• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

25.05.2021

13:33

JURCAO BMW-OM PIJAN I BEZ DOZVOLE PA USMRTIO DRUGA! Podignuta optužnica protiv Nišlije, u zatvoru lečiće se i od alkoholizma

Vesti

JURCAO BMW-OM PIJAN I BEZ DOZVOLE PA USMRTIO DRUGA! Podignuta optužnica protiv Nišlije, u zatvoru lečiće se i od alkoholizma

Podeli vest

Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu protiv S.B. (28) iz ovog grada zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je 1. novembra prošle godine na Bulevaru Nikola Tesla, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo njegov drug Srba Živković (20).

Nesrećni mladić bio je suvozač u automobilu „BMW“ za čijim je upravljačem bio S.B.  koji je oko 3.30 sati sleteo s kolovoza i udario u zgradu „Nišauta“. Nesreći je kumovala brza vožnja ali je ustanovljeno da je S.B. bio pijan za volanom, te da nije imao vozačku dozvolu.

Kako je navelo tužilaštvo, optuženi je neposredno posle kružnog toka kojim je regulisana raskrsnica ulica Pantelejska i Aleksandra Medvedeva, krećući se prema centru grada, kršeći saobraćajne propise ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život oštećenog.

- Delo je izvršio na taj način što je pre sticanja prava na upravljanje motornim vozilom i pod dejstvom alkohola sa koncentracijom od oko 1.30 promila, što odgovara stanju akutne alkoholisanosti stepena pripitosti, nesposoban za bezbedno upravljanje motornim vozilom, neprilagođenom brzinom od oko 108 km/h pri nailasku na kružni tok izgubio kontrolu za volanom. 

Foto: Informer DN

 

Ovo iz razloga što nije uvažio osobine i stanje puta, te atmosferske prilike s obzirom na je kolovoz bio vlažan i klizav, a kretao se znatno brže od brzine od 50 km/h, koliko je dozvoljeno na toj deonici a u samom kružnom toku to ograničenje iznosi samo 30 km/h. 

Zbog toga se vozilo u samom kružnom toku zanelo desnim bočnim delom ulevo, promenilo pravac kretanja i sletelo sa kolovoza te udarilo prednjim čeonim delom najpre u betonsku žardinjeru na trotoaru a potom u betonski stub zgrade „Nišauta“.

Usled toga oštećeni je zadobio teške telesne povrede u vidu povrednog rascepa grudnog dela aorte, nagnječenje oba plućna krila, rascep čaure jetre, prelom nosne hrskavice, unutrašnje iskrvarenje u levu polovinu grudne duplje iz povrednog rascepa grudnog dela aorte, te posledični prestanak disanja i srčanog rada i podlegao je na licu mesta dok je vozač lakše povređen. 

Optuženi je bio svestan da upravljajući vozilom pre sticanja prava, te da vozeći neprilagođenom brzinom i pod dejstvom alkohola može ugroziti bezbednost javnog saobraćaja i dovesti u opasnost život i telo ljudi pa je na takvo ugrožavanje javnog saaobraćaja pristao, dok je u odnosu na posledicu u vidu smrti pokojnog oštćenog, olako držao da do nje neće doći ili da će moći sprečiti njeno nastupanje, čime je izvršio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja – navelo je tužilaštvo.

Foto: informer.rs

 

Tužilaštvo je zatražilo da se S.B. izrekne kazna zatvora ali nije preciziralo njenu visinu, da mu se oduzme vozilo kojim je izazvao nezgodu, kao i da mu se izrekne mera obaveznog lečenja alkoholičara koja će se sprovesti u zatvorskoj ustanovi i koja će trajati dok postoji potreba za lečenjem.  Takođe, javna tužba je zatražila da mu se produži pritvor u kojem se nalazi od hapšenja 11. novembra 2020. godine.

Vozač šlep službe prvi na mestu nesreće

Kako je neposredno nakon nesreće opisao očevidac  Slaviša Savić, dežurni vozač šlep službe „Nišauta“ , čuo se stravičan udarac.

- Istrčao sam i u prvi mah video samo  da nema betonske žardinjere... Pogledao sam niz uličicu i video zarotiran auto, odmah mi je bilo jasno da je uleteo iz kružnog toka.  Krenuo sam ka vozilu i ugledao vozača kako izlazi iz automobila ... Imao je povrede po glavi, verovatno od stakla od šoferšajbne, tada sam primetio i suvozača, odmah mi je bilo jasno da je mrtav iako on nije imao vidljivih povreda. 

Vozač  je pokušao da ga izvuče ali je mladić bio zaglavljen u zgužvanom metalu. Vozilo je bilo potpuno smrskano, motor je ušao u noge suvozača.  Prišao sam mu i proverio puls, ali nije davao znake života. Policija je obavila alkotestiranje vozača i ustanovila da je bio pijan, te da nije imao vozačku dozvolu – kazao je tada Savić.

Foto: printscreen facebook Vekoslav Dinic

 
Skrhan bolom otac ne veruje da Srbe više nema

 Otac stradalog mladića Miloš Živković, kazao je tada novinarima da je Srba bio divan mladić.

- Jedva sam ga očuvao, od druge godine sam mu bio i otac i majka, jer sam se razveo sa suprugom. Završio je školu, počeo je da radi sa mnom, bavim kopanjem bunara. Bio mi je uzdanica, kćer mi živi u Švedskoj, ne mogu da shvatim da treba da ga sahranim – govorio je očajni otac.

Komentarišući događaje koji su prethodili tragediji, Miloš je objasnio da je njegov sin otišao na žurku kod komšije S.B.

- Moja supruga, njegova maćeha mi je kazala da joj je na polasku rekao : - Odoh kod ženski.... Kako sam je razumeo, kod ovog komšije su došle neke devojke, družili su se a zatim su odlučili da ih odvezu kući. U povratku je došlo do nesreće, kako sam čuo, taj dečko je vozio brzo – ispričao je nakon nesreće Živković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17