JOŠ JEDAN TEŽAK UDARAC ZA AMERIKANCE: Oborena 30 miliona dolara vredna letilica, više od 20 zemalja pokrenulo akciju
126. 04. 2024. u 21:40
226. 04. 2024. u 21:40
Slatka svežina letnjeg voća može biti sačuvana za zimske dane - ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i potreba da se unese koji vitamin više u dane kada nema svežih namirnica. Ako to radite prvi put, ili još uvek nemate dovoljno iskustva, par saveta će vam svakako biti od koristi, a recepti vam dati inspiraciju za šarene tegle pune ukusa.
Voće za zimnicu treba birati tako da bude zdravo i neoštećeno, a pre upotrebe ga dobro oprati pod mlazom hladne vode. Ostaviti ga da se dobro ocedi. Neposredno pre pripreme očistite ga od zaostalih peteljki, ili bilo kakvih oštećenja za koje niste sigurni da su nastala u vašoj kuhinji, koja kasnije mogu da izazovu truljenje zimnice.
Tegle i flaše Tegle treba da budu neoštećene i u besprekornom higijenskom stanju, a najbolje je koristiti sasvim nove: dobro ih operite, ocedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje sterilišite - u prethodno zagrejanoj rerni ubacite ih na 15 minuta. Sterilišite i ostali pribor i posuđe i ostavite da se osuši bez brisanja. Kako biste sprečili pucanje tegli pri punjenju vrućim sadržajem, pod njih stavite vlažnu krpu. Tegle je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem. Poklopce i čepove, kao i ivice tegli i flaša pre punjenja prebrišite alkoholom ili sirćetom. |
Kod pripreme džemova, što je najčešća slatka zimnica u ovim krajevima, proporcija šećera i voća varira u zavisnosti od vrste voća i njegove zrelosti, ali je uglavnom: pola-pola. Šećer mora da se doda u dobrom promeru da bi se džem zgusnuo. Takođe, šećer sprečava razmnožavanje mikroorganizama i obezbeđuje dobar ukus. Za kućno spremanje džema se uglavnom koristi beli kristal-šećer.
Smeđi šećer i melasa se ne preporučuju, jer "prekrivaju" ukus voća, a njihova slast varira. Svetli med može da se doda umesto jedne trećine šećera, ali suviše meda preovlađuje ukusom i "kvari" žele.
Ukoliko stavljate sredstvo za zgrušavanje (džem fiks) pomoću kojeg se značajno skraćuje vreme kuvanja, a time i bolje čuva boja, ukus i sastojci zimnice, tačno se pridržavajte uputstva.
Marmelada
Marmelada je jedna od omiljenih namirnica kada je u pitanju engleski doručak. Inače, prva marmelada, koja je napravljena u 16. veku, bila je od dunja i šećera, u obliku čvrste paste. Moderno spravljena marmelada je u osnovi mekan žele, najčešće zasnovan na citrusnom voću, sa dodatkom drugog oljuštenog voća. Žele je, u stvari, zaslađen i zgusnut voćni sok, sa pektinom - prirodnom želirajućom supstancom koja se nalazi u svakoj vrsti voća i kiselinom iz limunovog soka, čvrste konzistencije i bez komadića voća. Dobar žele je svetao i svetlucav, ima svež ukus voća od koga je napravljen.
U špajzu Tegle sa zimnicom čuvajte na suvom, prozračnom i tamnom mestu. Ako se ipak pojave znaci kvarenja, zimnicu, ukoliko je to još moguće, prokuvajte i naknadno sterilišite, ili pokušajte da spasite prebacivanjem sadržaja u drugu teglu. |
Džem
Džem se pravi od isitnjenog voća, sa šećerom, ponekad sa pektinom i limunskom kiselinom. Može da bude kao pire, ili sa mekom pulpom voća, ali ne sadrži krupne komade. Retko se pravi od kombinacije nekoliko vrsta voća. Češće se koristi bobičasto voće, dok se krupnije (kajsije, breskve, šljive) seče na komade. Dobar džem ima finu strukturu, svetlu boju, ukus pravog voća, poluželatinozan je i lako se maže, bez razlivanja.
Pekmez
Pekmez se uglavnom pravi od krupnijeg voća (šljive, jabuke, breskve). Kuva se dok ne postane mekan, potom se pasira i dokuva sa šećerom, a količina tečnosti je oko 25 odsto.
Kada je gotovo? Večita dilema je dokle ga kuvati? Kapnite kašičicu smese na hladan (iz frižidera) tanjir. Ako se odmah zgusne, znači da je dostignuta temperatura za zgušnjavanje, ako smesa ostane retka, kuvajte još nekoliko minuta. |
Hladni džemovi
Nekuvani ili minimalno kuvani džemovi (pet minuta), nazvani hladni džemovi, moraju da se zamrznu posle kuvanja, a poznati su po izrazito svežem ukusu.
RECEPTI:
Aromatični pekmez od bresaka
Sastojci: 1,5 kg bresaka, 500 gr šećera, 2 kašike limunovog soka, 4 mlada izdanka ruzmarina, dugačkih oko 10 cm.
Domaći džem od šljiva
Sastojci: 1 kg šljiva, 2 kisele jabuke, 1 kg šećera, kašičica cimeta, kesica vanile, 2 kašike limunovog soka, 5 čaša vode.
Kupine sa vanilom
Sastojci: 1 kg kupina, 600 g šećera, kesica burbon vanile, štapić vanile, 2 limuna. Bakino slatko od lubenica
Sastojci: 900 g lubenice. 100 g borovnica, 1,3 kg šećera, 4 dl vode, limun.
Džem od krušaka i ruzmarina
Sastojci: 8 šolja očišćenih zrelih krušaka viljamovki, 2 kašičice sitno rendane kore limuna, 125 ml sveže ceđenog limunovog soka, 3 šolje šećera, šolja meda, 2 kašike seckanog lista ruzmarina.
Slatko od belog grožđa sa orasima
Sastojci: 1 kg očišćenog belog grožđa (bez velikih semenki), 1 kg šećera, 150 ml vode, 3-4 kriške limuna, 150 g oraha
Kompot od tikvica
Sastojci: 3 l vode, 1,5 kg šećera, sok od limuna, malo cimeta, vanilin-šećer, aroma vanile. Za marinadu: 5 kg tikvica, 0,5 l vinskog sirćeta, 2 dl vode.
Sirup od grožđa
Sastojci: 5 kg crnog grožđa, 1,5 l vode, 800 g šećera, 20 g limuntusa ili soka od limuna.
Priprema: Breskve operite, oljuštite i očistite od koštica. Isecite ih na kriške i pospite šećerom i limunovim sokom, pa dodajte ruzmarin i ostavite u poklopljenoj posudi oko četiri sata. Povremeno promešajte. Kuvajte u dubokoj šerpi uz povremeno mešanje, a posle desetak minuta izbacite ruzmarin. Pred kraj kuvanja skinite penu, a na samom kraju pritisnite krupnije komade bresaka kašikom za mešanje pire-krompira ili promešajte na kraju mikserom.
Priprema: Pristavite vodu i šećer da se kuvaju, pa operite šljive i očistite koštice, a jabuke oljuštite i narendajte. Kad se sirup ukuva, dodajte voće i mešajte dok se džem ne skuva. Dodajte cimet, vanilu, limunov sok i rum po želji pa ostavite da se kuva još dva minuta.
Priprema: Kupine dobro operite, pa ih ostavite da se ocede. Pomešajte ih šečerom u većoj šerpi u kojoj ćete kuvati marmeladu. Ostavite je u frižideru da prenoći. Nakon toga ih dobro promešajte drvenom varjačom, pa zatim ocedite od tečnosti. Dobijeni sok sipajte u lonac i kuvajte oko pola sata. Čim počne da se karamelizuje, dodajte sok od jednog limuna bez koštica. Dodajte vanilu. Pomešajte kupine sa sokom i kesicom burbon vanilin šećera, pa ispasirajte sve štapnim mikserom. Kuvajte na jakoj vatri oko 20 minuta do pola sata.
Priprema: Očistite lubenicu od kore i semenki i isecite na kocke željene veličine. Kuvajte u devet voda, tako što nalijete vodom pustite da voda provri. Prospite vodu i tako ponavljate devet puta. Prethodno svaku kockicu lubenice izbockate iglom. Iz poslednje vode ocedite kocke lubenice u rešetkastoj posudi. Sipajte šećer u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko, dolijte vodu, stavite na vatru i špinujte kao za svako slatko. Dodajte kocke lubenice i kuvajte kao i svako slatko, povremeno protresite šerpu. Kada je slatko na pola kuvano dodajte borovnice i nastavite sa kuvanjem. Sklonite sa vatre i dodajte jedan na kolutove isečen limun. Prekrijte slatko mokrom platnenom salvetom, sačekajte da se ohladi i sipajte u tegle.
Priprema: U veću šerpu stavite očišćene i na kocke sečene kruške. Dodajte im rendanu koru i sok od limuna, šećer i med. Pustite da provri na osrednjoj temperaturi, stalno mešajući da se šećer otopi. Smanjite temperaturu, dodajte naseckani ruzmarin i krčkajte 25 do 28 minuta, mešajući češće. Oko 5 minuta pred kraj kuvanja moraćete stalno da mešate, jer počinje da se zgušnjava. Džem sipajte u čiste sterilizovane i vruće tegle. Oko tegli očistite od džema, zatvorite ih, vruće ih stavite u šerpu u kojoj je vruća voda, pustite da provri, pa ih kuvajte 10 minuta, ali počnite da merite vreme od trenutka kad voda provri. Pasterizovane tegle sa džemom stavite na žicu i ostaviti da se ohlade.
Priprema: Grožđe operite i osušite. Očistite peteljke i odstranite loša zrna, ukoliko ih ima. U veću šerpu sipajte šećer i vodu. Na tihoj vatri rastopite šećer, a zatim dodajte grožđe. Rasporedite ga tako da bude uronjeno u sirup. Grožđe kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zgusne, pa po potrebi dodajte vode. Ukoliko se pojavi pena u toku kuvanja, skinite je kutlačom. Pred kraj kuvanja dodajte kriške limuna i orahe. Nastavite sa kuvanjem još pet do deset minuta.
Priprema: Tikvice očistite i isecite na kockice ili, ako imate metalne modlice, isecite u nekom drugom obliku. Potopite ih u mešavinu vode i sirćeta na oko 12 sati. S vremena na vreme promešajte tako da sve tikvice budu prelivene, pa ih izvadite iz marinade. U šerpi zakuvajte vodu, šećer i vanilin-šećer, pa dodajte tikvice kad proključa. Kuvajte oko 20 minuta. Pred sam kraj dodajte sok od limuna, cimet i aromu. Kompot sipajte u prethodno zagrejane tegle.
Priprema: Grožđe operite, odvojite bobice od peteljki, pa ih kratko izmešajte u električnoj mešalici. Dodajte vodu i propasirajte. Dobijenom soku dodajte šećer, limuntus ili sok od limuna i zagrevajte do vrenja. Vreli sok ulijte u sterilizovane flaše i zatvorite.
Novinar tajkunskoj dnevnog lista Danas Dragoljub Draža Petrović osuo je paljbu po Draganu Đilasu!
26.04.2024
21:25
Dragan Marinković Palma predao je prvi listu za predstojeće lokalne izbore u Jagodini.
26.04.2024
16:35
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je danas za 2. jun izbore u 66 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i 14 gradova.
26.04.2024
14:24
U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.
26.04.2024
14:13
Bojkot beogradskih izbora za koji se odlučio propali vođa opozicije Dragan Đilas, ujedno je i početak njegovog političkog kraja koji se pre može označiti kao sunovrat, ocenio je Dejan Bulatović, narodni poslanik sa liste „Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane“.
26.04.2024
13:10
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković dodelio je nacionalna priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Ovom prilikom dodeljene su tri kategorije Nacionalnih priznanja: Pohvalnice ,,28. april“, Plakete ,,28. april“ i Povelje ,,28. april“.
26.04.2024
21:50
Vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nalazi se u poseti Tanzaniji.
26.04.2024
21:10
Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.
26.04.2024
21:04
Odlaganje sednice Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici ukazuje da je očigledno da u vezi sa tim postoji kriza predlagača i da su uspeli napori političkih predstavnika Srba da objasne da bi to mogao da bude veći problem od bilo kakvog rešenja, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
26.04.2024
18:50
Od ukupno 2.589.344 domaćinstava u Srbiji, porodičnih domaćinstava, odnosno domaćinstva koja u svom sastavu imaju najmanje jednu porodicu, ima 1.757.507 (67,9%), dok je neporodičnih domaćinstava 831.837, odnosno 32,1% (773.945 samačkih i 57.892 višečlanih neporodičnih domaćinstava).
26.04.2024
16:40
Licemerje zapada i njihove lažne rezolucije bile su glavna tema emisije "Info veče". Predsednik Vučić ovih dana u Njujorku pokušava da navuče još neki glas. O ovome su govorili pukovnici Miodrag Jevtić i Veselin Šljivančanin.
26.04.2024
22:29
Narodni poslanik Radoslav Milojčić Kena govorio je u Glavnom dnevniku TV Informer. o prozapadnoj opoziciji, sramnim napadima sa Zapada na našu zemlju, kao i borbi Vučića za Srbiju.
26.04.2024
20:48
Čitava Rusija bruji o hapšenju Timura Ivanova, zamenika ministra odbrane Rusije. On je optužen za primanje mita. Na ovu temu u "Ratu uživo" govorili su pukovinik Velibor Stević i istoričar Saša Adamović. Uživo u program javio se i Hadži Bratislav Živković, kapetan garde VSRF.
26.04.2024
19:54
Veliki sukobi u svetu potrajaće makar još jednu zimu. Ova 2024. godina čini se da će biti još krvavija od prethodne. U emisiji "Rat uživo" o svim ratovima koji se već vode, ali i onima koji su na pomolu govorili su istoričar Saša Adamović i prof. dr Velibor Stević, pukovnik.
26.04.2024
18:57
Jedna osoba uhapšena je zbog pretnji upućenih direktoru škole u Severnoj Mitrovici.
27.04.2024
00:26
Devojčica Danka Ilić ubijena je 26.marta kada su je osumnjičeni Srđan Janković i Dejan Dragijević udarili službenim vozilom JKP "Vodovod" Bor, nakon čega su je onesvešćenu stavili u zadnji deo automobila.
26.04.2024
22:30
Na Trgu Republike je večeras pretučen mladić, napalo ga je više osoba.
26.04.2024
20:28
Odbegli Dejan Popović (43), koji se sumnjiči da je juče ujutru u Preljini ubio poznanika Maria Simovića (44), očigledno je trenutno u velikom strahu od krvne osvete s obzirom da je porodica ubijenog preduzetnika poreklom iz Crne Gore, gde je to vekovni običaj!
26.04.2024
19:31
Zoran Marjanović, najpoznatiji udovac u Srbiji, kome je u martu počelo ponovljeno suđenje pred Višim sudom u Beogradu zbog optužbi da je 2. aprila 2016. godina na nasipu Crvenka u Borči ubio suprugu, pevačicu "Granda" Jelenu Marjanović, oglasio se na svom Fejsbuk profilu nakon dužeg perioda ćutanja.
26.04.2024
18:36
Mihailo Ristić ovog vikenda ponovo u timu Selte nakon dva meseca pauze zbog povrede.
26.04.2024
22:08
Odbojkaši Crvene zvezde novi su šampioni Srbije! Crveno-beli su večeras u majstorici finalne serije Superlige pobedili večitog rivala Partizan sa 3:0 (25:23, 25:18, 25:18).
26.04.2024
20:33
Španski strateg razmatra da na kraju ugovora ode iz tabora "građana".
26.04.2024
22:28
Srpski fudbaler Luka Jović zbog povrede propustiće sutrašnji meč između njegovog Milana i Juventusa u okviru 34. kola italijanske Serije A.
26.04.2024
21:40
Prvi teniser sveta Novak Đoković na terenima u Košutnjaku se priprema za nastavak sezone.
26.04.2024
23:50
Nosač aviona "Šarl de Gol" će, tokom dve sedmice, biti stavljen pod direktnu komandu NATO, što je prvi put u istoriji.
26.04.2024
22:30
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je najavio je danas na sastanku sa iranskim kolegom Mohamedom Aštianijem spremnost Moskve da proširi vojnu saradnju sa Teheranom, prenosi RIA Novosti.
26.04.2024
21:00
Na današnji dan, 26. aprila 1986. godine u černobiljskoj nuklearnoj elektrani eksplodirao je reaktor broj 4, a radioaktivni materijal izbačen je visoko u nebo, što je izazvalo ogromnu štetu i posledice po ceo svet.
26.04.2024
23:45
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina "dobavljač broj jedan" za ruski vojno-industrijski sektor i poručio da su SAD spremne da preduzmu dodatne mere da prekinu tu saradnju.
26.04.2024
23:30
Bivša predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi kaže da iza masovnih antiizraelskih demonstracija na univerzitetima širom SAD stoji ruski predsednik jer želi da Džo Bajden izgubi na izborima i u Belu kuću uđe Donald Tramp.
26.04.2024
23:00
Sud će ponovo otvoriti slučaj poznatog filmskog producenta.
25.04.2024
16:47
U ovom komadu igralo je 120 dece iz Baletskog centra iz Surčina koja su oduševila publiku.
25.04.2024
15:51
Sinoć je u Beogradskom dramskom pozorištu odigrana predstava "Prafaust" nakon čega su dodeljene i nagrade.
25.04.2024
12:35
Popularni pevač prvi put dolazi u Srbiju
25.04.2024
11:08
Pevačica je podelila kadrove sa novim izabranikom, koji su izazvali lavinu pozitivnih komentara.
26.04.2024
23:31
Hrmonikaš se u susret šestomesečnom pomentu prisetio tragedije koja je celu porodicu zavila u crno.
26.04.2024
23:01
Muzičar je izneo niz šokantnih tvrdnji koje su podigle veliku prašinu u medijima.
26.04.2024
22:33
Pevačica je prokomentarisala navode koji su poslednjih dana mnoge nasmejali.
26.04.2024
21:51
Pevačica je objavila kadrove sa sinovljevog teniskog meča u Istanbulu.
26.04.2024
21:19
Mrtvački kovčezi, sanduci, krstovi, pokrovi, venci...U niškoj hali "Čair“ na drugom Sajmu pogrebne sve za ukop - čak i frižideri za hlađenje pokojnika pa i kolica za prevoz!
26.04.2024
17:38
Sve do 1999. i progona Srba sa Kosmeta, Lazarice su bile običaj na Lazarevu subotu, koji se najživopisnije sprovodio među Srbima u dva sela Sredačke župe, Mušnikovu i Drajčiću, a do danas, u svom originalnom duhu, održale su se i u selima Sirinićke župe, u kojoj ima i mlađih Srba.
26.04.2024
16:25
Prve majske trešnje, koje kako i sam naziv kaže sazrevaju u maju, ove godine su poranile pa su uzrele već polovinom aprila!
26.04.2024
11:54
Obilazeći teren u podnožju Tornika, lovočuvari su se susreli sa gospodarem ovdašnjih šuma...
26.04.2024
12:43
Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.
26.04.2024
12:17
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.