• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ordinacija.hr

03.12.2020

09:25

NAJSTARIJI NARODNI LEK! Pet razloga da svake večeri popijete OVAJ NAPITAK

Ljubav

NAJSTARIJI NARODNI LEK! Pet razloga da svake večeri popijete OVAJ NAPITAK

Podeli vest

Za neke čajeve mnogi veruju da sadrže magična svojstva, a čaj od kamilice bi mogao stvarno da bude jedan od baš takvih

Čaj od kamilice je dobar za čitav spektar problema, od poboljšanja sna, do probavnih problema, a navodno igra zaštitnu ulogu i kad je u pitanju zdravlje srca.

Cvetovi ove biljke sadrže flavonoide i antioksidanse, a kada se osuše, mogu se koristiti kao prirodni biljni lek. Iako se radi o zdravijem napitku od onih koje sadrže kofein, dobro je znati da nije za svakoga. Evo koje su najpoznatije dobrobiti ovog čaja za odraslu osobu kada su u pitanju određeni problemi.

1. Anksioznost


Velik je broj ljudi koji (posebno danas) pate od anksioznosti, koja se smatra i najčešćim mentalnim problemom u svetu. Za neke osobe, lečenje lekovima nije uvek najbolja opcija, ali na sreću postoji puno alternativnih rešenja koja vredi isprobati. Čaj od kamilice je poznat po tome da olakšava simptome tako što podstiče kvalitetan san i umiruje. Dobro je znati da ne deluje na svakog isto, a ako patite od anksioznosti ili depresije, svakako se konsultujte s lekarom.

2. Bolji san

Šoljica čaja od kamilice pre spavanja i nije tako nova navika. Ustvari već se dugi niz godina smatra da pomaže osobama koje pate od nesanice. Umirujući efekat je zasluga antioksidansa apigenina, koji povezuje određene receptore u mozgu koji će smanjiti osećaj anksioznosti i podstaći san. 

Foto: Pixabay

3. Probavne tegobe

Ovaj čaj sadrži protivupalna svojstva i deluje protiv grčeva, pa umiruje i probavne tegobe. Šoljica čaja od kamilice može da ublaži smetnje poput menstrualnih grčeva, loše probave i nadutosti.

4. Zdravlje srca

Antioksidansi koji se nalaze u ovom čaju mogu smanjiti šanse da će se razviti bolesti srca. Veruje se, na osnovu sprovedenih studija, da deluju tako što regulišu krvni pritisak i holesterol. Kako pomaže kod stresa, podstiče dobar san i opušta krvne sudove, redovnim ispijanjem ovog čaja možete uticati na kontrolu krvnog pritiska. Iako ovaj čaj može pomoći u puno situacija, valja napomenuti da može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje koriste lekove za razređivanje krvi.

5. Šećer u krvi

Naučnici iz Irana otkivaju kako ovaj napitak može da utiče na snižavanje nivoa šećera u krvi, što je svakako važno za sve koji imaju šećernu bolest. Kamilica sadrži antioksidans koji se naziva kvercetin, a koji ima uticaj na određene enzime koji igraju važnu ulogu kod dijabetesa. Iako je potrebno sprovesti još istraživanja, mala studija sprovedena na Univerzitetu Tabriz posmatrala je 64 ispitanika koji imaju dijabetes tipa 2, starosti od 30 do 60 godina. Pola grupe je pilo čaj od kamilice 8 dana uz svaki obrok, dok su drugi pili vodu. Grupa koja je pila čaj od kamilice je imala znatno niži nivo šećera u krvi od ostalih ispitanika.

Kontraindikacije: Najčešće nuspojave uključuju alergijsku reakciju, iritaciju oka i povraćanje. Ako planirate da uključite čaj od kamilice u dnevnu rutinu, svakako razgovarajte o tome sa svojim lekarom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milena

pre 3 godine

Ovo deluje primamljivo s obzirom da je glavni sastojak kamilica, a moj neprijatelj nesanica,do sada sam pila medicinsku gljivu hericium pro100, poznatija kao lavlja griva, zadovoljna sam, ali nije na odmet da se tome pridoda i šolja čaja od kamilice za bolje i lepše snove.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!
Politika

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!

Dajem punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u Savetu bezbednosti UN, najvišem forumu svetske politike. Naša zemlja je u prethodnom periodu suočena sa izuzetno teškim pitanjima samo zbog posvećenosti slobodoljubivoj i samostalnoj politici i zbog apsolutne odlučnosti da odbrani interese svoje države i naroda, koji je izložen najvećim izazovima decenijama unazad.

23.04.2024

09:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(FOTO) Pogodili ga Rusi! Moćno oružje SAD hitno vraćeno iz Ukrajine! Fotografije iz Pensilvanije otkrile sve: Oštećeno je...
REMONT

(FOTO) Pogodili ga Rusi! Moćno oružje SAD hitno vraćeno iz Ukrajine! Fotografije iz Pensilvanije otkrile sve: Oštećeno je...

Na društvenim mrežama su se u proteklih nekoliko dana pojavile slike oštećenog vučnog lansera M903 sistema PVO "patriot", koji je iz Ukrajine prebačen u SAD radi popravke. Kako se navodi, lansirna platforma je na američki kontinent transportovana uz pomoć aviona An-124, koji je petog aprila poleteo iz poljskog grada Žešov i sleteo na aerodrom Harisburg u Pensilvaniji.

23.04.2024

10:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20