• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

25.07.2022

07:00

ISTRAŽUJEMO! Kako je Zoran Marjanović osuđen na 40 godina zatvora! Jana dala alibi Zoranu, SUD TO ODBACIO!

printscreen

Vesti

ISTRAŽUJEMO! Kako je Zoran Marjanović osuđen na 40 godina zatvora! Jana dala alibi Zoranu, SUD TO ODBACIO!

Podeli vest

Jelenina i Zoranova ćerka prvi iskaz policajcima dala aprila 2016. odmah posle ubistva, ali bez prisustva advokata i psihologa. Apelacioni sud 2018. naložio novi razgovor sa Janom, ona rekla da Zoran nije ubica, ali 'zbog protoka vremena' to nije dokaz

Jana Marjanović (12), koja je u vreme ubistva majke Jelene imala pet i po godina, svojim iskazom dala je čvrst alibi ocu Zoranu, ali je njene tvrdnje sud odbacio i one nisu uvrštene u dokaze, i to "zbog protoka vremena"!

Viši sud je prilikom izricanja presude kojom je Zoran Marjanović u petak osuđen na najstrožu kaznu od 40 godina zatvora saopštio da svedočenje male Jane nije uzeto u razmatranje jer je njen iskaz uzet u leto 2018. godine, punih 26 meseci posle ubistva Jelene Marjanović. Ono što, međutim, nije rečeno jeste da je Janin iskaz uzet tako kasno zato što nadležni, neposredno posle ubistva 2016. godine, nisu poštovali zakonsku proceduru. Policija je, naime, aprila 2016. iskaz Jelenine ćerke uzela bez prisustva advokata i psihologa, a to je po zakonu zabranjeno.

Foto: Zoran Sinko

Apelacija otkrila propust

Ovaj ozbiljan propust u istrazi otkrio je Apelacioni sud 2018. godine.

- Jelenina ćerka je prvi put saslušana 2016. godine i tada je rekla da je kobnog dana sve vreme bila sa Zoranom na nasipu i da se nijednog trenutka nisu odvajali dok je majka Jelena trenirala, džogirala na nasipu. Međutim, kada je Apelacioni sud 22. oktobra 2018. godine kontrolisao zakonitost optužnice, ustanovio je da je neophodno ispraviti sedam teških propusta (opširnije na stranama 4 i 5), između ostalog i način na koji je uzet iskaz male Jane - objašnjava sagovornik Informera upućen u sve detalje "suđenja veka".

- Najkrupnija greška bila je upravo to što je Jana Marjanović svedočila suprotno zakonu. Ona, naime, na prvom saslušanju, aprila 2016. godine, nije imala punomoćnika, niti je sa njom bio psiholog, a to je sve bilo neophodno pošto je u pitanju maloletno dete. Tužilaštvo je tada, po nalogu Apelacionog suda, ponovo saslušalo Janu. I tada je ona pružila alibi svom ocu Zoranu. Devojčica je rekla: "Mama je otišla da trči, a tata i ja smo ostali da se igramo. Kada je više nismo videli, krenuli smo da je tražimo. Prvo smo hodali tako što me je tata držao za ruku, a onda sam hodala pored njega. Pošto nismo uspeli da je pronađemo, tata je pozvao policiju..."

Jana ostaje sa Zoranovim bratom?

Centar za socijalni rad najverovatnije će privremeno starateljstvo nad Janom Marjanović (12) dodeliti Milošu Marjanoviću, rođenom Zoranovom bratu.
Janu je, nakon ubistva Jelene aprila 2016. godine, najpre čuvala baka Zorica, Jelenina majka. Međutim, ona je samo pola godine od ubistva ćerke Jelene preminula, pa je o Jani počeo da se brine Zoran. Međutim, kada je on 2017. godine uhapšen, snaja Milica i Zoranov brat Miloš bili su detetovi privremeni staratelji, što će i sada verovatno biti slučaj.

Foto: Zoran Sinko

Važi, ali ne važi

Kako navodi naš izvor dobro upoznat sa celim slučajem, taj iskaz je ušao u spise predmeta i postao je procesno važeći.

- Međutim, Viši sud je u petak prilikom izricanja presude Zoranu Marjanoviću naveo da se Janin iskaz ne može koristiti. Sudija Jelena Škulić je izjavila da ne uzima u obzir iskaz devojčice zbog njenog uzrasta u vreme izvršenja dela, ali i protoka vremena od dve godine i dva meseca do uzimanja iskaza u skladu sa zakonom. Kako je sudija Škulić rekla, zbog svega toga sud smatra da Janino svedočenje nije bitno za presuđivanje - objašnjava Informerov sagovornik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija