• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/informer.rs

14.12.2018

10:12

OČI SVE GOVORE! Ključ za za merenje mentalnog stanja

Ljubav

OČI SVE GOVORE! Ključ za za merenje mentalnog stanja

Podeli vest

Naučnici su otkrili da se veličina zenice drastično menja kada smo prinuđeni da radimo više stvari istovremeno ili smo suočeni sa neočekivanim promenama

Istraživači sa Univerziteta u Misuriju analizirali su kako stres utiče na um osobe jer, kažu, najčešće se govori o tome kako stres utiče na telo, kao na primer da uzrokuje probleme sa leđima. 

 - Ako se loše osećate ili vas nešto boli, doktori mogu da vas pregledaju i utvrde u čemu je problem. Ali, šta je sa mentalnim zdravljem? Mnogi ljudi rade više stvari istovremeno, pod stresom su, ali za sada nema nekih parametara koji tačno pokazuju mentalno blagostanje osobe -  kaže vodeći autor studije dr Jang Hjup Kim. 

"Međutim, mi smo otkrili da bi veličina zenice mogla da bude ključ za merenje nečijeg mentalnog stanja kada ta osoba radi više stvari istvoremeno". 

Naime, 36 volontera je praćeno pomoću tehnologije koja prati oči, dok su sedeli u simuliranoj sali fabrike rafinerije gasa. Učesnici su morali da odgovore na neke iznenadne promene, poput alarma, dok su istovremeno gledali u dva monitora. 

Foto: Pixabay



Rezultati su pokazali da tokom ovih jednostavnih zadataka, kretanje očiju učesnika je bilo prilično predvidivo, ali se to promenilo kada su se suočili sa iznenadnim promenama. 

Naučnici su ova otkrića uporedili sa podacima NASA-e o tome kako se astronautima menjaju zenice kao odgovor na stresne situacije. 

Kombinujući ove podatke, utvrdili su da se veličina zenice oka menja kada je čovek pod stresom. 

U sledećoj studiji, naučnici žele da istraže da li se i kako menja rad srca, mozga i kako mišići reaguju na stres. 

Inače, prethodno istraživanje je pokazalo da je od 4.619 učesnika, 74 odsto ponekad pod tolikim stresom da osećaju kao da ne mogu da se izbore sa tim.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17