• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ognjen Borjanović

03.12.2022

12:05

MOGLI MNOGO, A URADILI - NIŠTA! Piksijeva UTOPIJA na klupi Orlova... Srbija se RASPALA u Kataru!

Tanjug/AP

Fudbal

MOGLI MNOGO, A URADILI - NIŠTA! Piksijeva UTOPIJA na klupi Orlova... Srbija se RASPALA u Kataru!

Podeli vest

Eliminacija Srbije sa Mundijala otvorila je brojna pitanja

Po dobrom starom srpskom, ruku na srce i svetskom običaju, uoči Mundijala počelo je klasično loženje da naša reprezentacija može do istorijskog uspeha u Kataru. Istina, ovoga puta sa više razloga i pokrića nego ikada u istoriji, ali slaba je to uteha sada kada se nakon bezmalo 300 minuta fudbala u Dohi sumiraju utisci i svode računi. 

Briljirala je Srbija u kvalifikacijama, savladala Portugal u Lisabonu u direktnom okršaju i tako izborila mundijalsku vizu. Ništa slabije Orlovi nisu igrali ni u Ligi nacija, četa Dragana Stojkovića će od narednog ciklusa biti deo A divizije što je do pre nekoliko meseci izgledalo kao nemoguća misija, ali nakon svega viđenog u Kataru utisak je da je sve to bila utopija...

Odlazak na Mundijal jeste veliki uspeh, ali Srbija je razočarala, ma koliko god to teško palo navijačima, Fudbalskom savezu, stručnom štabu, a na kraju krajeva i igračima. Ovoga puta, stalna floskula "biti među 32 reprezentacije sveta" - ne pije vodu! 

POVREDE USPORILE SRBIJU, ALI NE I UTICALE NA KONAČAN UTISAK

Razloga za neuspeh, debakl, katastrofu ili kako god želite da nazovete nastup Srbije na Mundijalu ima mnogo, ali je pitanje da li su povrede na koje se žale svi iz tabora Orlova baš toliko uticale na kompletan utisak. 

Tačno je da je Srbija došla silno izranjavana na Mundijal. Na maksimunu nisu bili Mitrović, Kostić, Sergej Milinković-Savić, Vlahović, Veljković, ali teško da je to opravdanje za potpuni raspad sistema u igri Orlova tokom većeg dela Svetskog prvenstva, a počevši sa drugim poluvremenom utakmice sa Brazilom. 

Foto: Pedja Milosavljević

I sam selektor je nakon Kameruna govorio o činjenici da nam je odbrana delovala amaterski u drugom poluvremenu. Koplja se jesu slomila na igračima iz poslednje linije, ali, pitanje je šta se desilo sa veznim redom, gde su nestali skupoceni reprezentativci sredine terena? Orlovi su pročitani, ubijena je svaka kreacija, a u tom sistemu niko od pomenutih se nije snašao. Ili, bar ne dovoljno! 

Tokom mundijalskih kvalifikacija Srbija je igrala po jasnom sistemu. Pavlović i Milenković bili su zaduženi da iz poslednje linije povuku napade Orlova. Plan B očigledno nije postojao u igri naše reprezentacije budući da, kada bi rival izašao u presing, lopta bi bez ikakvog smisla i reda morala da se ispucava i po pravilu završi u posedu protivnika.

SPISAK SRBIJE, PIKSIJEV DOLAZAK

Dolazak Dragana Stojkovića Piksija na klupu Srbije potpuno je promenio stvari unutar reprezentacije. Nacionalni tim se "sjedinio" sa narodom, zajedništvo dugo nije bilo na zavidnijem nivou... Utisak je bio jasan - sve karte su se poklopile da Srbija napokon napravi iskorak. 

Selektor je doživeo što je malo ko od njegovih prethnodika. "Fudbalski stručnjaci" iz naroda nisu imali zamerke na spisak, svako od igrača je sa razlogom našao svoje mesto u avionu. Utisak je bio da su Orlovi sa pesmom ispraćeni put Katara uz čuvene reči - Možete mnogo, a ne morate ništa.

Foto: Pedja Milosavljević

Nažalost, utisak je da su igrači Srbije više prihvatili drugi deo rečenice. Ovaj, da ne moraju ništa. Ipak, daleko je od istine da baš ništa nisu morali. Kvalitet je neosporan, rezultati selektora tokom poslednjih godinu i po dana govore za sebe, a utisak je da onda u vodu pada čuvena "dali smo svoj maksimum". 

- Ovo je Mundijal, mogli smo i morali bolje. Ne bežimo od odgovornosti, tako je-kako je. Bolja ekipa je pobedila, nema šta da se lažemo i zavaravamo. Niko na svetu nije želeo pobedu više od nas. Posle utakmice smo svi pametni - rekao je Vlahović nakon eliminacije. 

Ipak, postavlja se onda pitanje da li je bilo vredno zavaravati narod i navijače sa pompeznim izjavama kako ova generacija može mnogo. Istina, nisu želeli reprezentativci da idu predaleko u obećanjima, maštaju o finalu ili svetskoj titulu, ali su odisali samopouzdanjem i u Katar krenuli sa mislima u osmini finala. 

KOKTEL LJUBAVI DOŠAO NA NAPLATU

Mnogo se poslednjih dana pisalo o stvarima koje baš i nemaju mnogo veze sa fudbalom, a koje su, koliko god to Orlovi negirali, bez sumnje uzburakli i pokvarili atmosferu u nacionalnom timu. 

Bio je to samo početak ili kraj niza pogrešnih odluka vezanih za nastup Srbije na Mundijalu. Italijanska štampa je nekoliko dana pre početka Svetskog prvenstva, a potom i kroz sam tok takmičenja pisala o tome kako Mateja Kežman završava transfer Sergeja Milinkovića-Savića u Juventus. 

Foto: Pedja Milosavljević

Koliko god se radilo o profesionalcima, teško je držati hladnu glavu u takvim okolnostima. Pričalo se o tučama unutar tima, kaznama koje je izrekao Dragan Stojković Piksi, sukobu selektora sa igračima... Kao kula od karata raspala se sjajna atmosfera unutar reprezentacije, a sve je počelo porazom od Brazila. 

KONTRADIKTORNOST OD POČETKA PA DO KRAJA

Krenuli su Orlovi, kao što smo rekli, uz pesmu na Mundijal. Na konferenciji za medije uoči polaska u Katar pričalo se o istorijskom uspehu, o tome da su svi igrači spremni i da će dati svoj maksimum. Malo ko je iz tabora Srbije upozoravao na činjenicu da su ključni igrači naše reprezentacije totalno van ritma, forme ili nespremni. Tek kada su kola krenula nizbrdo počele su priče o tome. 

- Momci su u ovom stanju pružili maksimum. Nekim igračima "skidam kapu". Mnogi drugi ne bi pomislili da igraju, a oni su istrčali i dali svoj maksimum. Imali smo probleme u defanzivnoj igri, ali to je za dublju analizu. Ovo je Svetsko prvenstvo, morate da imate sve igrače potpuno zdrave, sve igrače u top formi i u zdravstvenom stanju u kom su bili tokom kvalifikacija. Nismo imali sreće sa tim stvarima, bio sam vrlo zabrinut i neraspoložen kada smo krenuli za Bahrein jer sam znao. Imao sam tačnu sliku stanja igrača i znao sam da će biti jako teško napraviti bolji rezultat - iskreno je rekao selektor Srbije. 

I bilo kako bilo ništa značajno se promeniti neće. Orlovi će od marta u novi ciklus, navijači će se od marta ponovo "ložiti" i nadati da će toliko voljena fudbalska reprezentacija Srbije napokon doneti radosti u naše domove. Radnosti sa nekog velikog takmičenja. Potencijala ima, ali, teži deo je iskoristiti ga! 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gari91ns

pre 1 godinu

Pametan nadje nacin a budala izgovor. Svi su povredjeni,pa sto su onda isli kad ne mogu dati maksimum? jer razlog toga sto igraju u svetskim klubovima pa ima i kod nas igraca koji bi dali maksimum a gledaju ove leseve koji se vuku po terenu i svadjaju ko je skakao na ciju zenu.

regler

pre 1 godinu

Za razliku od tebe bradati ustaso koji nista za Srbiju nisi uradio. Vodi racuna kako se obracas drzavi i Srbma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hahahah

pre 1 godinu

Gubitnici ostaju gubitnici, jednostavno - taki su! Kad krece novo lozenje? Hahahahha!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17