• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Ljubav&Zdravlje

06.05.2019

20:13

HRSKAVA, SOČNA I UKUSNA! Keleraba za prolećni detoks!

Ljubav

HRSKAVA, SOČNA I UKUSNA! Keleraba za prolećni detoks!

Podeli vest

Pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem, pomaže u prevenciji kancera debelog creva, a jedna šolja kelerabe sadrži više C vitamina nego što vam treba za ceo dan! Zato, navalite na ovo zelenkasto povrće!

Ukoliko ste odlučili da očistite organizam od toksina nakupljenih tokom zime, obavezno u detoks program uvrstite - kelerabu. Ovo povrće, ukusa sličnog srcu kupusa, samo blaže i hrskavije, preporučuje se za jačanje imuniteta, kod hipoglikemije i dijabetesa, snižava krvni pritisak i idealno je za skidanje kilograma.

Lekovita svojstva

Jedna šolja kelerabe sadrži više C vitamina nego što vam treba za ceo dan - 138 odsto preporučenog dnevnog unosa. Sadrži i vitamine B grupe, a u nešto manjoj količini vitamin A i karoten. Od minerala su prisutni kalijum, bakar, kalcijum, mangan, gvožđe i fosfor. Kelaraba pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem, a smanjuje i količinu lošeg (LDL) holesterola.

(FOTO) BOLI VAS STOMAK? Mesto bola otkriva šta je pravi uzrok!

Redovna upotreba svežeg ploda poboljšava apsorpciju gvožđa, odgovornog za snabdevanje krvi kiseonikom, čime se povećava energija. Ovo povrće povoljno deluje i na zdravlje kostiju, limfni i sistem za varenje, vezivno tkivo, zube i desni.

Foto: Shutterstock

Pokazala se i vrlo efikasnom kod ublažavanja edema, kandidijaze i virusnih infekcija. S obzirom na to da stabilizuje nivo šećera u krvi, preporučuje se kod hipoglikemije i dijabetesa. Ako se redovno jede, sprečava pojavu kamena u bubregu, a zahvaljujući kalijumu reguliše krvni pritisak. Preporučuje se i kod opstipacije, a stručnjaci tvrde i da pomaže u prevenciji karcinoma debelog creva.

U salatama i čorbama

Ova kupusnjača je naročito omiljena u Nemačkoj i Indiji, mada se najviše gaji u severnoj i zapadnoj Evropi, odakle i potiče. Može se naći bela, zelena ili ljubičasta, mada je ljubičasta kod nas jako retko zastupljena. Bez obzira na razliku u boji, i ljubičasta i bela su iste kada se oljušte i imaju žućkastobelu srž.

DA LICE ZABLISTA! Sezonsko voće i povrće je najbolji adut lepote!

Za kelerabu je karakteristično da ne može da se čuva van frižidera ili zamrzivača, jer postaje drvenasta, tvrda i neukusna. Najbolje je jesti svežu, i ukoliko nemate problema sa štitastom žlezdom, možete je jesti svakodnevno i pripremljenu na razne načine.

Ako nemate ideju kako da je servirate, predlažemo salatu od kelerabe i rotkvica, kelerabe i kruške ili prosto napravite ukusnu čorbu. Koristi se i kao začin za hleb i u jelima sa ribom i mesom, a kada se skuva, od kelerabe se može pripremiti ukusan pire.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Lekovita čorbica

Sastojci: veća keleraba, koren celera, koren i listovi peršuna, glavica crnog luka, čen belog luka, zelena paprika, 2 šargarepe, šoljica graška, krompir, šoljica pirinča, maslinovo ulje.
Priprema:
Na ulju propržite rendanu šargarepu, dodajte seckan crni luk i seckanu papriku, malo prodinstajte, a zatim dodajte na kockice seckanu kelerabu i ostalo povrće. Nalijte vodom i kuvajte oko pola sata da povrće omekša. Dodajte so, biber i naseckan čen belog luka, a na kraju dodajte pirinač. Kad je čorbica gotova, pospite je listovima peršuna.

Foto: Shutterstock

Musaka od kelerabe

Sastojci: 500 g mlevenog mesa (ili nekog drugog mesa po izboru, a mogu i pečurke), 4 veće kelerabe, 2 glavice crnog luka, 3 belanceta, 3 dl kisele vode, veza mirođije, 2 dl soka od paradajza, ulje, morska so, biber.
Priprema:
Kelerabe oljuštite, obarite u slanoj vodi, a potom ih isecite na tanke kolutove. Na malo ulja propržite luk, a zatim dodajte mleveno meso i začine po ukusu. Dodajte sok od paradajza i nastavite s dinstanjem dok meso potpuno ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Vatrostalnu posudu nauljite, dno prekrijte kolutovima obarene kelerabe i nanesite sloj fila od mesa. Isti postupak ponovite još jednom da biste utrošili pripremljeni materijal. Poslednji sloj treba da čine kolutovi kelerabe. Umutite belanca, kiselu vodu i mirođiju, pa prelijte preko musake i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

DUGA, GUSTA I ZDRAVA! Stimulišite rast kose pomoću namirnice iz vaše kuhinje!

Foto: Shutterstock

Posne punjene kelerabe

Sastojci: 8 većih kelaraba, praziluk, manji crni luk, 100 g karfiola, šargarepa, so, biber, ulje.
Priprema:
Kelerabe oprati i odstraniti vrhove i dno, tako da se dobije ravna površina. Sredinu izdubiti kašikom, sitno iseckati pa ostaviti sa strane. Praziluk, crni luk i šargarepu očistiti i sitno iseckati. Karfiol krupno izrendati i blago posoliti, pa ostaviti da pusti vodu. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati praziluk i nastaviti dinstanje na umerenoj temperaturi. Kada višak tečnosti ispari, dodati šargarepu, seckanu kelerabu i kratko propržiti. Na kraju dodati oceđen karfiol i začiniti prema ukusu, pa skloniti sa vatre. Pripremljene kelerabe puniti nadevom i složiti u blago pouljenu vatrostalnu posudu. Dodatno začiniti i preliti sa malo ulja, te peći u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.

Foto: Shutterstock

Vitaminska salata

Sastojci: po 150 g kelerabe, kupusa, bele rotkve i šargarepe, 300 g slatkih jabuka, sok od limuna, so, maslinovo ulje.
Priprema:
Kelerabu, šargarepu, kupus i belu rotkvu oljuštite, a zatim sve izrendajte i pomešajte. Jabuku izrendajte tek na kraju da ne bi potamnela, pa je pomešajte sa ostalim povrćem. Dodajte kašiku-dve soka od limuna i kašiku ulja, pa sve promešajte. Neposredno pre serviranja posolite i opet promešajte.

 

 

 

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

Kolumna Slobodana Antonića: Nikome ne biti korisni idiot
Kolumne

Kolumna Slobodana Antonića: Nikome ne biti korisni idiot

Sve što se dešavalo posle 1. novembra jasno je pokazalo koliko je ovaj narod željan prava i pravde. Ali i koliko je on, u suštini, dobar i prostodušan. No, pošteni i dobrodušni ljudi lako mogu biti prevareni – jer polaze od sebe. Upravo to političari i prevaranti odlično znaju.

25.12.2024

22:24

TV

Srbija nije lider samo na Balkanu, već i šire!
Live TV

Srbija nije lider samo na Balkanu, već i šire!

Gost Info jutra na Informer televiziji bio je Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost koji je govorio o jutrošnjem divljanju Đorđa Miketića ispred Skupštine grada Beograda i nasilnom pokušaju ulaska u nju.

25.12.2024

13:29

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set