• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.02.2023

11:27

UIKS OŠTRO DEMANTOVALA LAŽI IVANE PARLIĆ: Obmanula je javnost pričom o nehumanom tretmanu osuđenika!

Vesti

UIKS OŠTRO DEMANTOVALA LAŽI IVANE PARLIĆ: Obmanula je javnost pričom o nehumanom tretmanu osuđenika!

Podeli vest

Povodom izjave poslanice Ivane Parlić o nehumanim uslovima u KPZ Šabac reagovala je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštenjem koje u celosti prenosimo

Poslanica Ivana Parlić obmanula javnost lažima o nehumanom tretmanu prema osuđenicima

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija najoštrije demantuje monstruozne laži narodne poslanice Ivane Parlić da osuđena lica u KPZ Šabac „skupljaju kancerogeni otpad“ u firmi „Eliksir“ i ističe da oni nisu angažovani na sakupljanju bilo kakvog opasnog materijala u ovoj niti u bilo kojoj drugoj firmi.

Zgroženi smo tvrdnjama poslanice Narodne stranke Ivane Parlić u Skupštini Srbije o „robovskom radu“ osuđenih lica zbog kojih je njihovo zdravlje ugroženo jer navodno rade sa opasnim otpadom.

Ugovorom između KPZ Šabac i firme „Eliksir Zorka-mineralna đubriva DOO Šabac“, potpisanim u maju 2022. godine, precizirano je da osuđenici neće raditi ni sa kakvim štetnim materijalom.

Osuđenici su radno angažovani tri puta sedmično u toj firmi, pet do šest sati dnevno, isključivo na lakšim poslovima na čišćenju fabričkog kruga i pogonskih prostorija za mineralna đubriva, noseći adekvatnu radnu opremu.

Foto: Informer

 

KPZ Šabac ni u jednom trenutku nije izložio osuđenike bilo kakvoj vrsti opasnosti po njihovo zdravlje i bezbednost i nikad nijedan osuđenik nije imao bilo kakve zdravstvene tegobe ili povrede zbog radnog angažovanja u ovoj firmi.

Zbog iznetih laži poslanice Parlić, osuđena lica su juče popodne pregledana u Opštoj bolnici u Šapcu, čiji lekari nisu ustanovili nikakve povrede čijim navodnim otkrićem je ova poslanica htela da obmane javnost da osuđenici trpe svojevrsnu torturu.

Osuđena lica rade isključivo na dobrovoljnoj osnovi, a u skladu sa zakonom primaju mesečnu naknadu za svoj rad i uživaju u svim pravima koja proističu iz Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Koliko je neistina iznela poslanica Parlić govori i činjenica da je prilikom čitanja imena 19 osuđenika koji su navodno trenutno radno angažovani 

Eliksiru“ navela imena 5 lica koja više i nisu na izdržavanju kazne, dok dva imena i ne postoje u evidenciji zavoda. 

Gnusne laži imaju cilj da uznemire javnost

Monstruozna je i tvrdnja da osuđena lica prilikom ulaska u pogon firme „Eliksir“ potpisuju izjavu da ulaze na vlastitu odgovornost i samo narodna poslanica zna razloge zbog kojih je iznela i ovu gnusnu laž kojom uznemirava javnost, a posebno porodice osuđenika. 

Foto: Informer

 

Zbog krajnje uznemiravajućih navoda koje je iznela poslanica Parlić pozivamo nadležne državne organe da utvrde verodostojnost istih i provere svu dokumentaciju koju poseduju KPZ Šabac i firma „Eliksir Zorka“.

Uprava brine o dostojanstvu svih osuđenika što nije situacija i sa uvaženom narodnom poslanicom koja je zloupotrebila skupštinsku govornicu i pročitala imena i prezimena osuđenih lica.

To je u suprotnosti sa zakonom koji njihove podatke tretira kao „osetljive“ čime ih je izložila mogućoj stigmatizaciji, a posebno imajući u vidu da su među njima i imena osoba kojima je istekla kazna što ih čini dodatno „ranjivim“ po povratku u zajednicu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija