• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zena.blic.rs

02.12.2020

15:21

SVI PRAVIMO GREŠKU KADA IZDUVAVAMO NOS! Ovo nikako NE SMETE da radite jer pravite JOŠ VEĆI PROBLEM!

Ljubav

SVI PRAVIMO GREŠKU KADA IZDUVAVAMO NOS! Ovo nikako NE SMETE da radite jer pravite JOŠ VEĆI PROBLEM!

Podeli vest

Pun nos kao posledica prehlade i alergija neprijatan je simptom koji većina ljudi rešava jakim duvanjem nosa, a lekari tvrdi da je ovo zapravo pogrešno.

Kako je sada period kada je vaš organizam najviše sklon prehladama, ovo je nešto što morate da znate. Vaši stariji su vam često kao deci govorili da dunete jako dok držite maramicu.

Upaljeni sinusi i kanali uzrokuju nakupljanje sluzi u nosu koji vode do neprijatnog osećaja curenja ili zapušenosti nosa, a kao refleksni odgovor dolazi jako izduvavanje vazduha kroz nos.

Osećaj zapušenosti ne dolazi od same sluzi, već od uvećanih krvnih žila u nosu, a jak pritisak samo ih dodatno nadražuje, piše Sixwise.

Foto: Shutterstock

Prema dr Ovenu Hendliju i timu istraživača iz Univerziteta u Virdžiniji danskog Univerziteta Aarhus, duvanje nosa zapravo može izazvati vraćanje sluzi u sinusne šupljine.

Istraživači su stavili kontrastne boje u nosne šupljine ispitanika. Od jedne trećine su tražili da kašlju, kod druge trećine su indukovali kijanje, a poslednja grupa je izduvavala nos. Potom su merili količinu sluzi preko CT uređaja i otkrili da oni koji su duvali nos imaju najveću količinu sluzi u sinusima.- Kod onih koji su kašljali ili kijali, nije bilo boje u sinusima, a kod onih koji su duvali nos bilo je boje u jednom ili čak više sinusa - kaže dr Hendli.

Objašnjava kako se problem javlja kod prehlada jer sluz tada obično sadrži bakterije, a duvanjem nosa i velikim pritiskom koje uzrokuje bakterije samo uvlači dublje u sinuse, čime se pogoršava prehlada.

Postavlja se pitanje kako ispravno izduvati nos

Foto: Shutterstock

- Ako iz nosa doslovno curi sluz, tada treba nežno obrisati nos uz vrlo blago duvanje. Nos se izduvavao kroz više kratkih izdisaja, a ne kroz jedan jaki
- Izbegavajte duvanje nosa kroz obe nozdrve istovremeno
- Kod duvanja nosa pritisnite jednu nozdrvu
- Ako osećate da vam je nos začepljen nakon buđenja, odnosno spavanja, pričekajte sa izduvavanjem nosa desetak minuta
- Nakon duvanja nosa operite ruke, jer se na njima često nađu bakterije koje su se prenele sa maramice


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17