Tomanović je 30. januara dopisom obavestio sud da mu je Marija Milošević otkazala punomoćje, a kako se danas u sudu nije pojavio novi zastupnik sudija je odlučila da obustavi proces.

Marija i Marko Milošević imaju pravo žalbe Apelacionom sudu na odluku o obustavi postupka.

Nakon smrti Miloševićeve supruge Mirjane Marković, njena deca su nastavila krivično gonjenje Blanuše i privatnom optužnicom ga terete za otmicu svog oca, nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, prilikom izručenja Hagu 2001. godine, i druga krivična dela na štetu te porodice.

Foto: Printscreen

Optužnicu su preko punomoćnika u svojstvu "oštećenih kao tužilaca" još 2005. protiv Blanuše podneli Slobodan Milošević, koji je tada već bio u Hagu i njegova supruga Mira Marković, nakon što je tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Blanuše.

Milošević je u martu 2006. godine umro u pritvoru Haškog tribunala, a Markovićeva je u aprilu ove godine preminula u Rusiji u kojoj je poslednih 13 godina živela u azilu.

Optužnicu je u njihovo ime protiv Blanuše sve vreme zastupao punomoćnik, pošto oboje nisu bili u prilici da se pojavljuju u beogradskom sudu.

Namon njihove smrti krivično gonjenje preuzeli su njihovi naslednici i to u ponovljenom postupku, pošto je prva presuda kojom je Blanuša bio oslobođen od optužbi u martu 2017. ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Privatnom optužnicom nekadašnji upravnik Okružnog zatvora Dragiša Blanuša tereti se za otmicu Slobodana Miloševića prilikom izručenja Hagu, jer je bez odobrenja suda dozvolio da 28. juna 2001. godine NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gde je umro 11. marta 2006. godine.

Blanušu Miloševići terete i da je neovlašćeno objavio knjigu "Čuvao sam Miloševića", koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsednika SRJ pred njegovo izručenje Hagu, za koju je takođe bio oslobođen.

Ponovo mu se sudi i zbog optužbe ove porodice za neovlašćeno objaljivanje Milioševićevih fotografija slikanih u pritvoru, koja je bila odbijena zbog zastarelosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BOLE

pre 4 godine

Ovaj čovek je radio svoj posao a nalagodavci su odgovorni

milankukic

pre 4 godine

ko god me zna zna da sam uvek bio protiv Milisevica aaliu ovo sad mi daje za pravo da je nase sudstvo i tuzilastvo na lestvici od 100 na 0,01% jer se vidi da bar 70% u sudstvu je korumpirano i to je sramota za drzavu jer kad su zuti pravili reformu pravosudza imaju i ovi ali zasto je ne koriste boje se istine i o njima hvala

pc

pre 4 godine

U ovoj državi svi predmeti koji se vode zastare. Ne verujem da je ovaj čovek kriv ali znam da je neko kriv. Nisam ljubitelj lika i dela Slobodana Miloševića, ali neko treba debelo da odgovara zbog njegovog izručenja.

Marcco

pre 4 godine

Ovo je trebalo da se istera do kraja. Zašto nije predaju Hagu išla redovnim putem nego u sred noći, helikoterom za Tuzlu pa dalje u Hag? Jasno je zašto! Pare su u pitanju. Čak ni "špekulacije" tipa dići će da građanskih nemira ako se odugovlaći su glupost. Pa tamo ispred rezidencije nije bilo ni njih dvadeset koji su protestvovali.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija