• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.01.2024

13:02

Izbori u Srbiji su završeni! Brnabić: Ne čeka se rezolucija Evropskog parlamenta da bi se Skupština konstituisala

Miloš Rafailović

Vesti

Izbori u Srbiji su završeni! Brnabić: Ne čeka se rezolucija Evropskog parlamenta da bi se Skupština konstituisala

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se ne čeka rezolucija Evropskog parlamenta kako bi Skupština Srbije bila konstituisana i dodala da su izbori odžani 17. decembra bili demokratski i transparentni.

- Izbori u Srbiji su završeni, oni su bili demokratski, transparentni, fer. Nešto manje od 5.700 posmatrača učestvovalo je u tim izborima, od toga 475 stranih posmatrača. Koliko sam mogla da vidim, niko od tih stranih posmatrača, čak ni oni koji su najkritičniji prema Srbiji, nije rekao da je nešto video što predstavlja neregularnost - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara u kasarni Topčider da li se za konstituisanje Skupštine čeka rezolucija Evropskog parlamenta o izbornim uslovima i procesu u Srbiji.

Premijerka je precizirala da su najveći kritičari među stranim posmatračima rekli da su "čuli da je bilo nekih nepravilnosti", ali da su oni obišli sva biračka mesta koja su želeli da obiđu i da nijednu nepravilnost nisu zabeležili ili videli svojim očima.

- Što se tiče rezolucije Evropskog parlamenta, ja ne očekujem da će ona biti nešto pozitivna po Srbiju, naš narod ili naše građane. U ovom sazivu Evropski parlament je usvajao različite rezolucije o Srbiji i u vezi sa Srbijom, koje su bile više nego katastrofalne i govorile mnogo o tome šta je zastupao Evropski parlament - rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da Evropski parlament nije poštovao ni one su glasali za rezolucije, da nisu poštovali međunarodno pravo, principe međunarodnog prava, povelju Ujedinjenih nacija, pa ni one sporazume koji su dogovorili u okviru dijaloga Beograda i Prištine time što su se u svakoj rezoluciji Evropskog parlamenta referisali na autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, kao na Republiku Kosovo.

- Dakle, nisu poštovali ni Briselski sporazum, ni bilo koje druge sporazume. Kada su pričali o Kosovu, nisu koristili ni zvezdicu, ni fusnotu, ni ništa što je obaveza evropskih institucija da urade. Već su govorili o tome da zameraju Srbiji to što omalovažava ustavni poredak Republike Kosovo i pozivali i pet država članica Evropske unije koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost od strane Prištine, da odmah to urade - rekla je Brnabić.

Ministar odbrane Miloš Vučević, koji je zajedno sa Brnabić odgovarao na novinarsko pitanje, rekao je da su, što se njega tiče, izbori završeni.

- Što se mene tiče, kao predsednika SNS-a izbori su završeni 17. decembra, odnosno 30. decembra i 2. januara kad su bili ponavljani na nekim mestima. Odavno su izbori završeni. Republička izborna komisija je 12. januara proglasila zvanično završene izbore, tako da teče rok za verifikaciju mandata, odnosno konstituisanje Narodne skupštine - rekao je Vučević.

On je ocenio da nije ni pravno, a ni politički, relevantno šta će drugi reći.

- To je možda nekome interesantno, ali nije relevantno. Nije ni pravno, pre svega, pa ni politički relevantno za konstituisanje novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije - zaključio je Vučević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija