• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

03.06.2024

14:30

Upozorenje! Novi virusi se maskiraju u ove antivirus programe

Shuterstock

Hi-Tech

Upozorenje! Novi virusi se maskiraju u ove antivirus programe

Podeli vest

Sajber kriminalci koriste lažne veb sajtove koji su predstavljeni kao sajtovi poznatih proizvođača antivirusnog softvera.

Ovde spadaju antivirusi Avast, Bitdefender i Malwarebytes, a hakeri se lažno predstavljaju kako bi širili malvere koji kradu osetljive informacije sa Android i Windows uređaja.

Stručnjaci iz firme za sajber bezbednost Trellix primetili su tri takva veb sajta:

- Sajt avast-securedownload[.]com se koristi za isporuku trojanca SpyNote u obliku "Avast.apk" fajla koji, kada se instalira, zahteva dozvole za čitanje SMS poruka i evidencija poziva, instaliranje i brisanje aplikacija, pravljenje skrinšotova, praćenje lokacije, pa čak i za rudarenje kriptovalute

Foto: Shuterstock

 

- Sajt bitdefender-app[.]com se koristi za isporuku ZIP fajla ("setup-win-k86-x64.exe.zip") koji instalira malver za krađu informacija Lumma

- Sajt malwarebytes[.]pro se koristi za isporuku RAR fajla ("MBSetup.rar") koji instalira malver za krađu informacija StealC

Trellix je takođe otkrio fajl pod nazivom "AMCoreDat.exe" koji služi kao kanal za ubacivanje malvera na uređaje koji može da prikupi informacije o žrtvama, uključujući podatke iz pretraživača, i da ih eksfiltrira na server napadača.

Kako žrtve dolaze do ovih lažnih veb sajtova trenutno nije jasno, ali za slične ranije kampanje korišćene su tehnike kao što su oglasi i SEO.

Foto: Shuterstock

 

Malveri za krađu informacija su sve učestaliji, a sajber kriminalci reklamiraju brojne prilagođene varijante ovakvih malvera različitih nivoa složenosti.

Ovo uključuje nove malvere kao što su Acrid, SamsStealer, ScarletStealer i Waltuhium Grabber, kao i ažuriranja postojećih kao što je SYS01stealer (Album Stealer ili S1deload Stealer).

- Činjenica da se novi kradljivci informacija pojavljuju s vremena na vreme, u kombinaciji sa činjenicom da njihova funkcionalnost i sofisticiranost uveliko variraju, ukazuje da postoji potražnja na kriminalnom tržištu za njima - navodi se u nedavno objavljenom izveštaju kompanije Kaspersky.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija