• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.02.2024

12:06

Prva presuda izrečena na temelju "Skaj" komunikacije: Planiranje ubistva Marka Ljubiše Kana

Pixabay

Vesti

Prva presuda izrečena na temelju "Skaj" komunikacije: Planiranje ubistva Marka Ljubiše Kana

Podeli vest

Petočlana kriminalna organizacija koja je u januaru 2021. godine planirala ubistvo Budvanina Marka Ljubiše Kana osuđena je na ukupno 20 godina robije. Ovo je prva presuda koja je izrečena na temelju SKY komunikacije koja je dostavljena iz Francuske o tamošnjih pravosudnoh organa.

Presudom su obuhvaćeni Ilić Lazar, Savić Strahinja, Milićević Grga, Klečak Miloš i Milenković Nikola, koji su proglašeni krivim za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije.

Lazar Ilić optužen je za krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, dok je Milenković optužen za ubistvo u pokušaju izvršeno putem podstrekavanja.

Optuženi Savić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine u koju kaznu mu se uračunava i vreme provedeno u pritvoru od 25. januara 2021. godine, a optuženog Milićevića osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest meseci u koju kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru od 28. januara 2021. godine.

Foto: EPA/Boris Pajović

 

Miloš Klečak osuđen je na kaznu zatvora od tri godine, dok je Nikola Milenković osuđen na kaznu zatvora od pet godina zatvora. 

Obrazloženje

Sudija Vesna Kovačević, obrazlažući zašto je prihvatila navode iz Skaj komunikacije kao dokaz, navela je da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je zamolnicom za pružanje pravne pomoći koju je uputilo Francuskoj, zatražilo od nadležnih pravosudnih organa te zemlje, da u cilju sprovođenja ovog krivičnog postupka pruži pravnu pomoć u vidu dostavljanja dokaza i dokaznog materijala - podataka sa platforme SKY, i to u formi koja se može koristiti pred krivičnim sudom.

- Što je ovaj sud i prihvatio jer nema osnov da sumnja u verodostojnost ovih dokaza, imajući u vidu da su ih izdvojili francuski nadležni pravosudni organi i dostavili pravosudnim organima Crne Gore - navela je u obrazloženju. 

Dalje je navela i da sud ceni Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama koja se odnosi na poštovanje privatnog života, ali da sud daje primat javnom interesu koji je pretežniji u odnosu na privatni.

- Odnosno daje primat st.2 člana 8 Konvencije, što čini opravdanim zadiranje javne vlasti o pravu pojedinca na nepovredivost komunikacije, što ima za cilj sprečavanje vršenja jednih od najtežih krivičnih dela koji su propisani našim zakonodavstvom - navela je u obrazloženju, piše "Pobjeda"


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija