• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.09.2024

06:21

Ovo se nekada bacalo u đubre, a danas se smatra lekovitom superhranom! Stručnjaci iznenadili otkrićem

Shuterstock

Lajfstajl

Ovo se nekada bacalo u đubre, a danas se smatra lekovitom superhranom! Stručnjaci iznenadili otkrićem

Podeli vest

Naučnici su utvrdili da je otpadna voda iz mlinova za obradu maslina još moćnija superhrana od samog maslinovog ulja.

Otpadna voda ostaje nakon što se masline samelju i odvoji njihovo ulje.

Foto: Shuterstock

otpadna voda u proizvodnji maslina

Novo naučno otkriće

Ranije se smatralo da ova voda, ako se ne odvoji na odgovarajući način, može da zagadi zemljište i čistu vodu.

Međutim, stručnjaci sada hvale novu vodu zbog njenog zaštitnog i antiinflamatornog potencijala.

Nakon što su čuli za uzgajivače maslina koje piju otpadnu vodu iz zdravstvenih razloga, naučnici su započeli sa istraživanjem. Otkrili su da je ova voda puna fitokemikalija, naročito polifenola, koji doprinose zdravlju creva.

Foto: Shuterstock

masline

 

Otpadna voda je odlična za zdravlje

Italijanska naučnica Adriana Albini već 10 godina proučava ovu otpadnu vodu. Objavila je istraživački rad o tome kako ova otpadna voda utiče na zdravlje.

Otkrila je da ona može pomoći u prevenciji i lečenju određenih karcinoma, uključujući rak pluća, prostatu, rak debelog creva i dojke.

Druga istraživanja pokazala su da ona može biti korisna za fizički oporavak, poboljšanje metabolizma i ublažavanje kardiovaskularnih i neuroloških bolesti.

Ova otpadna voda sadrži najmanje 30 različitih vrsta polifenola, među kojima je hidroksitirozol bio najzastupljeniji. On pomaže u održavanju zdravlja mozga i srca, kao i u smanjenju upala, prenosi Guardian.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju donosi veće kazne: Skuplji prolaz na crveno i vožnja bez pojasa
Društvo

Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju donosi veće kazne: Skuplji prolaz na crveno i vožnja bez pojasa

Trajno oduzimanje automobila, ali i vozačke dozvole, nulta tolerancija na vožnju pod dejstvom alkohola, nova pravila za korišćenje električnih bicikala, ali i znatno strože novčane i bodovne kazne za saobraćajne prekršaje, glavne su stavke predloga novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji bi do kraja godine trebalo da se nađe na javnoj raspravi, a onda i pred poslanicima u Skupštini Srbije.

13.09.2024

09:32

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)
Kultura

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)

Misteriozni slepi guslar luta razrušenim svetom uz poj pesme Volja sinovljeva koja opisuje malu zajednicu uzgajivača semena pšenice koja je živela daleko u pustinji i odbijala da se povinuje tiraniji udaljenog grada - ovaj kratak opis filma "Volja sinovljeva" uvodi nas kroz vrata potpune žanrovske i produkcijske inovacije koja do sada nije viđena u domaćoj kinematografiji.

12.09.2024

13:04

Džet set

Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!
Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Pirot, gde je posle razgovora sa gradonačelnikom i obilaska Doma zdravlja i vrtića "Crvenkapa" posetila i porodicu Kostić u u pirotskom prigradskom selu Krupac.

12.09.2024

17:49