• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TV Prva/informer.rs

27.09.2021

18:14

ZAŠTO IMAMO GORUŠICU? Čuveni nutricionisti otkrili KOJOM HRANOM treba da ZAPOČNETE DAN!

printscreen TV Prva

Ljubav

ZAŠTO IMAMO GORUŠICU? Čuveni nutricionisti otkrili KOJOM HRANOM treba da ZAPOČNETE DAN!

Podeli vest

Zašto se gastritis i gorušica, u narodu poznatija kao žgaravica, javljaju baš u ovom periodu, priča gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišića, a kako da se pravilno hranimo da ublažimo simptome, otkriva nutricionista Milka Raičevi

- Tu se radi o manjem broju obroka koji su u svim elementima jači - povećavaju sekreciju želudačne kiseline i enzima. Kada opteretimo sluznicu sa hranom koja je bolji stimulator, tada se javlja problem. Doručkujemo jaja, slaninu, ali u većim količinama što proizvodi hipersekreciju sluznice. Stvar je balansa, moramo bolje rasporediti hranu po obrocima - priča doktor Vojislav Perišić za TV Prva i dodaje da je "neophodno napraviti model ishrane koji nama odgovara".

Nutricionistkinja Milka Raičević je objasnila da je za sprečavanje gorušice ključna hrana kojom započinjemo dan.

- Nisu sva pravila ista za svakog od nas. Ono što treba uneti na početku dana je mlaka voda. Ono što ne smemo da radimo je da je pijemo dok jedemo i neposredno posle jela. Hrana koju jedemo ne sme da bude hladna i ne sme da bude vrela, treba da bude na sobnoj temperaturi. Ne sme da bude začinjena, ne sme da bude hrana koja je od juče, već mora da bude sveža - objašnjava ona i dodaje:

- Nanu možete da popijete ujutru, a čaj od kamilice ne treba ako ne znate da li ste alergični. Broj jedan za mene je kantarion, ja uzimam ulje od kantariona i to toplo preporučujem.

Jutarnja kafa je ritual većine ljudi, a posle nje moramo da konzumiramo dosta vode.

- Ako posle kafe ne pijete dovoljno vode imaćete problema sa bubrezima i žučnom kesom, vrlo je važno da posle kafe pijete dovoljno vode. Niskomineralnu vodu treba piti i ako pijete običnu vodu ostavite da odstoji preko noći jer ne smete da pijete direktno sa česme.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija