• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.01.2022

08:00

VIŠE NE MORATE DA BRINETE AKO IZGUBITE NOVČANIK - Najnoviji trend u svetu je potpuni hit i mnogo će olakšati ljudima!

Shutterstock

Hi-Tech

VIŠE NE MORATE DA BRINETE AKO IZGUBITE NOVČANIK - Najnoviji trend u svetu je potpuni hit i mnogo će olakšati ljudima!

Podeli vest

Digitalni identitet je jedan od najznačajnijih tehnoloških trendova na planeti. Kao rezultat toga, revolucija u načinu na koji pojedinci komuniciraju sa javnim institucijama, pa čak i privatnim organizacijama, poput banaka i operatora, je u punom zamahu

Digitalni identitet je skup potvrđenih podataka za digitalni svet, sličan identitetu osobe za stvarni svet, samo što se nalazi na vašem pametnom uređaju i služi da na internetu svima sa kojima imate interakciju bude jasno ko ste, a i da vi znate ko su oni. Sada, to nije baš tako i nije bezbedno.

Foto: Pixabay

Digitalni identitet može na primer da uključi i celu ličnu kartu ili samo jedinstveni matični broj, broj socijalnog osiguranja, šifra vakcinacije, ime, mesto i datum rođenja, državljanstvo, biometriju i drugo, u zavisnosti od zakona u državama i vrste applikacije u kojoj se čuvaju ti podaci. U praksi, to znači da ćete moći da sklopite posao, potpišete ugovor i slično, potpuno bezbedno i da to bude važeće pred zakonom, a da ne ustanete iz svoje omiljene fotelje.

Tako su mogući oblici digitalnog identiteta elektronska lična krata - eID (Nemačka, Italija, Španija ili Portugal), izvedena digitalna vozačka dozvola na mobilnom telefonu (u nekoliko američkih država), jedinstveni biometrijski ID broj u Indiji, mobilna karta (Finska, Belgija ili Estonija) ili digitalni ID novčanik (inicijativa EU, Australija, itd.).

Foto: YoutubePrintscreen/ Did You Know

 

Za početak, ne očekujte usporavanje zamaha koji smo iskusili proteklih meseci. Istraživanja predviđaju da će preko 850 miliona građana biti opremljeno oblikom mobilnog identiteta do 2026.

U naredne dve godine videćemo neke od najbržih evolucionih promena, posebno jer mnoge države žele da se pomoću što većeg opsega online usluga pokažu u modernizaciji, a da bi taj opseg bio što širi – potreban je digitalni identitet.

Rešavanje velikog problema - onih koji nemaju ličnu kartu

Milijardu ljudi na svetu ne mogu da dokažu ko su, pokazuju podaci Svetske banke, jer nemaju zakonski identitet, bez koga ne mogu da glasaju, odu kod lekara ili otvore račun u banci. Digitalni identitet je velika mogućnost da oni konačno dobiju svoj zakonski identitet. Uključujući i upisivanje u matične knjige rođenih, to su neki od glavnih ciljeva Ujedinjenih nacija do 2030. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17