• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/A.Adamović

04.05.2024

14:02

Bogato i domaćinski! Vaskršnja trpeza Zorice Marković - ćuretina prste da poližeš, a ovakav pasulj sigurno niste nikada probali

Zoran Sinko/Shutterstock

Dom i porodica

Bogato i domaćinski! Vaskršnja trpeza Zorice Marković - ćuretina prste da poližeš, a ovakav pasulj sigurno niste nikada probali

Podeli vest

Poznata pevačica Zorica Marković godinama unazad tradicionalno proslavlja Vaskrs sa porodicom, a na svojoj vaskršnjoj trpezi samo što od ptice mleko nema.

Zorica kaže da se za ovaj veliki praznik uvek drži dobro poznate stare srpke kuhinje kada su jela u pitanju, i da je to uvek provereni recept da bude zadovoljna i porodica, a i prijatelji. 

Sprema od svega po malo, pored predjela, glavnog jela tu su i poslastice kojima pevačica  posvećuje posebnu pažnju.  

- Vaskršnja trpeza nas Markovića je bogata. Dosta toga po malo,uglavnom naša stara jela. Sarma, riba, prebranac, nešto malo mesa, dosta salata i kolača. Kolači sitni slavski, nama omiljene oblande salnjaci, vanilice, rolati štrudle.  Predjelo sir, kajmak, pršuta, slanina, čvarci, sve sa Divčibara - kaže Zorica za Informer. 

Foto: Shuterstock

 

Što se farbanja jaja tiče Zoka godinama ne odstupa od tradicije i njen izbor je uvek lukovina koja se šara sa prirodnim biljkama i voskom. 

- Jaja farbamo sa lukovima. Šaramo sa maslačkom, koprivom i sa voskom, druge farbe nikako. Mi smo tradicija. Što zdravije i klasika.

Kao prava domaćica Zorica je izdvojila svoja dva omiljena recepta koja možete spremiti za razna slavlja i praznike. 

Foto: Shuterstock

 

Pašteta od pasulja tetovca

Pre nego počnete sa pripemom pasulj dobro usitinite, iskuckate pa izmiksate sa mikserom dok ne dobijete kašastu formu kao pašteta. Pripremite zapršku, dodajte alevu papriku, praziluk, mladi beli luk i crni luk. Sve to izmešate sa izmiksanim pasuljem i jedete za ručak, a i ceo dan možete da mažete na hleb kao paštetu. Preukusan je.

Foto: Shutterstock

 

Sočna ćuretina 

U tiganju propržite praziluk šargarepu, mladi luk, crni i beli luk, pečurke i svežu papriku. Sve se to lepo isecka i dodate so, biber, vegetu po ukusu. Ćuretina se iseče na kocke doda se u sve ovo prethodno pripremljeno i stavite malo pavlake za kuvanje. Dinstajte i dodaje na sve to kuvani pirinač, ali jako malo. Sve sjedinite i još malo dinstajte zajedno. Kad bude gotovo sipa se u malo dublji pleh, preko se doda malo rendanog kačkavalja i stavi se u rernu da se zapeče. Jede se bez hleba i prste možeš da poližeš. Ko voli, na sve ovo kada sipa u tanjir, može dodati kečap, soja sos ili vili.

Prijatno!

Foto: Shutterstock

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set