• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.01.2022

14:05

DŽABA ČISTE RUKE AKO TELEFON NIJE! Evo kako da dezinfikujete uređaj koji najviše koristite

Shutterstock

Hi-Tech

DŽABA ČISTE RUKE AKO TELEFON NIJE! Evo kako da dezinfikujete uređaj koji najviše koristite

Podeli vest

Osim brige o ličnoj higijeni, trebalo bi da redovno čistite i svoj mobilni telefon

Stručnjaci napominju da bez obzira na to da li radimo na poslu ili smo kod kuće, mobilni telefon najčešće koristimo, a najmanje ga dezinfikujemo.

Studije su pokazale da se u proseku na telefonu nađe oko 25.000 bakterija.

To znači da i kad operete ruke nema koristi ako ponovo uzmete telefon koji nije čist. Na taj način ćete ponovo povratiti sve bakterije, viruse i klice, koje ste trenutak pre toga isprali sa svojih ruku.
Telefon nije jedini krivac za širenje virusa, ali oni se mogu zadržati mnogo duže na telefonu nego na bilo kom drugom predmetu.

Foto: Promo

Mobilni telefon

Kako da pravilno očistite svoj mobilni telefon?

Uklonite futrolu i isključite uređaj.

Pažljivo očistite telefon antibakterijskim maramicama, a možete koristiti i krpice od mikrofibera, koja sadrži 70 odsto alkohola ili one za čišćenje stakala naočara.
U zavisnosti od toga koliko često izlazite iz kuće, ovu proceduru bi trebalo da ponovite najmanje dva puta dnevno.

Napravite smešu od 50 odsto destilovane vode i 50 odsto običnog belog kuhinjskog sirćeta. Umočite kraj suve pamučne ili mikrofiber krpe i laganim pokretima prebrišite ceo uređaj, a zatim i suvim delovima krpe.

Važno

Izbegavajte da delite svoj mobilni telefon sa porodicom i prijateljima i ni vi nemojte uzimati njihove uređaje. Pored telefona, trebalo bi da na isti način očistite i svoj kompjuter ili laptop, daljinski od televizora, ključeve, brave i prekidače u stanu, kao i sve površine koje najčešće dodirujete.

Ne koristite alkohol. Ukoliko to učinite, velike su šanse da će doći do oštećenja zaštitnih slojeva koji čuvaju ekran i portove uređaja od vode i masnoća.

Ne treba koristiti ubruse ili papirne maramice jer su suviše abrazivni i lako mogu da oštete ekran.

Tečnosti koje se koriste za čišćenje prozora i ogledala mnogima izgledaju kao dobar izbor za održavanje higijene telefona. Međutim, u pitanju su "jake hemikalije", koje će, možda ne odmah, ali zasigurno dovesti do oštećenja uređaja.

Ukoliko imate "vodootporan" mobilni telefon, možete doći u iskušenje da ga operete sapunom pod mlazom vode. Uzdržite se od ovakvog poteza jer ti telefoni nisu potpuno vodootporni već su u stanju da podnesu određeno izlaganje vodi u određenim uslovima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17