• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/infomer.rs

10.08.2018

13:29

DOVOLJAN JE I ZVIŽDUK: Ko peva ne samo da zlo ne misli, već i duže živi!

Ljubav

DOVOLJAN JE I ZVIŽDUK: Ko peva ne samo da zlo ne misli, već i duže živi!

Podeli vest

Svakog puta kada zapevate dok se tuširate, kuvate ručak, usisavate ili radite nešto treće, računa se kao da ste sebi produžili život bar za malo. Pevanje je lekovito - tvrde stručnjaci i savetuju nam da svakog dana bar zviždućemo

Zanimljivo je da je još bolje ako pevate sa nekim u timu, sa decom, partnerom ili drugaricama, jer ono naročito popravlja raspoloženje. A, to se odmah pozitivno odražava na zdravlje.

Naučnici sa Univerziteta u Geteborgu su zaključili da ljudi koji idu na hor imaju 15 odsto više šansi da žive srećnije i zdravije od onih koji to ne praktikuju. Šveđani su otkrili da se to dešava usled pravilnog disanja, a ono postoji kada se tokom pevanja usklađuje veliki broj glasova.

- To vam je kao da trenirate jogu - kaže dr Bjorn Vikhof, jedan od autora studije. 

- Pevanje zahteva i ostvaruje uređenost u disanju. Horskom pesmom se postižu pravilno raspoređene pauze za udisaj i izdisaj, baš kao u slučaju sportova za meditiranje. Ono vam pomaže da se opustite, na čemu vam je srce vrlo zahvalno.

Ali da biste se osećali bolje, ne morate samo da pevate u horu, nego uvek kad za to imate priliku - na kućnoj žurki sa drugaricama, karaokama, dok pripremate kolače...




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17