• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. D.

18.02.2021

21:32

VELJA I ELEZ PLANIRALI VELIKI BALKANSKI KLAN! Mafijaši imali opasne planove, nameravali da preuzmu podzemlje regiona

Vesti

VELJA I ELEZ PLANIRALI VELIKI BALKANSKI KLAN! Mafijaši imali opasne planove, nameravali da preuzmu podzemlje regiona

Podeli vest

Veljko Belivuk (35) i Darko Elez (47) pre hapšenja nameravali da stvore jedan moćni klan koji bi kontrolisao podzemlje čitavog regiona. Velja imao podršku crnogorskog "kavačkog klana", a Elez šiptarskih narko-kartela

Veljko Belivuk (35), zvani Velja Nevolja, i Darko Elez (47) pre hapšenja su bili u stalnom kontaktu i planirali su da stvore jedan moćni zajednički klan, koji bi kontrolisao podzemlje celog regiona! Belivuk je imao podršku moćnog crnogorskog "kavačkog klana", dok je Elez blisko sarađivao s šiptarskim narko-kartelima, na čelu s Naserom Keljmendijem!


Da su uspeli da realizuju ove planove, Belivuk i Elez bi se našli na čelu ujedinjene "balkanske mafije", koja bi kontrolisala celo tržište droge, reketa i oružja u ovom delu Evrope!
Međutim, već dogovorena saradnja između Belivuka i Eleza propala je zahvaljući srpskoj policiji, koja je najpre u decembru prošle godine uhapsila Eleza, a zatim 4. februara i Belivuka.

Povezani slučajevi


Ovo je nedavno potvrdio i ministar policije Aleksandar Vulin, koji je istakao da su Darko Elez i Veljko Belivuk "povezani slučajevi".
- Oni su planirali da osnuju savez i to bi bila ozbiljna stvar. Morali smo prvo da rešimo Eleza, njegov kriminalni klan, a zatim i Belivukovu bandu. Oni nisu smeli da budu u isto vreme na istom prostoru - objasnio je Vulin.
Informerov izvor blizak istrazi kazao nam je da su inspektori prilikom nadzora i praćenja dvojice opasnih kriminalaca došli do saznanja da su Belivuk i Elez u stalnom kontaktu.
- Da se ostvario, taj savez bi zagospodario balkanskim podzemljem. Svi glavni akteri tog saveza veoma su moćni u svojim sredinama i raspolažu ogromnim svotama novca. Belivuk je tesno sarađivao s Radojem Zvicerom, vođom ozloglašenog crnogorskog "kavačkog klana", a Elez s Naserom Kljemendijem, narko-bosom iz Peći koji je godinama pod lupom američke DEA - rekao je Informerov sagovornik i dodao:
- Srećom, naša policija je sve to sprečila, pa je posle višemesečnog praćenja, 22. decembra 2020. uhapšen Darko Elez u prostorijama svoje firme u Batajnici. On se trenutno nalazi u ekstradicionom pritvoru, gde čeka izručenje u BiH, gde je za njim raspisana Interpolova poternica.

Kako su potvrdili u bosanskom tužilaštvu, Elez se tereti za organizovani kriminal i više ubistava i pljački u poslednjih petnaestak godina.
Samo dva meseca posle Elezovog hapšenja dolijala je i dvadesetočlana grupa Veljka Belivuka, koja se sumnjiči da je, pod plaštom Partizanove navijačke grupe "Principi", ubijala, reketirala i dilovala drogu po celoj Srbiji.
Dobrivoje Radovanović, kriminolog, smatra da je bilo potpuno očekivano da dođe do povezivanja kriminalnih grupa u regionu.
- U teoriji, normalno je da se organizovane kriminalne grupe povezuju i sarađuju. Oni imaju zajedničke interese, finansijsku dobit, a to znači da za njih ne postoje granice. Mafiju jedino zanimaju novac i moć - objasnio je Radovanović.

Droga glavni posao


On ističe da sada treba očekivati i sve jači uticaj hrvatskog i bugarskog podzemlja u ovom regionu.
- Toj balkanskoj mafiji glavni posao je droga. I oni su sigurno ceo Balkan premrežili svojim vezama, kanalima, novcem. Međutim, kada je u pitanju rasturanje Belivukove i Elezove bande, ne treba očekivati da će ostale mafije reagovati nekom osvetom. Oni će se radije posvetiti uklanjanju tragova njihove saradnje, kako bi izbegli krivično gonjenje u svojim zemljama - kaže kriminolog i dodaje:
- Sad kada je srpska policija razbila Belivukov klan, ne verujem da će se pojaviti neki vakuum u našem podzemlju, jer Veljina navijačka grupa nije jedini kriminalni klan u našoj zemlji. Belivukove poslove će, ako već nisu, preuzeti članovi njegove bande koji su izbegli hapšenje, a možda će to učiniti i neka suparnička banda. 

Mafija kao multinacionalna kompanija

Marko Nicović, bivši šef beogradske policije, ističe da mafija funkcioniše po principu multinacionalne kompanije, što bi bio slučaj i da je došlo do saradnje Belivuka i Eleza.
- Belivuk i Crnogorci kontrolišu trgovinu kokainom, dok Elez i Kljemendi to isto rade s heroinom. Kada je heroin u pitanju, tu treba znati da bez albanske mafije, koja ima ogranke i u Makedoniji, nema ni trgovine drogom. Sada kada pogledate, vidite da su Elez i Belivuk hteli da naprave jednu kriminalnu koaliciju koja bi se nadopunjavala. To znači da svako od njih plaća neke policajce, tužioce, novinare, sudije, carinike... Oni bi jedni drugima ustupali te korumpirane ljude, štitili pošiljke, radili druge kriminalne poslove. Od tih poslova se zarađuje ogroman novac, kojim se kasnije kupuju ljudi u vlasti i tako se pravi moćna mafijaška organizacija - objasnio je Nicović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hobit J Vučičević

pre 3 godine

Oni bi tačno sledeće nedelje ubili Putina i Makrona. Svet bi trebalo da se klanja Vučiću. Ili Stefanoviću? Hm.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17