JOŠ JEDAN TEŽAK UDARAC ZA AMERIKANCE: Oborena 30 miliona dolara vredna letilica, više od 20 zemalja pokrenulo akciju
126. 04. 2024. u 21:40
226. 04. 2024. u 21:40
Dok jedni smatraju da je tajna dobrog roštilja u suvom drvetu bukve i vinove loze, drugi u jačini vatre, a treći se kunu samo i isključivo u kvalitet mesa, svi se slažu u jednom - dobre marinade čine meso ukusnijim i neizostavni su deo prvomajskog uranka. Kombinacije začina su nebrojene, a mi vam predlažemo nekoliko varijanti s kojima nećete pogrešiti.
Ulje, kiselina, začini
Marinada ili pac je, prema definiciji, mešavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da delimično omekša meso i začini ga. Uglavnom je reč o ulju (najčešće maslinovom), vinu, sirćetu ili soku od limuna, aromatičnim travama ili povrću.
Važno je samo da vam na mesu ne ostanu komadi belog ili crnog luka, jer bi mogli da zagore i otpuste gorčinu |
Ulje će dati nemasnom mesu masnoću i zaštititi ga od vazduha, sirće će smekšati meso, a sok od limuna će na svežu ribu imati efekt kao da smo je blago skuvali. So u marinadi deluje poput konzervansa, ali omogućava i bolje upijanje tečnosti. So, takođe, omekšava vezivno tkivo u mišićima, te je neizostavni deo paca.
Vreme potrebno za mariniranje zavisi od strukture i veličine mesa ili ribe koju pripremamo - što je ona manja, nežnija i delikatnija, to je i vreme kraće. Ipak, i tu postoje neki standardi. Meso se stavlja u marinadu do otprilike tri sata pre nego će završiti na roštilju. Možete ga držati i duže, čak i do dva dana, ali u tom slučaju izbegavajte da dodajete u marinadu veću količinu soli, jer so ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo da dovede do suvog i "drvenastog" mesa.
Oprezno sa šećerom
Često se u receptima može pročitati "marinirajte preko noći" kao da mesečina ili tama imaju neko mistično dejstvo na meso. Ovo u stvari znači da meso u pacu treba da odleži oko osam sati, što svakako može i tokom dana.
Ako koristite beli ili crni luk, beli luk zgnječite, a crni luk posolite i ostavite da odstoji. U marinadu dodajte samo sok od crnog luka ili i njega dobro usitnite, gotovo do kaše. U oba slučaja možete da se poslužite i prahom od navedenih lukovica. Važno je samo da vam na mesu ne ostanu komadi belog ili crnog luka, jer bi mogli da zagore i otpuste gorčinu.
Ako vam je ostalo marinade, dodajte joj tečnost u vidu bujona, vina, piva ili malo vode i poslužiće kao premaz |
Osim kad se radi o vrlo malim komadima mesa i mesu koje se kratko termički obrađuje, izbegavajte marinade koje sadrže previše slatkih začina, poput smeđeg šećera, džema, šećera u alkoholu ili šećera koji se već nalazi u gotovim proizvodima, kao što je kečap. Pri dužem pečenju, šećer će se topiti, karamelizovati i na kraju zagoreti, a vi ćete umesto hrskave, dobiti ugljenisanu koricu.
Ako vam je ostalo marinade, dodajte joj tečnost u vidu bujona, vina, piva ili malo vode i poslužiće kao premaz kojim možete dodatno začiniti, ali i vlažiti meso na roštilju tokom pečenja ili poslednjih pet do 15 minuta. Premaz možete spremiti i pred roštiljanje, ako nemate dovoljno vremena ili volje za pravu marinadu.
Pravila za dobar roštilj
o Za roštilj uvek planirajte oko 250 grama mesa bez kosti po osobi, za ribu od 300 do 400 grama
o Mesa u marinadi
Pileće meso, rebra i junetina se mariniraju radi boljeg ukusa i da meso omekša
o Svinjske krmenadle i svinjski vrat i ražnjići
Po pravilu, direktno se peku na roštilju, a so i drugi začini se dodaju nakon pečenja. To vas, naravno, ne sprečava da i njih marinirate po želji
Pac je, prema definiciji, mešavina masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da delimično omekša meso i začini ga |
o Rolovana džigerica i rolovani ćevapi
Samo se umotaju u mesnatu, tanko isečenu slaninu i peku
o Povrće i voće
Pre pečenja preporučljivo je premazati povrće maslinovim uljem, a nakon što je gotovo, obogatite ga začinima poput ruzmarina, bosiljka, origana ili peršuna.
o Kobasice
Prvo ih stavite sa strane da se nadime na nižoj temperaturi, a zatim pecite. Tako prilikom pečenja neće popucati
o Slanina
Ne zaboravite da pripremite slaninu kojom ćete premazivati roštilj, a pravi je specijalitet kada se ispeče
o Štapići za ražnjiće
Potopite ih u vodu da se ne bi zapalili dok pečete roštilj
RECEPTI:
Marinada s jogurtom
Sastojci: 200 ml jogurta, dve kašike maslinovog ulja, kora i sok od pomorandže, manji crni luk, dva čena belog luka, korijander, pola kašičice cimeta, kašičica sveže narendanog đumbira, pola kašičice soli, mleveni biber.
Priprema: U avanu usitnite suve sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomešajte s jogurtom i sokom i korom od pomorandže. Ova marinada je pogodna za sve vrste mesa.
Azijska marinada
Sastojci: 200 ml susamovog ili nekog drugog ulja, dve kašike soja sosa, kašika smeđeg šećera, dva čena zgnječenog belog luka, narendani đumbir, 50 ml višnjevače ili šerija.
Priprema: Koristite na manjim komadima mesa koje se kraće termički obrađuju, poput svinjetine i piletine.
Južnjačka uteha
Sastojci: 200 ml pasiranog paradajza, tri kašike maslinovog ulja, čili ili neka druga ljuta papričica, tri čena belog luka, vorčester, tabasko ili čili sos.
Priprema: Slaže se sa svinjetinom, junetinom i piletinom.
Meksička marinada
Sastojci: 1/3 šolje jabukovog sirćeta, 1/3 šolje belog sirćeta, 1/3 šolje maslinovog ulja, 1/3 šolje seckanog korijandera, tri mlevene glavice crnog luka, isceđena limeta, dve kašike kumina, kašika mlevenog crnog bibera, kašika origana, kašika soli.
Priprema: Dodajte sve sastojke u činiju i dobro promešajte. Slaže se sa svinjetinom, junetinom i piletinom.
Mediteranska mešavina
Sastojci: 1/3 šolje vode, 1/3 šolje soka od limuna, 1/3 maslinovog ulja, mlevena glavica crnog luka, kašika sušenog timijana, kašika sušenog ruzmarina, kašika soli, kašika mlevenog crnog bibera.
Priprema: U činiju srednje veličine dodajte vodu, sok od limuna, beli luk, timijan, ruzmarin, so i mleveni crni biber. Od začinskog bilja možete kombinovati i peršun, bosiljak, origano, majčinu dušicu, žalfiju... Ukoliko koristite sveže bilje, pobrinite se da ga dobro usitnite. Ova marinada ide uz većinu vrsta mesa.
Kontinentalni klasik
Sastojci: 100 ml maslinovog ulja, 100 ml belog vina, pola kašičice soli, tri čena belog luka, sitno seckani korijander, kašika senfa, crveni biber.
Priprema: Osnovnom receptu možete da dodate tucanu ljutu ili čili papriku i usitnjeni lovor ili ruzmarin. Odgovaraće svinjetini, junetini i piletini.
PREMAZI - u poslednji čas
Premaz za junetinu
Sastojci: 100 ml goveđeg bujona ili vode, 100 ml piva, kašika senfa, pola kašičice soli, čili prah ili kajenski biber, tri čena belog luka, korijander u prahu ili listu, vorčester ili tabasko sos.
Priprema: Sve sastojke pomešajte, kratko prokuvajte, doterajte ukus i proverite gustoću.
Slatko-ljuta glazura
Sastojci: 100 ml aćeto balzamika, tri do četiri kašike meda, čili sos, pola kašičice soli, sveže krupno mleveni biber.
Priprema: Stavite med i aćeto balzamiko u posudu i vrlo kratko prokuvajte da se med otopi. Začinite prema ukusu. Kod ovog premaza vodite računa o tome da ga koristite kad je meso već pečeno. Premazano meso ostavite na kratko vreme u sigurnom uglu roštilja (toplo mesto koje nije direktno iznad izvora toplote) da se sos upije. Ostavite umak za dodatno prelivanje ili umakanje. Pogodan je za piletinu i svinjetinu.
Novinar tajkunskoj dnevnog lista Danas Dragoljub Draža Petrović osuo je paljbu po Draganu Đilasu!
26.04.2024
21:25
Dragan Marinković Palma predao je prvi listu za predstojeće lokalne izbore u Jagodini.
26.04.2024
16:35
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je danas za 2. jun izbore u 66 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i 14 gradova.
26.04.2024
14:24
U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.
26.04.2024
14:13
Bojkot beogradskih izbora za koji se odlučio propali vođa opozicije Dragan Đilas, ujedno je i početak njegovog političkog kraja koji se pre može označiti kao sunovrat, ocenio je Dejan Bulatović, narodni poslanik sa liste „Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane“.
26.04.2024
13:10
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković dodelio je nacionalna priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Ovom prilikom dodeljene su tri kategorije Nacionalnih priznanja: Pohvalnice ,,28. april“, Plakete ,,28. april“ i Povelje ,,28. april“.
26.04.2024
21:50
Vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nalazi se u poseti Tanzaniji.
26.04.2024
21:10
Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.
26.04.2024
21:04
Odlaganje sednice Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici ukazuje da je očigledno da u vezi sa tim postoji kriza predlagača i da su uspeli napori političkih predstavnika Srba da objasne da bi to mogao da bude veći problem od bilo kakvog rešenja, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
26.04.2024
18:50
Od ukupno 2.589.344 domaćinstava u Srbiji, porodičnih domaćinstava, odnosno domaćinstva koja u svom sastavu imaju najmanje jednu porodicu, ima 1.757.507 (67,9%), dok je neporodičnih domaćinstava 831.837, odnosno 32,1% (773.945 samačkih i 57.892 višečlanih neporodičnih domaćinstava).
26.04.2024
16:40
Licemerje zapada i njihove lažne rezolucije bile su glavna tema emisije "Info veče". Predsednik Vučić ovih dana u Njujorku pokušava da navuče još neki glas. O ovome su govorili pukovnici Miodrag Jevtić i Veselin Šljivančanin.
26.04.2024
22:29
Narodni poslanik Radoslav Milojčić Kena govorio je u Glavnom dnevniku TV Informer. o prozapadnoj opoziciji, sramnim napadima sa Zapada na našu zemlju, kao i borbi Vučića za Srbiju.
26.04.2024
20:48
Čitava Rusija bruji o hapšenju Timura Ivanova, zamenika ministra odbrane Rusije. On je optužen za primanje mita. Na ovu temu u "Ratu uživo" govorili su pukovinik Velibor Stević i istoričar Saša Adamović. Uživo u program javio se i Hadži Bratislav Živković, kapetan garde VSRF.
26.04.2024
19:54
Veliki sukobi u svetu potrajaće makar još jednu zimu. Ova 2024. godina čini se da će biti još krvavija od prethodne. U emisiji "Rat uživo" o svim ratovima koji se već vode, ali i onima koji su na pomolu govorili su istoričar Saša Adamović i prof. dr Velibor Stević, pukovnik.
26.04.2024
18:57
Jedna osoba uhapšena je zbog pretnji upućenih direktoru škole u Severnoj Mitrovici.
27.04.2024
00:26
Devojčica Danka Ilić ubijena je 26.marta kada su je osumnjičeni Srđan Janković i Dejan Dragijević udarili službenim vozilom JKP "Vodovod" Bor, nakon čega su je onesvešćenu stavili u zadnji deo automobila.
26.04.2024
22:30
Na Trgu Republike je večeras pretučen mladić, napalo ga je više osoba.
26.04.2024
20:28
Odbegli Dejan Popović (43), koji se sumnjiči da je juče ujutru u Preljini ubio poznanika Maria Simovića (44), očigledno je trenutno u velikom strahu od krvne osvete s obzirom da je porodica ubijenog preduzetnika poreklom iz Crne Gore, gde je to vekovni običaj!
26.04.2024
19:31
Zoran Marjanović, najpoznatiji udovac u Srbiji, kome je u martu počelo ponovljeno suđenje pred Višim sudom u Beogradu zbog optužbi da je 2. aprila 2016. godina na nasipu Crvenka u Borči ubio suprugu, pevačicu "Granda" Jelenu Marjanović, oglasio se na svom Fejsbuk profilu nakon dužeg perioda ćutanja.
26.04.2024
18:36
Mihailo Ristić ovog vikenda ponovo u timu Selte nakon dva meseca pauze zbog povrede.
26.04.2024
22:08
Odbojkaši Crvene zvezde novi su šampioni Srbije! Crveno-beli su večeras u majstorici finalne serije Superlige pobedili večitog rivala Partizan sa 3:0 (25:23, 25:18, 25:18).
26.04.2024
20:33
Španski strateg razmatra da na kraju ugovora ode iz tabora "građana".
26.04.2024
22:28
Srpski fudbaler Luka Jović zbog povrede propustiće sutrašnji meč između njegovog Milana i Juventusa u okviru 34. kola italijanske Serije A.
26.04.2024
21:40
Prvi teniser sveta Novak Đoković na terenima u Košutnjaku se priprema za nastavak sezone.
26.04.2024
23:50
Nosač aviona "Šarl de Gol" će, tokom dve sedmice, biti stavljen pod direktnu komandu NATO, što je prvi put u istoriji.
26.04.2024
22:30
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je najavio je danas na sastanku sa iranskim kolegom Mohamedom Aštianijem spremnost Moskve da proširi vojnu saradnju sa Teheranom, prenosi RIA Novosti.
26.04.2024
21:00
Na današnji dan, 26. aprila 1986. godine u černobiljskoj nuklearnoj elektrani eksplodirao je reaktor broj 4, a radioaktivni materijal izbačen je visoko u nebo, što je izazvalo ogromnu štetu i posledice po ceo svet.
26.04.2024
23:45
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina "dobavljač broj jedan" za ruski vojno-industrijski sektor i poručio da su SAD spremne da preduzmu dodatne mere da prekinu tu saradnju.
26.04.2024
23:30
Bivša predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi kaže da iza masovnih antiizraelskih demonstracija na univerzitetima širom SAD stoji ruski predsednik jer želi da Džo Bajden izgubi na izborima i u Belu kuću uđe Donald Tramp.
26.04.2024
23:00
Sud će ponovo otvoriti slučaj poznatog filmskog producenta.
25.04.2024
16:47
U ovom komadu igralo je 120 dece iz Baletskog centra iz Surčina koja su oduševila publiku.
25.04.2024
15:51
Sinoć je u Beogradskom dramskom pozorištu odigrana predstava "Prafaust" nakon čega su dodeljene i nagrade.
25.04.2024
12:35
Popularni pevač prvi put dolazi u Srbiju
25.04.2024
11:08
Miljenik žena obradovao je svoju dragu romantičnim putovanjem u Italiju, a fotografije sa istog podelio je putem društvene mreže Instagram.
26.04.2024
23:56
Pevačica je podelila kadrove sa novim izabranikom, koji su izazvali lavinu pozitivnih komentara.
26.04.2024
23:31
Hrmonikaš se u susret šestomesečnom pomentu prisetio tragedije koja je celu porodicu zavila u crno.
26.04.2024
23:01
Muzičar je izneo niz šokantnih tvrdnji koje su podigle veliku prašinu u medijima.
26.04.2024
22:33
Pevačica je prokomentarisala navode koji su poslednjih dana mnoge nasmejali.
26.04.2024
21:51
Mrtvački kovčezi, sanduci, krstovi, pokrovi, venci...U niškoj hali "Čair“ na drugom Sajmu pogrebne sve za ukop - čak i frižideri za hlađenje pokojnika pa i kolica za prevoz!
26.04.2024
17:38
Sve do 1999. i progona Srba sa Kosmeta, Lazarice su bile običaj na Lazarevu subotu, koji se najživopisnije sprovodio među Srbima u dva sela Sredačke župe, Mušnikovu i Drajčiću, a do danas, u svom originalnom duhu, održale su se i u selima Sirinićke župe, u kojoj ima i mlađih Srba.
26.04.2024
16:25
Prve majske trešnje, koje kako i sam naziv kaže sazrevaju u maju, ove godine su poranile pa su uzrele već polovinom aprila!
26.04.2024
11:54
Obilazeći teren u podnožju Tornika, lovočuvari su se susreli sa gospodarem ovdašnjih šuma...
26.04.2024
12:43
Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.
26.04.2024
12:17
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.