• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer/A.Adamović

04.05.2024

14:02

Bogato i domaćinski! Vaskršnja trpeza Zorice Marković - ćuretina prste da poližeš, a ovakav pasulj sigurno niste nikada probali

Zoran Sinko/Shutterstock

Dom i porodica

Bogato i domaćinski! Vaskršnja trpeza Zorice Marković - ćuretina prste da poližeš, a ovakav pasulj sigurno niste nikada probali

Podeli vest

Poznata pevačica Zorica Marković godinama unazad tradicionalno proslavlja Vaskrs sa porodicom, a na svojoj vaskršnjoj trpezi samo što od ptice mleko nema.

Zorica kaže da se za ovaj veliki praznik uvek drži dobro poznate stare srpke kuhinje kada su jela u pitanju, i da je to uvek provereni recept da bude zadovoljna i porodica, a i prijatelji. 

Sprema od svega po malo, pored predjela, glavnog jela tu su i poslastice kojima pevačica  posvećuje posebnu pažnju.  

- Vaskršnja trpeza nas Markovića je bogata. Dosta toga po malo,uglavnom naša stara jela. Sarma, riba, prebranac, nešto malo mesa, dosta salata i kolača. Kolači sitni slavski, nama omiljene oblande salnjaci, vanilice, rolati štrudle.  Predjelo sir, kajmak, pršuta, slanina, čvarci, sve sa Divčibara - kaže Zorica za Informer. 

Foto: Shuterstock

 

Što se farbanja jaja tiče Zoka godinama ne odstupa od tradicije i njen izbor je uvek lukovina koja se šara sa prirodnim biljkama i voskom. 

- Jaja farbamo sa lukovima. Šaramo sa maslačkom, koprivom i sa voskom, druge farbe nikako. Mi smo tradicija. Što zdravije i klasika.

Kao prava domaćica Zorica je izdvojila svoja dva omiljena recepta koja možete spremiti za razna slavlja i praznike. 

Foto: Shuterstock

 

Pašteta od pasulja tetovca

Pre nego počnete sa pripemom pasulj dobro usitinite, iskuckate pa izmiksate sa mikserom dok ne dobijete kašastu formu kao pašteta. Pripremite zapršku, dodajte alevu papriku, praziluk, mladi beli luk i crni luk. Sve to izmešate sa izmiksanim pasuljem i jedete za ručak, a i ceo dan možete da mažete na hleb kao paštetu. Preukusan je.

Foto: Shutterstock

 

Sočna ćuretina 

U tiganju propržite praziluk šargarepu, mladi luk, crni i beli luk, pečurke i svežu papriku. Sve se to lepo isecka i dodate so, biber, vegetu po ukusu. Ćuretina se iseče na kocke doda se u sve ovo prethodno pripremljeno i stavite malo pavlake za kuvanje. Dinstajte i dodaje na sve to kuvani pirinač, ali jako malo. Sve sjedinite i još malo dinstajte zajedno. Kad bude gotovo sipa se u malo dublji pleh, preko se doda malo rendanog kačkavalja i stavi se u rernu da se zapeče. Jede se bez hleba i prste možeš da poližeš. Ko voli, na sve ovo kada sipa u tanjir, može dodati kečap, soja sos ili vili.

Prijatno!

Foto: Shutterstock

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Masovna pucnjava u hostelu, 11 mrtvih!
Planeta

Masovna pucnjava u hostelu, 11 mrtvih!

Najmanje deset osoba je ubijeno, a više od deset povređeno u masovnoj pucnjavi u hostelu u Ateridžvilu, u blizini Pretorije, saopštila je južnoafrička policija.

06.12.2025

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set