• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.Adamović

26.10.2024

14:00

NOVINARKE INFORMERA U KLINČU! Nastao pravi haos zbog jednog ženskog pitanja

Informer

Dom i porodica

NOVINARKE INFORMERA U KLINČU! Nastao pravi haos zbog jednog ženskog pitanja

Podeli vest

Na mrežama se ovih dana pokrenula ozbiljna polemika da li žene na venčanju treba da uzmu prezime od partnera, dodaju ga svom ili da ostave svoje. Neke od njih unapred znaju šta žele, a druge razmatraju sve opcije.

Pitali smo koleginice iz naše redakcije kakva su razmišljanja imale povodom odabira prezimena kada su izgovarale sudbonosno DA svom izabraniku. 

Foto: Shutterstock

 

Odluke u odabiru su bile različite, ali se većina složila sa tim da su odabrale muževljevo prezime u trenutku zaljubljenosti i zbog ljubavi, kao i da su želele da imaju isto prezime zbog dece. 

- Odlučila sam se za prezime od muža i nijednog momenta nisam imala dilemu da to želim jer se udajem za čoveka kojeg volim i to činim iz ljubavi - rekla nam je koleginica Dragana Novković.  

- Bilo mi je jako teško da se odreknem svog prezimena i to sam baš emotivno doživela, ali sam odabrala prezime od muža zbog dece, kako bi sutra u porodici svi imali isto prezime - rekla nam je Ana Marković. 

Neke žene odlučuju da dodaju muževljevo prezime svom kao kompromis jer emotivno doživljavaju odricanje od svog, sa kojim su se rodile.

Dodala sam muževljevo prezime jer sam smatrala da ne treba da se odričem svog koje je deo mog identiteta i korena - rekla nam je koleginica Jelena Jovanović Lukić. 

Jedna prava polemika u redakciji se pokrenula među ženama oko odabira prezimena na venčanju. Dok su jedne izričito bile za to da je žena dužna da uzme prezime od muža kada ulazi u bračnu zajednicu druge su bile protiv toga i da želele da ne neki način sačuvaju sopstveni identitet sa svojim prezimenom. 

- Nisam nijednog momenta razmišljala, od starta sam želela da uzmem prezime od muža. Smatram da svaka žena to treba da uradi. U mom slučaju je bilo da prvenstveno volim tog čoveka, da mi se svidelo njegovo prezime, da ne želim sutra da se razlikujem od svoje dece. Imam i brata koji će da nastavi našu lozu svojim prezimenom, tako da žena po mom mišljenju uvek treba da uzme prezime od muža - rekla je koleginica Marija Veljović koja je nedavno stala na ludi kamen.

Sa druge strane sa potpuno drugačijim i izričitim stavom bila Jovana Matijašević koja se nadovezala na ovu priču tako što je izjavila da ni u kakvom slučaju nikada ne bi svoje prezime zamenila nekim drugim. 

- Svoje prezime nikada neću menjati, mogu samo da dodam njegovo. Žena na neki način gubi svoj identitet, korene ako uzme muževljevo prezime. Prosto ne želim sutra kada dođe taj dan, da se više ne prezivam Matijašević. Moje prezime je nešto što nosim sa sobom čitav život, ostalo je promenljivo - bila je jasna Jovana, a njeno mišljenje deli i koleginica Olja Jelić.

- Kada budem trebala da se izjasnim o prezimenu, ta odluka biće samo moja i neću dozvoliti da budući muž utiče na to. Svoje prezime bih zadržala sigurno, a eventualno bih dodala njegovo jer je muž promenjiva kategorija - jasna je Olja. 

Anketa

Kako bi obe strane u trenutku venčanja bile zadovoljne najbolje je da žena izabere opciju koja joj najviše odgovara bez pritiska partnera i u dogovoru sa njim pre potpisivanja u knjigu venčanih. 

Izbor u tom momentu ne treba osuđivati, jer svaka situacija ima svoje razloge. Ljubav nije povezana sa prezimenom. 

Foto: Shuterstock

 

Jedna od zanimljivih opcija je da oboje kreiraju novo prezime koje će odražavati oboje, čime će stvoriti jedinstvenu porodičnu identifikaciju. Ova ideja može delovati neobično, ali pruža mogućnost da se spoje tradicija i moderni pristupi.

Ne treba zaboraviti da i muškarci mogu preuzeti prezime svojih partnerki, što može biti veoma romantično.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Zabava

Džet set

Srbija