• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.04.2024

14:56

Ministar Mali podelio fantastične vesti: Od 2020. u Srbiju se slilo 15,9 milijardi evra stranih direktnih investicija!

Ministarstvo finansija

Društvo

Ministar Mali podelio fantastične vesti: Od 2020. u Srbiju se slilo 15,9 milijardi evra stranih direktnih investicija!

Podeli vest

Svaki novi kilometar auto-puta donosi nove investitore, a Srbija je od 2020. godine kumulativno privukla 15,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, rekao je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali na sastanku sa globalnim investitorima iz SAD.

- Govorimo o godinama krize, kada je evropska ekonomija bila na klackalici recesije i kada su se nakon pandemije smenjivale energetska kriza, poremećaji u lancu snabdevanja, ratni sukobi u Ukrajini i Gazi - istakao je Mali.

Investitori su, nakon posete srpske delegacije Vašingtonu povodom Prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, doputovali u Beograd kako bi se detaljnije upoznali sa svim parametrima srpske ekonomije.

- Ne pravimo razliku između domaćih i stranih investitora. Nadam se da ćete u Srbiji pronaći projekte i prilike koje će vas zainteresovati da ulažete - rekao je ministar u Ministarstvu finansija.

Foto: Ministarstvo finansija

 

On je ukazao da je prošlogodišnji srpski rast BDP-a od 2,5 odsto, samo u poslednjem kvartalu 3,8 odsto, a u februaru ove godine 5,9 odsto, baziran na izvozu i investicijama, te da zvanični statistički podaci Republike Srbije pokazuju da svaka privredna grana beleži rast.

Mali je ponovio reči čelnice Svetske banke Kristaline Georgijeve izgovorene nedavno u Vašingtonu da je Srbija zaslužila rezultate koje beleži, odnosno da je „svetla tačka“ ekonomije i istakao da su Srbiji pohvale i priznanja međunarodnih finansijskih institucija podstrek da nastavi trasiranu ekonomsku politiku, reforme i razvoj.

„Predstavili smo program „Srbija 2027“, potom EKSPO, sa kojima će Srbija postati najveće gradilište u Evropi . Oko 18 milijardi evra će iznositi ukupne investicije u celoj Srbiji u svim sektorima“, rekao je Mali na sastanku.

Ministar finansija je istakao da će sve to doneti dalji rast, podići kvalitet života i kvalitet infrastrukture budući da se u ovom trenutku gradi devet auto-puteva i saobraćajnica, a plan je da brza pruga stigne do Niša, Makedonije i bugarske granice.

Foto:  

Foto:  

Foto: Ministarstvo finansija

 

- Sve to privlači investitore i daje nam željene rezultate pa smo tako nezaposlenost sa nekadašnjih 25,9 odsto spustili na današnjih 9,1 odsto, imamo rekordne rezerve zlata i stabilan kurs - rekao je on.

On je istakao i da Srbija ima stabilan javni dug sa nivoom od 47,6 odsto BDP-a dok je svetski javni dug porastao sa 84 na 93 odsto BDP-a za nekoliko godina, a prosek zaduženosti evrozone iznosi 89 odsto.

Istakao je i da je deficit budžeta Republike Srbije 2,2 odsto uprkos prvobitnim projekcijama od 3,3 odsto, te da čak 63 odsto direktnih stranih investicija u regionu dolazi u Srbiju.

- To je naš veliki bafer i pokazuje nam koliko odgovorno upravljamo javnim finansijama, konzervativni smo u godinama krize i to nam daje neophodnu opreznost, a sveukupno nam daje ove rezultate - zaključio je potpredsednik Vlade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Histerija u SAD! Svi van sebe, i Kinezi šokirani Putinovim postupkom! Zapad nakon ovog više ne sme da se petlja sa Rusijom!
POKAZAO ZUBE

Histerija u SAD! Svi van sebe, i Kinezi šokirani Putinovim postupkom! Zapad nakon ovog više ne sme da se petlja sa Rusijom!

Odnosi između Rusije i SAD nastavljaju da se pogoršavaju, o čemu svedoče loše vesti koje su pre nekoliko dana stigle iz američke prestonice Vašingtona. Postalo je poznato da je predsednik Džo Bajden potpisao zakon (REPO) koji mu omogućava da konfiskuje zamrznutu rusku imovinu. Kako su primetili kineski novinari, ruski lider Vladimir Putin poneo se prilično neobično u tako teškoj situaciji. Ove podatke donosi Eastday.

06.05.2024

17:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija