• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/blic

09.08.2024

08:10

Da li je ubistvo male Danke savršen zločin?! Nema DNK tragova devojčice, a osumnjičeni negiraju krivicu, evo šta poznati advokat kaže o optužnici

Informer/društvene mreže

Vesti

Da li je ubistvo male Danke savršen zločin?! Nema DNK tragova devojčice, a osumnjičeni negiraju krivicu, evo šta poznati advokat kaže o optužnici

Podeli vest

Četiri i po meseca nakon misterioznog nestanka male Danke Ilić (2) kao i nedostatak njenih bioloških tragova na predmetima oduzetim iz kuća Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića, koji su osumnjičeni da su je tog kobnog 26. marta u Banjskom Polju ubili, baca sumnju na to da li će ovaj slučaj ikada biti razrešen.

U automobilu, na sekiri, pantalonama, noževima, motornoj testeri, obući, tepih stazi i ostalim predmetima koji su oduzeti iz kuća Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića koji su uhapšeni zbog ubistva Danke Ilić (2) iz Bora, nije pronađen biološki trag devojčice.

Iz kuća Dragijevića i Jankovića, policija je odnela stvari za koje se sumnjalo da su mogle da budu korišćene prilikom ubistva, a potom sakrivanja tela devojčice. Uzeta je garderoba, obuća, tepih staza, oruđe, alat, hladno oružje, motorna testera, sekira, dva noža za klanje svinja, međutim, za sada, ni na jednom analiziranom predmetu nisu pronađeni DNK tragovi Danke Ilić.

Foto: Informer

Dejan Dragijević prvo priznao ubistvo male Danke, a sada tvrdi da je nikada nije ni video

 

Na motornoj testeri, prema saznanjima, nisu nađeni ni ljudski ni životinjski biološki tragovi, dok su na noževima pronađeni samo tragovi životinjske krvi. Na sekiri su međutim nađeni tragovi krvi dve osobe - jednog osumnjičenog i njegovog rođaka.

Kada je reč o krvi koja je nađena na pantalonama jednog od uhapšenih, navodno se radi se o njegovoj krvi, kao i krv koja je pronađena u službenom automobilu.

Rezultat veštačenja od 26. marta je, pokazao da su se osumnjičeni kretali vozilom pored kuće odnosno pojate u kojoj je, tog dana, Danka bila sa bratom i majkom.

Foto: Foto: Shutterstock, Društvene mreže

Na garderobi, cipelama i alatu iz porodičnoh kuća osumnjičenih nisu pronađeni DNK tragovi nestale devojčice

 

Advokat Nikola Ristović ističe da podizanje optužnice za ubistvo zahteva osnovanu sumnju u izvršenje krivičnog dela. Ipak, konačnu odluku o podizanju optužnice donosi sud, a nedostatak dokaza može dovesti do obustavljanja postupka.

- To u praksi znači da se optužnica može podići kada postoji određeni broj dokaza koji ukazuje da je određeno lice učinilo krivično delo, ali se još uvek ne može govoriti o izvesnosti. Prilikom podizanja optužnice, o njoj odlučuje sud, odnosno tročlano veće van glavnog pretresa, dakle, vanpretresno veće odlučuje da li se uopšte taj predmet, odnosno optužnica, može izneti na glavni pretres - objašnjava Ristović.

On navodi da tužilaštvo ima slobodu da odluči da li će podneti optužnicu, ali konačnu reč ima sud, s tim što ako iznese pred vanpretresno veće loš predmet, bez dokaza, veće može obustaviti postupak zbog nedostatka dokaza.

- Ukoliko tu odluku potvrdi i drugostepeni sud, odnosno Apelacioni, onda se više njima ne može suditi bez obzira da li se naknadno prikupe neki drugi dokazi ili se dođe do boljih dokaza. Zbog toga, tužilaštvo mora da pazi da li će podneti optužnicu ili će pustiti okrivljene pa nastaviti da prikuplja dokaze, jer posle puštanja okrivljenih iz pritvora, nema konkretnog vremena do kad može trajati istraga, s tim što treba paziti na suđenje u razumnom roku - pojašnjava advokat Ristović.

Advokat Ristović naglašava da priznanje osumnjičenih bez drugih dokaza predstavlja slabo pravno sredstvo. Nedostatak materijalnih dokaza može ozbiljno dovesti u pitanje verodostojnost priznanja osumnjičenih.

- Prosto je neverovatno da se na osnovu priznanja nije prikupio niti jedan dokaz. To može da ukazuje, odnosno često ukazuje, da priznanje nije bilo iskreno, odnosno da ga ne treba prihvatiti. Šta je u pitanju, možemo samo nagađati. Imajući u vidu činjenicu da je osumnjičeni preminuo u policijskoj stanici, onda se i ovo priznanje može dovesti u sumnju - objašnjava sagovornik.

Istražitelji su izneli da na analiziranim predmetima nisu pronađeni DNK tragovi Danke Ilić. Takođe, iskazi osumnjičenih se razlikuju, što dodatno komplikuje ovaj slučaj.

Foto: Foto: Informer

Srđan Janković dva meseca ćutao, a onda u tužilaštvu izjavio da nikada nije ni video malu Danku Ilić

 

Dejan Dragijević je prvobitno priznao i do detalja opisao ceo zločin, dok se Janković branio ćutanjem. Nakon dva meseca od hapšenja, Srđan Janković je odlučio da progovoti, pa je na saslušanju negirao da je ikad video devojčicu, a onda je i Dragijević, koji je detaljno opisao zločin koji su počinili, potpuno promenio svoj iskaz tvrdeći da ni on nikada nije video dete.

Podsetimo Radoslav Dragijević, koji se sumnjiči da je pomogao sinu u skrivanju tela, pušten je iz pritvora, dok je njegov sin Dalibor preminuo u policijskoj stanici nakon priznanja o pomaganju u skrivanju tela. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Sada je sve jasno! Među onima koji vlast traže na ulici nema nikakve brige za zdravlje naroda - ujedinilo se kuso i repato da ruši državu!
Politika

Sada je sve jasno! Među onima koji vlast traže na ulici nema nikakve brige za zdravlje naroda - ujedinilo se kuso i repato da ruši državu!

Predsedavajući Prelazne uprave Srpskog pokreta Dveri Ivan Kostić rekao je da Dveri podržavaju današnji protest protiv rudarenja litijuma u Srbiji, koji će se održati u Beogradu, a koji zasigurno ide, prema Informerovim saznanjima, u pravcu masovnih nereda čiji je krajnji cilj državni udar i svrgavanje legitimno izabrane vlasti.

10.08.2024

12:47

TV

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23