• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.Kocić

16.03.2023

10:45

LOVCU ZA UBISTVO IZ NEHATA DVE I PO GODINE ZATVORA! Nosio otkočenu pušku, koristio nedozvoljenu municiju

Vesti

LOVCU ZA UBISTVO IZ NEHATA DVE I PO GODINE ZATVORA! Nosio otkočenu pušku, koristio nedozvoljenu municiju

Podeli vest

Miodrag Čolaković (54) iz Gornjeg Dušika u opštini Gadžin Han, osuđen je danas u Osnovnom sudu u Nišu, nepravosnažno, na dve i po godine zatvora zbog toga što je 16. avgusta 2020. godine iz nehata u lovu ubio lovca Predraga Milojkovića (53) iz Donjeg Dušnika.

Čolaković je kažnjen i oduzimanjem lovačke puške iz koje je pucao u Milojkovića.

Obrazlažući presudu, sudija Osnovnog suda u Nišu Goran Dimitrijević je podsetio da je Čolaković u lovu, nedaleko od sela Kaletinca, ranio Milojkovića i naneo mu teške povrede butine i butne arterije, usled čega je nastupilo masivno krvarenje koje je uzrokovalo smrt.

- Čolaković je čuo preko motorole da lovci divlje svinje teraju u njegovom pravcu, otkočio je oružje i stavio ruku na okidač. U momentu kada se okliznuo ispalio je dva hica prema šipražju iz koga je čuo zvuke, a u kome se nalazio Milojković. Bio je svestan da nošenje oružja sa rukom na okidaču može da dovede do opaljenja, ali je olako prihvatao posledice do kojih to može da dovede - rekao je Dimitrijević.

On je podsetio da je tužilaštvo prilikom podizanja optužnice navelo da kazna za počinjeno delo ne može biti manja od jedne godine, a da je u završnoj reči tužilac za okrivljenog zatražio kaznu od četiri i po godine zatvora.

Zamenik osnovnog javnog tužioca Mihajlo Aksić je na prethodnom ročištu, u završnoj reči kazao da je tokom sudskog postupka nesumnjivo dokazano da je Čolaković počinio krivično delo za koje se tereti.

- Okrivljeni je pokazao nesmotrenost i nepažnju uprkos tome što se nalazio u lovu u kome su se nalazila i druga lica. Dozvolio je sebi da se kreće sa otkočenom puškom, sa prstom na okidaču. Tako ponašanje je zabranjeno i opasno i može imate teške posledice. Pri tom treba imati u vidu i da okrivljeni ima iskustvo u lovu i zna sa kavim posledicama se može suočiti - istakao je Aksić.

Foto: Osnovno javno tužilaštvo Niš

 

On je rekao da okrivljeni nije koristio dozvoljenu municiju, odnosno municiju koja se može koristiti u lovu na divlje svinje.

- Da je kojim slučajem okrivljeni koristio dozvoljenu municiju, čak i pri pomenutom ponašanju možda bi se izbegao tragičan ishod. Ove okolnosti moraju se uzeti u obzir kao otežavajuće i moraju se uzeti u obzir prilikom odmeravanje kazne - naglasio je Aleksić.

Čolakovićev branilac je na prethodno održanom ročištu zatražio da se oslobodi krivice, zbog toga što je, kako je kazao advokat Aleksandar Kuljak tokom sudskog postupka dokazano da se radi o nesrećnom slučaju.

Okrivljeni Čolaković je u završnoj reči izrazio je žaljenje zbog tragedije koja se dogodila u lovu.

- Žao mi je i teško mi je što se to dogodilo. Promenilo je život i Predragove i moje porodice i svih naših bližnjih. Nisam znao da je Predrag tu, niti da je u tom pravcu. Sa tim se budim, sa tim spavam, oboleo sam od šećerne bolesti i moj život je upropašćen. Sve bi učinio da može da se vrati. Još jednom se izvinjavam porodici i izražavam saučešće - istakao je Čolaković koji je sa Milojkovićem bio u istom razredu osnovne škole.

Na presudu Osnovnog suda pravo žalbe u roku od osam dana imaju obe strane u sudskom sporu.       


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija