• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bonapeti.rs/informer.rs

07.11.2021

14:29 >> 14:31

OVA NAMIRNICA ČISTI CREVA i KRV od OTROVA i MASNOĆA! Odličan detoks organizma!

unsplash.com

Ljubav

OVA NAMIRNICA ČISTI CREVA i KRV od OTROVA i MASNOĆA! Odličan detoks organizma!

Podeli vest

Pšenične mekinje predstavljaju sekundarni proizvod, koji se dobija od mlevene pšenice. Obično se koristi kao hrana za domaće životinje, mada je poslednjih godina postala veoma popularna zbog niza zdravstvenih koristi i svojstava, koje poseduje

Činjenica da su pšenične mekinje sekundarni proizvod ne znači da nema korisnih minerala i vitamina, čak naprotiv - ove mekinje imaju najveće koncentracije pomenutih materija. Jedno od najkorisnijih svojstava mekinja jeste da povećavaju zapreminu kada dospeju u sistem za varenje, pa ga čiste od štetnih naslaga i toksina.

Sastav pšeničnih mekinja

Pšenične mekinje su pravi izvor korisnih materija i vitamina. Razlog tome jesu korisne materije koje se nalaze u samoj pšenici.

Foto: unsplash.com

U 100 g pšeničnih mekinja ima dosta vitamina - svi vitamini B grupe, vitamini C, D, A, E i K. Što se tiče minerala, sadrže cink, fosfor, mangan, bakar, selen, natrijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe i kalijum. U pšeničnim mekinjama ima i velikih količina aminokiselina.

Koristi od pšeničnih mekinja

Pšenične mekinje nisu nikako popularne bez razloga. Kao što smo već rekli, one su veoam bogate korisnim vitaminima i mineralima.

Imaju moć da izbacuju suvišnu vodu iz tela, podstiču procese varenja, čiste krv od lošeg holesterola, sprečavaju konstipaciju. Jedno od najkorisnijih svojstava, koja se pripisuju pšeničnim mekinjama, jeste njihova sposobnost da sprečavaju stvaranje ćelija raka u telu.

 

 

Drugo veoma korisno svojstvo mekinja jeste i da iz organizma izbacuju jedinjenja teških metala, poput olova i žive. Redovna konzumacija pšeničnih mekinja poboljšava rad sistema za varenje, stabilizuje opšte stanje organizma i jača imunitet.

Nikako za zanemariti, pšenične mekinje su veoma dobre za mršavljenje. To je zbog činjenice da one imaju moć da smanjuju energetski sadržaj unete hrane i smanjuju osećaj gladi.

Pšenične mekinje su dobre za normalizovanje poremećenog sistema za varenje, posebno kod diskinezije, konstipacije i zastoja žuči. Zahvaljujući visokoj koncentraciji minerala, njihova konzumacija pomaže da se reguliše nivo šećera u krvi kod dijabetičara, a snižava i krvni pritisak.

 

 

Zanimljivo je da se pšenične mekinje ne rastvaraju u vodi, što znači da one korz sistem aza vrenje prolaze nepromenjene. One poboljšavaju prolaz hrane kroz creva, ali ipak postoji mogućnost da nadraže osetljivija creva.

Konzumacija pšeničnih mekinja

Pšenične mekinje su veoma korisne, ali kao i sa svim ostalim namrnicama, i sa njima ne treba preterivati. Preporučljivo je da se u početku konzumira po jedna kašika dnevno, pa da se doza postepeno povećava, ali nije poželjno da se konzumira više od četiri kašika dnevno.

Pšenične mekinje se mogu konzumirati na najrazličitije načine, a najčešće je to sa svežim ili kiselim mlekom ili jogurtom za zdrav doručak.

Foto: Shutterstock

Kada su mlevene, onda se mogu koristiti za zgušnjivanje šejkova. Pšenične mekinje se mogu dodati musliju, palačnikmaa i hlebu. Mogu se preliti sa malo vruće vode i da se konzumiraju zajedno sa medom ili sirom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17