• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

11.05.2021

11:16

ALBANCIMA "PREKO VEZE" IZDAVALI SRPSKE PASOŠE! Posle maratonskog procesa zbog primanja mita OSUĐEN ALBANAC I OSMORO SRBA

Vesti

ALBANCIMA "PREKO VEZE" IZDAVALI SRPSKE PASOŠE! Posle maratonskog procesa zbog primanja mita OSUĐEN ALBANAC I OSMORO SRBA

Podeli vest

Viši sud u Nišu osudio je na zatvorske kazne srpske policijske službenike i radnike matičnih službi jer su tokom 2010. godine mimo zakona obezbeđivali lična dokumenta kosovskim Albancima, uključujući i biometrijske lične karte i pasoše

Najstrožu kaznu od dve godine zatvora dobio je Neziri Lulzim iz Niške Banje, zaposlen u Koordinacionom centru za KIM Pu Priština. Kako se navodi u presudi, on je koristio službeni položaj i uticaj kako bi posredovao kod službenih lica organa RS, da se građanima albanske nacionalnosti sa KIM mimo zakona izdaju izvodi iz matičnih knjiga, lične karte i pasoši, za šta je od njih dobijao novac.

Kako je naveo sudija Višeg suda u Nišu Mirko Drašković, Lulzim je tokom ovog perioda intervenisao čak 123 puta u cilju nezakonitog pribavljanja dokumenata kosovskim Albancima a svoje usluge naplaćivao je od sto pa do sedam hiljada evra.

Neziri se teretio i za produženo krivično delo primanja mita u podstrekavanju ali je za ovo delo oslobođen dok je optužba za navođenje na overavanje neistinitog sadržaja odbijena. Sud je naložio da se od njega oduzme korist stečena krivičnim delom od 750 evra i 10 hrvatskih kuna.

Nikolina Simonović je osuđena na šest meseci zatvora u kućnim uslovima bez primene elektronskog nadzora zbog produženog krivičnog dela primanja mita, dok je oslobođena za zloupotrebu službenog položaja za šta se takođe teretila.

Kako je naveo sud, ona je kao referent za izdavanje ličnih karata u PU za Prištinu po njegovom zahtevu, dostavljala Lulzimu podatke iz policijske baze, i po njegovom nalogu uzimala poklone da bi licima albanske nacionalnosti omogućila dobijanje ličnih karata van redovnog spiska i na osnovu nevalidne dokumentacije.

Za korupciju i mito kazne od zatvora do kućnog pritvora

Na istu kaznu osuđen je i Dejan Bogosavljević, koji je kao vođa bezbednosnog sektora PS Niška Banja PU Niš, primio novac od Lulzima kako bi prilikom terenske kontrole prebivališta njegovog rođaka, lažno naveo da on stanuje u Niškoj Banji što mu je omogućilo da podnese zahtev za ličnu kartu Republike Srbije.

Kazna mu je izrečena zbog primanja mita a sud je naložio da mu se oduzme ručni sat stečen krivičnim delom.

Oliver Dinić zaposlen u Matičnoj službi odsek za KIM, kažnjen je sa deset meseci zatvora takođe u kućnim uslovima zbog primanja mita, ali je oslobođen za produženo delo trgovine uticajem. Kako je naveo sud, on je po dogovoru sa Nezirijem primio poklon kako bi po ubrzanoj proceduri izdao izvode iz matičnih knjiga državljana i rođenih licu koje ima prebivalište na KIM i to po zahtevu koje
mu je Lulzim predao a da za to nije imao njegovo punomoćje.

Šest meseci zatvora u kućnim uslovima izrečeno je i šefu odseka za upravne poslove PU Vranje u Surdulici Valentini Petković zbog podstrekavanja na trgovinu uticajem.

- Ona je primila poklone u vidu mobilnih telefona, letovanja u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Grčkoj kako bi korišćenjem svog službenog položaja uticala na službena lica PS Surdulica da lažno prijave da lice albanske nacionalnosti ima prebivalište u surduličkom selu Zagužane, iako živi na KIM. To lice je tamo boravilo samo u vreme terenskih provera, ali mu je to omogućilo da dobije ličnu kartu i putnu ispravu Srbije – naveo je sud uz konstataciju da se oslobađa optužbe za ostala dela za koja se teretila.

Foto: Public

 

Ranko Milačić , zaposlen u Koordinacionom centru za KIM PU za Prištinu u Niškoj Banji dobio je 10 meseci zatvora koje će takođe izdržavati u svom stanu, zbog produžene trgovine uticajem. Prema navodima suda, on je od Nezirija dobijao mobilne telefone i novac kako bi posredovao kod službenika Koordinacione uprave u Beogradu da kosovskim Albancima ubrzano zakažu termine za predaju dokumenata za izdavanje pasoša.

Osam meseci zatvora u kućnim uslovima dobio je i penzionisani policajac Dragan Jeftović koji je, kako je naveo sud, od Nezirija primao novac, mobilne telefone, kozmetiku i skupocena alkoholna pića kako bi koristeći veze koje je imao kao šef odseka za izdavanje putnih isprava PU za Prištinu, omogućio kosovskim Albancima da ubrzano dobijaju dokumenta.

Zbog nedostatka dokaza oslobođene tri službenice

On je to činio na taj način što je urgirao kod kolega u Beogradu da im izdaju srpska dokumenta iako su oni imali prebivalište na KIM.

Istu kaznu dobila je i Sanja Mitić, koja nije bila radnik MUP –a, već je koristeći poznanstvo sa Nezirijem u dogovoru sa njim, obećavala kosovskim Albancima da će im uz novčanu naknadu obezbeđivati srpska dokumenta. Uzimala je novac i posredovala kod policajaca da im se zakazuju termini za izdavanje dokumenta po ubrzanoj proceduri.

Gorica Marković, Biljana Bulajić i Katarina Krčan koje su bile obuhvaćene istom optužnicom su oslobođene jer nije bilo dokaza da su izvršile krivična dela za koje su se teretile.

Zbog primanja mita osuđen je Zoran Radivojević jer je, kako je naveo sud, kao VD načelnik PU za Prištinu zatražio poklon od vlasnika autoškole iz Lapljeg Sela kako policija ne bi obavljala inspekcijski nadzor te da bi blagovremeno određivao policajce za komisiju za polaganje vozačkog ispita. On je dobio godinu dana zatvora jer je od vlasnika autoškole zatražio 800 evra, plaćanje kafanskih računa te zahtevao da mu kupi „reno 19“.

Osuđeni imaju opravo žalbe, ovako je sudija obrazložio presudu

Obrazlažući sudsku odluku na 51 gustoj kucanoj strani, sudija Mirko Drašković je kazao da je na ovaj način okončan jedan izuzetno dug postupak, ali je napomenuo da osuđeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

- Nepotrebno dugo se ovaj postupak vodio i to zaslugom tužilaštva. Posle deset godina neke optužene smo oglasili krivim a neke smo oslobodili. Neziri je osuđen na najstrožu kaznu zbog čak 123 radnje trgovine uticajem.

Foto: Shutterstock

 

Pronađeni su dokazi njegovih razgovora gde traži i do sedam hiljada evra za određena dokumenta. Nismo mogli da prihvatimo njegovu odbranu da je zahtevao tako velike sume da bi navodno odbio molioce. Za ovo delo je dovoljno da tražite novac, ne morate da ga dobijete – objasnio je Drašković.

Obrazlažući visine izrečenih kazni, sudija je predočio da je za delo za koje se većina optuženih teretila, propisana kazna zatvora od dve pa do čak 10 godina.

- Razlog za izricanje minimalnih kazni su vaše zasluge koje ste imali tokom karijere ali i to što je postupak trajao deset godina. Vi ste ljudi uredne prošlosti, pa druge kazne ne bi imale smisla – poručio je Drašković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sale

pre 2 godine

Veća je kazna ako povrediš vranu ili zmiju! Smešno. Uzeli brdo love. Ko ne bi ,,robijao,,?

Rale

pre 2 godine

Sprdnja od kazni?? Pazite Srbi da Kosova koji su izbegli a nastavili da rade. Na istim poslovima kao na Kosovu su najveće zlo za ostatak Srbije.. da li se tu radi o policajcima,advokatima,birokratama raznim oni su u posedu pečata i strahovita kaznena dela rade a to sve sa šiptarima.Pa se onda pitamo odakle toliko šiptara po jugu Srbije koji su pokupovali stanove i lokale...To mi sami radimo,i ova zemlja stvarno treba da je nema...

Ilijana

pre 2 godine

Javna je tajna da to radi i Mup Medvedja. Prijavljuju se albanci zadnjih godina, mito daju policiji, sada im daju dozvole za gradnju kuca a svi sa Kosova. Naseljavanje krenulo bas ubrzano u naselju Cokotance. Daj neka neko reaguje

Petar

pre 2 godine

Sramota za Srbiju, svi dobili minimalne kazne, gamad i sudije i optuženi....

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17