• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.S.

15.06.2020

07:09

Bolestan sam i švorc, a tvrde da sam narko-bos: Mirko iz Šida sa sinom uhapšen zbog 800 kilograma kokaina i pita se samo jedno - KAKO JE TO, BRE MOGUĆE?!

Vesti

Bolestan sam i švorc, a tvrde da sam narko-bos: Mirko iz Šida sa sinom uhapšen zbog 800 kilograma kokaina i pita se samo jedno - KAKO JE TO, BRE MOGUĆE?!

Podeli vest

Uopšte mi nije jasno kako smo se moj sin Dragan i ja našli u toj priči s drogom, koja je zaplenjena u avgustu 2019. na Atlantiku... Te optužbe su nam upropastile živote, jadao se Đanković

Bolestan sam, u kreditima do guše, a tvrde da sam nekakav narko-bos. Nemam nikakve veze sa 800 kilograma kokaina, te lažne optužbe su upropastile život i meni i mojoj porodici, priča za Informer Mirko Đanković (67) iz Šida.

On je početkom septembra 2019. uhapšen zajedno sa svojim sinom Draganom Đankovićem (40) zbog sumnje da su pružili logističku podršku za prekookeanski šverc kokaina iz Meksika u Evropu.

Kampovao

Dragan se vratio iz Meksika četiri meseca pre zaplene droge, a ja sam u to vreme bio na kampovanju
Mirko Đanković

Nekoliko dana pre toga, krajem avgusta, španska policija je kod Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu pronašla tovar droge na jedrilici, na kojoj su uhapšeni Vladislav Funštajn (45) iz Erdevika, Meksikanac Emanuel Kuevas (25) i Rus Sergej Rašokin (49). Na paketima kokaina stajala je slika Gavrila Principa, što znači da je droga brendirana i da pripada nekom moćnom narko-klanu.

Angina pektoris

Mirko je nakon hapšenja narednih šest meseci proveo u pritvoru, a njegov sin je i dalje iza rešetaka. Njima je počelo suđenje u Specijalnom sudu u Beogradu, gde je održano pripremno ročište, koje je bilo zatvoreno za javnost. Pre suđenja, izmučeni Mirko jedva je smogao snage da nam kaže nekoliko rečenica.

- Uopšte mi nije jasno kako smo se moj sin i ja našli u toj priči s drogom... Nije mi jasno šta smo to nas dvojica organizovali i kakvu smo to logistiku pružili... Dragan se vratio iz Meksika četiri meseca pre zaplene droge na jedrilici, a ja sam u to vreme bio na kampovanju. Kako je, bre, ljudi moji, moguće da smo mi nekakvi dileri? - pitao se Mirko, koji je većinu vremena tokom šestomesečnog pritvora zapravo proveo na beogradskom VMA, jer ima anginu pektoris.

I Mirkova supruga Anđelka tvrdi da njen sin i muž nemaju ništa se švercom kokaina.

- Znaju oni dobro ko stoji iza svega toga, a nama su uništili život! Zašto, pitam se - kaže ogorčena Anđelka.

Advokat hteo da ih ojadi za 465.000 dinara

Anđelka Đanković nam je ispričala da je njen muž posle hapšenja imao dvojicu branilaca po službenoj dužnosti, a onda se u celu priču uključio jedan advokat, za koga su i ona i Mirko mislili da mu je takođe dodeljen po službenoj dužnosti, ali se ispostavilo da nije.
- On nam je odmah rekao da će Mirko i Dragan dobiti minimum deset godina i da treba da budemo spremni na to. Kada je muž shvatio da mu on nije dodeljen po službenoj dužnosti, pitao ga je koliko će da košta da ih on zastupa. Advokat mu ništa nije odgovorio, samo je rekao da će sve biti lako regulisano. Posle dve nedelje nam je poslao račun od 465.000 dinara i rekao nam da je svaki dan zastupanja mog muža koštao 240 evra! Šokirali smo se! Kada smo mu rekli da nemamo te pare, on je počeo da preti, čak je zvao i našu unuku koja živi u Nemačkoj i pretio tužbom - kaže Anđelka.
Đankovići su potom angažovali jednu advokaticu iz Sremske Mitrovice, koja ih i danas zastupa.

Ona dodaje da je Mirko i pre hapšenja bio narušenog zdravlja, a da mu je nakon izlaska iz pritvora još gore.

- Pije punu šaku lekova svaki dan. Zabranjeno mu je da napušta opštinu Šid, a mi nemamo bolnicu tamo i sad mora da se leči samo u lokalnom Domu zdravlja. Dragan mi je već devet meseci u pritvoru. Uništili su nas, celu porodicu... Moj muž i sin nisu nikakvi narko-bosovi! Živimo skromno i pošteno, pa mi da imamo pare od droge ne bismo dizali kredit za popravku kuće. U dugovima smo do guše! - jada se Anđelka.

Podsetimo, Anđelka nam je prošle godine objasnila da su joj muž i sin uhapšeni samo zato što poznaju Vladislava Funštajna, koji je 'pao' sa tovarom kokaina na Atlantiku.

- Dragan i Vladislav su 2018. radili na Mediteranu kao skiperi. Nakon što su se vratili kući, Funštajn je početkom 2019. pozvao mog sina da zajedno odu do Meksika da tamo voze jedrilice - kazala je Anđelka.

Dragan je, prema njenim rečima, prihvatio ovu ponudu, a Vladislav je pre polaska u Meksiko ostavio Anđelki i Mirku izvesnu svotu novca i zamolio ih da mu to pričuvaju.

- Kazao nam je da je prodao neko imanje u Erdeviku, da će po jedan deo tih para kasnije doći njegova sestra, a da mu ostatak pošaljemo u Meksiko preko "Vestern juniona" kad nam bude zatražio. Mirko i ja smo pristali, a Dragan i Vladislav su 10. aprila 2019. otputovali - ispričala je Anđelka.

Slali im pare

Sin joj se, međutim, javio posle samo nekoliko dana i kazao da želi da se vrati kući.

- Žalio se da su tamo ogromni talasi, da je sve mnogo opasnije nego na Mediteranu i tražio je da mu pošaljemo 1.000 dolara za avionsku kartu da se vrati u Srbiju. Stigao je kući već 24. aprila, a Vladislav je u međuvremenu u dva navrata tražio da mu pošaljemo po 1.000 dolara u Meksiko, što je moj muž i učinio. Od tada niko od nas nije više ni čuo ni video Funštajna - ispričala je ona.
Krajem avgusta usledila je zaplena tovara kokaina na Atlantiku, a ubrzo zatim su u Šidu uhapšeni i Đankovići. Suđenje u Specijalnom sudu im se nastavlja 22. i 23. juna. 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nikanor

pre 3 godine

Švorc, atri puta poslali po 1000 dolara. Kako to, odakle? A pitajte komšije i poznanike šta će vam reći o njima.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17