• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.11.2023

19:00

Kako da vam dom miriše skupo i luksuzno? Isprobajte ove trikove

Shuterstock

Dom i porodica

Kako da vam dom miriše skupo i luksuzno? Isprobajte ove trikove

Podeli vest

Ako želite da vam kuća prijatno miriše, još od ulaznih vrata, sledite ove jednostavne savete stručnjaka za dizajn enterijera.

Gotovo da nema osobe koja ne želi da joj dom lepo miriše. Mirisi i te kako mogu uticati na raspoloženje, a sigurni smo da ne želite da vas s vrata dočeka neprijatan miris, koji kvari raspoloženje.

Mirisi odmah podižu cenu svakom prostoru i daju mu luksuzniju notu. Određene studije su pokazale da su ljudi koji prodaju stanove uspevali da dobiju bolju cenu ukoliko nekretnine imaju prijatniji miris. 

Važno je naglasiti da za prijatne mirise u domu nije dovoljno samo da stavite mirišljave sveće, osveživače prostora i slično, jer su to samo trenutna rešenja. Ona, čak, mogu odmoći ukoliko se preskoče neki ključni koraci.

Evo šta savetuju stručnjaci za uređenje enterijera: 

Bitno je da je dom čist

Prva i osnovna stavka za mirisan dom je da je sve čisto i uredno.

Naravno da ne možete očekivati da će bilo kakva sveća ili difuzer uraditi svoj posao ako su vam po stanu prljave stvari, neoprano posuđe ili slično.

Takođe je preporuka da redovno čistite i nameštaj ili da ga osvežite odgovarajućim proizvodima.

Foto: Shuterstock

 

Vetrite prostor redovno

Podrazumeva se da ćete redovno vetriti stan, a u područjima gde je zagađenje visoko, preporuka je da uložite u aparat za prečišćavanje vazduha. 

Bonus savet je i da redovno perete zavese, jer baš iz razloga što su na "udaru" i spolja i iznutra, mogu zadržavati neprijatne mirise, pogotovo ako u kući pušite ili često kuvate.

Foto: Shutterstock

 

 

Rešite se vlage

Jasno je da mnogi koji imaju male stanove, sa dolaskom hladnog vremena moraju da suše veš u zatvorenom prostoru.

Kako se ne bi u prostoru skupljala vlaga savet je da koristite absorber vlage.

Ubacite biljke u prostor

Čak i zeleno bilje može biti vaš kec u rukavu za dom koji miriše sveže.

Ujedno, ovo je najlakši način da vaš prostor bude mirisan bez previše truda. Potrebno je samo da negujete biljke, da ih redovno zalivate.

Foto: Shuterstock

 

 

Sveže cveće u vazi

Ako nemate vremena da negujete biljke, dobro će vam doći i sveže cveće. 

Osim što podiže prostor, ono je jedan od najefektnijih načina za lep miris vašeg dnevnog boravka, trpezarije ili hodnika.

Odaberite vrstu koja raste u vašem vrtu ili koja vam najviše odgovara prema godišnjem dobu kako biste naparfemisali svoj dom na prirodan način.

I ne zaboravite! Cveće koje najlepše miriše su ruže, jasmin, fresija, lavanda, ljiljani, božuri, geranijum, orhideja i gardenije.
 

Foto: Shuterstock

 

 

Mirisna sveća

Sveće s mirisima postale su neizostavan deo svakog doma.

Ove sveće eutralizuju neugodne mirise i unose nove, lepe i prijatne mirise koje biramo po svojim željama. Tako možemo da odaberemo cvetne note ili miris borovine, sandalovine ili kombinacije jabuke i cimeta.

Foto: Shuterstock

 

Limunova kora

Agrumi su voće s puno antibakterijskih svojstava i kao stvoreni su za dezinfekciju. Osim toga, oni su najpristupačnije i najekonomičnije sredstvo kada je u pitanju uklanjanje neprijatnih mirisa u kuhinji.

Uzmite limunovu koru i stavite je u posudu s vrućom vodom kako biste uklonili mirise iz rerne ili mikrotalasne pećnice.

Foto: Shuterstock

 

Zrnca i talog kafe

Jedan od najboljih saveznika u uklanjanju neugodnih mirisa u kuhinji je kafa.

Njena snažna aroma upiće ostatak teških mirisa od kuvanja, prljavog posuđa, jela koja dugo stoje na šporetu, kao i starih namirnica.

Foto: Shutterstock

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija