• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danica Ćuruvija

30.10.2023

18:15

Završeno suđenje klanu Belivuk-Miljković! Sutra će biti izvršen uvid u video snimke i telefonske pozive

Maša Banđur

Vesti

Završeno suđenje klanu Belivuk-Miljković! Sutra će biti izvršen uvid u video snimke i telefonske pozive

Podeli vest

U Specijalni sud u Beograd u kom se danas nastavilo suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženima za sedam ubistava, silovanje, trgovinu drogom i oružjem, u dva konvoja marica u pratnji naoružanih pripadnika Žandarmerije, prebačeni su optuženi koji borave u Centralnom zatvoru.

Belivukove vojnike odvoze u CZ

18.12 Suđenje završeno za danas i nastavlja se sutra

Sudija je donela odluku da prekine suđenje za danas.

Sutra će biti izvešen uvid u pisanu dokumentaciju, kao i slušanje presretnutih telefonskih razgovora i pregledanje video snimaka.

U četvrtak će u sudu biti ispitan svedok Filip Golubović, dok će u petak branioci ispitivati oštećenog I. S, kog su pripadnici Belivukovog klana navodno silovali, a čije je psihijatrijsko veštačenje završeno.

18.00 Miljković o oduzetom hard disku

Sudija je potom saopštila da je u spisima veštačenje hard diska oduzetog od lica Mirjane Ranisavljević.

Advokat Marka Miljkovića Nikola Jerković pitao je u kom je srodstvu Mirjana Ranisavljević sa bilo kim od optuženih, na šta je tužilac rekao da ona nije u srodsdrvu ni sa kim od optuženih i da protiv nje nije pokrenut krivični postupak, ali da su oduzeti predmeti validan dokaz za postupak.

- Mi jesmo za to da se izvede kao dokaz. Prvi put sam saglasan sa tužilaštvom, jer sve što je na tom hard diskuide u našu korist. Možemo i da preslušamo sve sa tog hard diska - rekao je Miljković.

17.40 Belivuk se javio za reč

Iz kuće Veljka Belivuka oduzeto je 27 elektronskih uređeja, a obavljen je uvid i u zapisnike sa veštačenja tih dokumenata.

- Skrenuo bih pažnju da na svim dokumentima stoji datum 1. jun 2020, to je šest meseci pre nego što sam ja priveden. Ne znam kako su oni onda veštačili sve ove aparate. Tražim da se sva dokumentacija izvede kao nezakonita. Isto je pisalo i kod Marka Miljkovića. Ja znam da su žurili da ovo izmisle, ali baš su požurili. Unapred je spremljen papir šta će meni da bude oduzeto iz kuće - rekao je Belivuk.

17.23 Uvid u forenzičku dokumentaciju

Vrši se uvid u forenzičku dokumentaciju u kojoj se nalaze podaci o DNK tragovima i profilima kako okrivljenih, tako i žrtava, ali i oružja koje je veštačeno.

17.15 Preslušavanje audio zapisa

Advokat Tintor je predložio da se da vremena da se branioci pripreme za preslušavanje audio dokumentacije.

- Rekli se čitaćemo posane dokaze. Slušanje tonskog zapisa nije čitanje pisanih dokaza, zbog toga ni u jednom momentu nisam očekivao da ćemo da slušamo tonskih zapisa - rekao je Tintor.

Foto: Printskrin/tiktok

 

Sudija je uvažila predlog i rekla da će audio zapisi biti preslušani na sutrašnjem suđenju.

Sud je doneo odluku da se preslušaju tonski zapisi presretnutih razgovora članova Belivukovog klana.

Marko Miljković javio se za reč dok je pregledan zapisnik o stvarima koje su oduzete tokom pretresa prostorija Marka Budimira.

17.09 - Miljković traži svoju ličnu kartu

- Video sam ovde svoju ličnu kartu. Ja sam mesecima u potrazi sa njom. Ona je oduzeta od marka Budimira. Ja sad ne znam gde se ona nalazi. Ona nije u mom depozitu, a ni od Marka Budimira - rekao je Miljković.Sudija je odgovorila da će biti provereno gde se nalazi lična karta, kao i da ona nije u depozitu suda.

Belivuk imao kodno ime Vukodlak

Sudsko veće potom je navelo da će se preći na slušanje presretnutih telefonskih razgovora. Prvi koji je prikazan na ekranu odnosi se na Veljka Belivuka. Kako je navedeno na izvedenom dokumentu, Belivuk je "objekt obrade" i navedeno je kodno ime Vukodlak, a razgovor vođen sa Nikolom Spasojevićem, koji je u međuvremenu postao svedok saradnik.

16.50 - Mirko Budimir ponovo izašao za govornicu

Miloš Budimir je potom ponovo izašao za govornicu i rekao da je foto dokumentacija koja je prikazana na prethodnom suđenju, vezano za kuću na Rudniku u kojoj je Budimir uhapšen, kuća njegovog kuma.

Budimir: Moji kumovi tri godine nisu mogli da uđu u tu kuću, vraćena je nedavno ali ruinirana čak su i plafoni razvaljeni, valjda su mislili da se nešto krije. Pominjala se neka krv, a možda su ljudi klali neke svinje tamo.

Inače, Veljko Belivuk danas je u sudnicu doveden vezan sa dva para lisica, koje su spojene jedne za druge.

- Ruke su mu vezane sa dva para lisica iza leđa, jer jednim parom ne mogu, zbog "gabarita" da mu se obuhvate ruke iza leđa, pa su jedne lisice praktično produžene još jednim parom, da bi mogao da bude vezan do sprovođenja u sudnicu. Tako ga, inače, sprovode u sud- objašnjava sagovornik.

U sudnici su potom pregledani zapisnici o pretresanju stana i kuće u Slavka Ćuruvije, koji se odnose na optuženog Dejana Tešića. On se javio za reč i rekao da kuća u Ulici Slavka Ćuruvije nije njegova i da ne zna zašto je odveden tamo.

16. 40 "To su sve dečiji telefoni"

- Ovde piše da su mi oduzeti telefoni, rekao sam da nisu. I dalje tvrdim da nisu, ovo su sve dečji telefoni. To su neki stari telefoni koji se dugo vuku po kući, deca su ih koristila za igrice - rekao je Budimir. 

Na spisku oduzetih predmeta nalazi se i 1.750 evra.

- Ovde se radi o novcu koji je uzet od moje supruge, pronađen je u njenoj torbi sa kovertom na kojoj je pisalo deca. Ona je objasnila policiji da je to ušteđevina, ja nisam znao ni koliko ima, ni da to postoji. Policija je vratila koverat na kom piše deca, a za ovih 1.750 evra jer su rekli da su u pitanju novčanice od 500 evra i da oni to moraju da uzmu. Nisam siguran da sam ja potpisao zapisnik, bio sam u stanju rastrojstva, a ne mogu da garantujem da je ovo moj potpis jer se nikad ovako ne potpisujem - rekao je Budimir.

Dodao je da su sve oduzete kartice na ime njegove supruge i njene sestre. On je ponovio da nije siguran da li je on potpisao zapisnik jer potpis ne liči na njegov.

- Za auto moram da kažem da pripada momku koji je uhapšen isto veče kad i mi. On mi nije prodao auto, ja sam ga kupio od trećeg lica. On ni danas nije isplaćen, pa molim da bude vraćen vlasniku - dodao je.

On je prokomentarisao i da se u zapisniku nalazi i auto koji je prodao Bojanu Hrvatinu i koji nikada nije isplatio, ali da će "biti da jeste i da se on nikada nije bavio prodajom automobila".

- Uporedite potpise. Ako pogledate dopise koje sam ja slao, videćete da ovo nije moj potpis, ja ne znam šta je ovo - rekao je Budimir.

16.45. Sudija pismenu dokumentaciju SBPOK o privremeno oduzetim predmetima za Miloša Budimira

16.35 Vrši se uvid u pisanu dokumentaciju

Počelo je vršenje uvida u pisanu dokumentaciju sa uviđaja kuće u Ritopeku, čiji je vlasnik optuženi Vlade Draganić.

16.29 Vlade Georgiev pozvan za sudsku govornicu

Sudija je pozvala Georgieva da se izjasni o vraćanju vozila koje pripada reperu Stefanu Đuriću Rasti.

- To je njegovo vozilo. Ja sam privremeno koristio vozilo. Mi smo sarađivali, pa je auto bio kod mene - rekao je Georgiev.

Foto: N.Š.

 

14.24 Javio se Marko Budimir

- Kako ja mogu da imam advokata koji ne želi da me brani? - rekao je Budimir, a sudija je rekla da adokat koji mu je dodeljen ima dužnost da ga brani.

Advokat Jerković zatražio je odlaganje suđenja jer svedok Ilija Kovačević nije pristupio na suđenje jer na poslednjem glavnom pretresu nije bilo određeno da će danas biti čitani pisani dokazi.

Advokat Sanja Ćeriman javila se za reč i rekla da je "situacija nezgodna" jer se održava čitanje spisa predmeta, a da advokati ne mogu da se izjasne jer se za taj deo suđenja nisu pripremili.

Sudija je odlučila da uvid u pisane dokaze ipak bude održano.

16.20 Andrić: Biću oslobođen makar u Strazburu

Ona je pozvala optuženog Marka Andrića da izađe pred sudsku govornicu.

- Punomoćje advokata Mirjana Vasiljević i Marka Terzića dostavljeno od strane majke Marka Andrića. O čemu se ovde radi? - pitala je sudija.

- Tri godine sam u pritvoru bez dokaza. Nije mi namera da odugovlačim postupak. Ja zato neću ni tražiti vreme za advokata po službenoj dužnosti, a to da se on sad upoznaje sa predmetom vređa inteligenciju. Celokupna moja odbrana je kod Mirjane Vasiljević i ostalih mojih advokata i zato želim da se priključe mojoj odbrani advokatu po službenoj dužnosti. Neću da mu otkazujem punomoćje. Ja znam da ću dobiti oslobađajuću presudu, makar u Strazburu. Zato raspoložen dolazim na svako suđenje. Otkazivanje punomoćja je bio vid našeg revolta - rekao je Andrić.

Sudija je rekla da se razrešava branilac Nemanje Đurića Milica Lovrić.

Takođe, postupak je razdvojen u odnosu na Slađanu Sekulić i Nemanju Đurića.

Advokati Marka Andrića Mirjana Vasiljević i Marka Terzića razrešeni su dužnosti branioca.

15.28 Odbijeni svi zahtevi

Sud je doneo rešenje da odbaci predlog Marka Miljkovića za izuzeće tužioca. Sudija je istekla da je zahtev podnet zbog odugovlačenja postupka. Odbijen je i zahtev Miljkovića za izuzeće predsedavajuće sudije Vinke Berahe.

- Razlozi za izuzeće nemaju nikakve veze sa ovim postupkom. Odbacuje se i zahtev za izuzeće sudskog veća, jer je sračunat na odugovlačenje postupka - saopštila je sudija odluke veća i odbacila i ostale zahteve za odlaganje suđenja.

Za reč se potom javio i advokat po službenoj dužnosti Alekse Stošića, Stefan Stajić, kao i branioci postavljen po službenoj dužnosti Marku Budimiru, Dejanu Tešiću, navodeći da nisu imali dovoljno vremena da se pripreme. Advokat koji je postavljen Marku Budimiru je zatražio i da ga sudsko veće razreši, kako ne bi branio Budimira.

Za sudsku govornicu izašao je optuženi Dragan Mitrović koji je otkazao punomoćje braniocu postavljenom po službenoj dužnosti.

- Advokatici ne znam čak ni ime. Nije došla ni jednom da me poseti, želim da joj otkažem punomoćje - rekao je optuženi.

Sudsko veće se ponovo povuklo da bi odlučilo o predlogu branilaca koji su postavljeni po službenoj dužnosti a koji su naveli da nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za suđenje.

Foto: Maša Banđur

 

Advokat Miljana Perendija potom se javila i predložila da se okrivljenima koji su ranije otkazali punomoćja adokatima i dobili advokate po službenoj dužnosti, sud dozvoli da vrate svoje advokate.

- Oni nisu bili svesni situacije da neće moći da vrate advokate. Reagovali su zbog nezadovoljstva, ali nisu bili svesni posledica - rekla je Perendija.

14.47 Miljković traži izuzeće tužioca i sudije

Miljković: Podnosim zahtev za izuzeće zamenika tužioca iz razloga što smatram da tužilac Zoran Babić radi na našu štetu jer je prijatelj Nenada Vučkovića i Nevenka Marića. Pisao sam i specijalnom tužiocu Mladenu Nenadiću, upozorio sam ga na Babića, ali nije odgovorio. Tražim i vaše izuzeće, vezano za sporazume sa Srđanom Lalićem, pogrešili ste u dve stvari, prva je da vam se obratio 2022., a druga je da je ročište održano 22.03.2023. a nije bilo tada. Zbog toga tražim i vaše izuzeće, pa vi odlučite o tome.

Foto: Miloš Rafailović

 

Tužilac Saša Ivanić: Ovo što je rečeno za zamenika tužioca i tužioca Nenadića nema veze sa ovim predmetom. Predlažem da se zahtev odbaci.

Sudsko veće odlučilo je da napravi pauzu od 15 minuta

14.45 Đurićeva advokatica opet nije došla

Branilac Nemanje Đurića, advokatica Milica Lovrić koja mu je dodeljena po službenoj dužnosti, ponovo nije došla na suđenje. Kao obrazloženje o izostanku navedeno je da danas ima zakazan lekarski pregled.

14.40 Svedok nije došao

Sudija je mavela da svedok Ilija Kovačević nije došao na suđenje, iako je uredno pozvan.

14.30 Sudsko veće ušlo u sudnicu

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom optuženih, kako bi utvrdilo da li su svi prisutni.

Jedina žena koja je optužena da je bila pripadnica kriminalnog klana Slađana Sekulić nije došla u sud, a njena advokatica Sanja Ćeriman navela je da ona danas ima operaciju.

Foto: Informer

 

Suđenje klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Beogradu, a kao svedok pozvan je Ilija Kovačević koga je svedok-saradnik u ovom postupku Srđan Lalić označio kao osobu koja je sa njim za ovu organizovanu kriminalnu grupu.

Inače, kako se sumnja, kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića preko aplikacije za tajnu komunikaciju Skaj, za koju su mislili da ne može da se prisluškuje ili "razbije" od strane policije, razmenjivala je i fotografije mučenja i ubijanja.

Kako smo ranije pisali, istražitelji su došli u posed 50 jezivih fotografija.

Ustanička ulica, kojom su pod rotacijama prošle marice, bila je povremeno zatvarana za saobraćaj.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"Braćo ko će da ga reši?"! Svedok okrivljeni otkrio sve o likvidaciji Zdravka Radojevića: "On je prošao najbolje od svih"
Jezivi detalji

"Braćo ko će da ga reši?"! Svedok okrivljeni otkrio sve o likvidaciji Zdravka Radojevića: "On je prošao najbolje od svih"

Navijač Crvene zvezde Zdravko Radojević ubijen je 30. oktobra pre tri godine u Ritopeku, a za ovaj monstruozni zločin optuženi su pripadnici klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Njegov DNK pronađen je u ovoj kući strave, a sve detalje ubistva otkrili su svedoci-saradnici u poistupku protiv klana, Srđan Lalić i Bojan Hrvatin.

30.10.2023

07:27

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15