• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

23.04.2016

22:09

STIŽE VASKRS: Šareno i veselo!

Ljubav

STIŽE VASKRS: Šareno i veselo!

Podeli vest

Bezbroj je prirodnih tehnika da ukrasite uskršnja jaja. Uključite mališane u igrariju i uživajte u najradosnijem hrišćanskom prazniku

Od svih vaskršnjih običaja svakako je najlepši, ujedno i najpoznatiji farbanje jaja. Na Veliki četvrtak, negde petak, prvo se farba crveno, takozvana čuvarkuća, a potom i sva ostala po želji i ukusu. Opšta preporuka je što šarenije, to radosnije. U ovu aktivnost obavezno uključite decu, koja će uživati u svojoj kreativnosti, a i olakšaće vam i razveseliti posao. Načina da ukrasite uskršnju korpicu ima mnogo, a mi vam nudimo nekoliko predloga...

Recept za kuvanje

Pre nego što pokažete svu kreativnost, neophodno je da vam jaja budu savršeno kuvana. U veću šerpu pomešajte kašiku soli, 100 ml sirćeta, nešto više od litar vode i pustite da provri. Pažljivo dodajte jedno po jedno od ukupno 10 jaja. Smanjite temperaturu i kuvajte tačno 14 minuta! Jaja izvadite iz vrele vode i stavite ih u ledenu ili pustite hladnu vodu preko njih. Hladite ih 15 minuta. Savet plus: pre spuštanja jaja u vrelu vodu operite ih i ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi da ne bi popucala zbog velike razlike u temperaturi.

Tradicija
Provereno dobre prirodne boje za jaja dobijaju se od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Takva jaja se mogu ukrasiti sličicama, ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat... Na kuvano jaje prislonite listiće, obmotajte ga starom najlon čarapom i potopite u boju. Ako jaja kuvate u lukovini, možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.

(VIDEO) VASKRŠNJA KORPICA: Kako da izbelite jaja pre farbanja ili ukrašavanja!

Jaja simbolišu plodnost i novi život, rođenje novog proleća

Dekupaž
Sačekajte da se skuvana jaja potpuno ohlade. Izdvojte štampani sloj salvete i iscepkajte motiv koji ćete lepiti. Najpre jaje namažite belancetom koristeći četkicu. Zatim stavite motiv i pažljivo pritiskajte prstima od centra ka krajevima. Kada se zalepi, jaje ponovo premažite belancetom. Salvete možete lepiti na prethodno ofarbana jaja, ali se preporučuje da budu u svetlijim bojama.

Bubamara
Ofarbajte jaja u željenu boju, najbolje crvenu. Umutite jedno belance i četkicom napravite tufne na ofarbanom jajetu, a potom uvaljajte u mak.

Jaja na pari
Tvrdo skuvana jaja ocedite od vode. U širu posudu sipajte oko 2-3 cm vode, na šerpu stavite cediljku ili neku sličnu rešetku. U nju poređajte skuvana jaja, preko njih neravnomerno pospite raznobojne farbe u prahu za jaja pa sve dobro zatvorite krpom da para ne može da izađe iz posude. Kuvajte na umerenoj vatri 10-ak minuta i dobićete neobično išarana jaja.

USKRŠNJA DEKORACIJA: Kako ofarbati jaja prirodnim bojama!

Uskršnji običaji

Uz šarena uskršnja jaja vežu se brojni običaji, od poklanjanja devojci do popularnog "tucanja", ali ona zapravo simbolišu plodnost i novi život, rođenje novog proleća. Hrišćanstvo je ukrašena jaja preuzelo iz ranijih tradicija, pa ona, prilagođena "novom verovanju", simbolišu Isusov izlazak iz groba. Legenda kaže da kada je Marija Magdalena došla u Rim da propoveda jevanđelje, srela je i cara Tiberija. Kao poklon mu je donela korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla "Hristos vaskrese", i sva jaja iz korpi su postala crvena. Na Uskrs se prvo jede kuvano uskršnje jaje, pa tek onda ostalo jelo.
Uskršnji zec, koji se najčešće prikazuje kako nosi šarena jaja, takođe je simbol plodnosti, a iako se ne spominje u Bibliji, vremenom je postao jedan od zaštitnih znakova Uskrsa, mada ne i kod Srba. Najpoznatiji običaj je lov na šarena jaja. Roditelji ih sakriju a potom ih deca, koja veruju da ih je zec preko noći ostavio zajedno sa poklonima, traže.

Čipka
Jaja skuvajte, obmotajte najbolje najlon čipkom, dobro je zategnite preko jaja, ali ne previše da ne pukne, i spustite u pripremljenu boju.

Sjaj i šljokice
Odaberite boju, a zatim izaberite sjaj koji ćete pomešati sa bojama. Malo lepka će držati šljokice, a jaja će svetlucati. Možete koristiti i sedefasti lak za nokte u završnici.
S mrvicama
Izaberite mrvice u lepim pastelnim tonovima, ili čokoladne i zalepite ih belancetom.

Pre kuvanja ostavite ih pola sata na sobnoj temperaturi da ne bi popucala

Krep-papir
Pripremite krep-traku i dve boje za jaja. Isecite šest trakica debljine do jednog centimetra. Prvo poprečno obmotajte jaje sa tri trakice, ali tako da između svake ima praznog prostora. Ofarbajte ga u svetliju boju, ostavite da se osuši i skinite trake. Zatim ga oblepite uzdužno sa preostale tri trakice i ofarbajte u tamniju boju i osušite, pa skinite sve trake.

GDE ĆE VAM DUŠA, NEVERNICI?! TRGOVCI NAS TRUJU NA VASRKS! Teški metali u bojama za jaja!

Štampana svila
Isecite stare svilene marame ili kravate na komade dovoljno velike da mogu da obmotaju jaja. Šaru lepo namestite jer će se kuvanjem potpuno preslikati na jaje. Vodite računa da se štampana strana tkanine okrene prema jajetu. Čvrsto umotajte u gazu, staru jastučnicu ili sličnu pamučnu tkaninu i vežite gumicom. Kuvajte 20 minuta u vodi u koju su dodate tri kašike sirćeta.

Obrnuto voskiranje
Ovo je obrnuta metoda od iscrtavanja jajeta voskom. Obarite jaje. U posebnoj posudi istopite sveću, recimo intenzivno roze boje. Potom potopite jaje u vosak. Ostavite ga da se malo ohladi. Zatim iglom ili čačkalicom pažljivo napišite najlepše porukice za vaše voljene.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17