• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Tasić

16.11.2020

13:17

TRAGOM ORUŽJA OTKRIVENOG U SEDIŠTU TERORISTIĆKE OVPMB: Pokrenuta istraga, naoružanje skriveno u šupljini stene PREOSTALO IZ VREMENA POBUNE?!

Vesti

TRAGOM ORUŽJA OTKRIVENOG U SEDIŠTU TERORISTIĆKE OVPMB: Pokrenuta istraga, naoružanje skriveno u šupljini stene PREOSTALO IZ VREMENA POBUNE?!

Podeli vest

Više javno tužilaštvo u Vranju naložilo naložilo je da se preduzmu radnje i mere na otkrivanju NN izvršioca krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih sredstava u slučaju pronalaženja veće količine oružja u selu Končulj kod Bujanovca

Takođe, biće izdate i naredbe za određena veštačenja radi utvrđivanja porekla i namene pronađenog naoružanja.

- Dana 14.11.2020 godine, na području sela Končulj, opština Bujanovac, na mestu zvanog Singerit, u šupljinama stene, pronađena je veća količina oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Nađena je raketa za ručni raketni bacač, municija za bacač granata, protivtenkovska mina, sanduk sa dvogledom za noćno osmatranje,više limenih kutija sa puščanom municijom različitog kalibra, maskirna uniforma i drugo - kaže Danijela Trajković, viši javni tužilac u Vranju.

Foto: S. Tasić

 

Pripadnici Policijske uprave u Vranju zajedno sa ekipom Policijske brigade izvršili su uviđaj i po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Vranju.

Pretpostavlja se da je reč o oružju koje je ostalo iz vremena sukoba na jugu Srbije pre 20 godina kada se teroristička Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca sukobljavala sa srpskim snagama bezbednosti na ovom području.

U Končulju je bilo i sedište ove terorističke organizacije. U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti terorističke OVPMB Šefket Musliju, Ridvan Ćazimi - Leši i Mustafa Šaćiri su 21. maja 2001. godine u Končulju, u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO - a za Jugoslaviju, potpisali sporazum o mirnoj demobilizaciji OVPMB.

Foto: S. Tasić

 

Po tom sporazumu VJ je trebalo da uđe u sektor B Kopnene zone bezbednosti do 31. maja 2001. godine.

Za poslednje dve decenije od prestanka sukoba, srpske snage bezbednosti relativno često nalaze zaostalo oružje iz tog perioda.

Končulj je inače etnički čisto albansko selo na Gnjilanskom putu, tik uz administrativnu liniju i prelaz ka Kosovu i Metohiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija