• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.02.2022

08:12

OBRT! Promenjena sudija u postupku protiv bande EVO KAD POČINJE SUĐENJE VELJI NEVOLJI I MESARU

Fotoilustracija/eStock/Tanjug/Informer

Vesti

OBRT! Promenjena sudija u postupku protiv bande EVO KAD POČINJE SUĐENJE VELJI NEVOLJI I MESARU

Podeli vest

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću Mesaru i njihovoj koljačkoj bandi moglo bi da počne već krajem marta!

Viši sud u Beogradu je, naime, promenio sudije u ovom postupku i slučaj dodelio veću sudije Vinke Berahe Nikićević. Ova odluka usledila je nakon što je sudija Zorana Trajković, koja je prvobitno izabrana da sudi Velji Nevolji, još u novembru otišla na bolovanje, zbog čega nije zakazala početak suđenja, iako je krajnji rok istekao 9. decembra.

Vakum od tri meseca

Tako je, posle više od tri meseca čekanja, sud ipak odlučio da preuzme predmet od Trajkovićeve i da delegira drugo sudsko veće u kojem će, pored predsednice Berahe, biti i sudije Vera Vukotić i Vladimir Duruz. Prema zakonu, pripremno ročište trebalo bi da se odredi u narednih mesec dana, pa je za očekivati da bi ovaj postupak konačno mogao da krene krajem marta ili eventualno početkom aprila.

Foto: printscreen

Belivuk i njegovih 29 saradnika, podsetimo, uhapšeni su 4. februara prošle godine, a optužnica protiv njih postala je pravosnažna 9. novembra 2021, posle opsežne istrage. Njome se za sada terete za pet teških ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posedovanje oružja, zbog čega Belivuku i nekolicini njegovih najbližih saradnika preti doživotna robija.

Karijera duga 35 godina

Sudija Vinka Beraha Nikićević (63) sudi u beogradskim sudovima od 1987. godine, a najveći deo karijere provela je u Odeljenju za ratne zločine. Između ostalog, bila je predsednica veća za zločine u Skočićima u Suvoj Reci, u slučajevima "Tuzlanska kolona" i "Osvetnici"... Bila je i članica veća koje je prvostepeno osudilo Draginju Bajić, suprugu saradnika Darka Šarića, za pranje novca. Trenutno je i u postupku koji se vodi protiv "valjevske grupe".

Ova banda je, kako je utvrđeno, bila deo crnogorskog "kavačkog klana" koji je godinama u ratu sa "škaljarskim". Belivuk i njegovi banditi su žrtve ubijali u kući u Ritopeku, nadomak Beograda. Posle ubistava, njihova tela su sekli i mleli u mašini za mlevenje mesa, pa bacali u Dunav. Tužilaštvo ih odnedavno sumnjiči za još dva ubistva, ali je taj postupak trenutno u fazi istrage.
Inače, Belivuk i njegova desna ruka Marko Miljković su pod istragom i u Crnoj Gori zbog dvostrukog ubistva i otmice. Osim toga, grčka policija je pokrenula protiv njih dvojice predistražni postupak zbog ubistva vođe "škaljaraca" Igora Dedovića i njegovog saradnika Stevana Stamatovića, koji su izrešetani u Atini u januaru 2020.

Jake veze u policiji

Ova banda imala je svojevremeno i jake veze u policiji, pa su u međuvremenu podignute optužnice protiv troje visokih funkcionera MUP. Početkom marta trebalo bi da krene suđenje Dijani Hrkalović, bivšoj državnoj sekretarki MUP-a, zbog toga što je skrivala dokaze protiv Belivuka i Miljkovića dok im se sudilo za ubistvo Vlastimira Miloševića u januaru 2017. u centru Beograda.
Goranu Papiću, nekadašnjem zameniku načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, i inspektoru te službe Božidaru Stoliću već se sudi. Papiću zbog toga što je uticao da se, mimo propisa, Miljkoviću vrati blindirani automobil koji mu je policija oduzela, a Stoliću jer je članovima grupe odavao poverljive informacije iz policijskih istraga. T. I.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17