• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bbc.com/informer.rs

10.11.2021

11:44

KAKO SU NASTALE ROLKE I KO IH JE PROSLAVIO? Veoma su POPULARNE, a evo ko je 2007. godine imao ovaj prepoznatljiv MODNI KOMAD

Ljubav

KAKO SU NASTALE ROLKE I KO IH JE PROSLAVIO? Veoma su POPULARNE, a evo ko je 2007. godine imao ovaj prepoznatljiv MODNI KOMAD

Podeli vest

Osnivač tehnološkog giganta Epla, Stiv Džobs predstavio je 2007. godine revolucionarno otkriće, odnosno ajfon, a na sebi je za tu priliku imao prepoznatljivu crnu rolku

- Ovo je dan kojem sam se radovao poslednje dve i po godine - rekao je tada Džobs i dobio aplauz.

Teško je reći kada su i gde rolke tačno nastale, ali su uvek bile veoma uporne - kada god bi ih neko izbacio iz „trenda", ubrzo bi se, poput bumeranga, vratile u mejnstrim.

U poslednje vreme ponovo su postale popularne.

 - Kad nam postane dosadno da ispod sakoa nosimo košulje, onda nosimo rolku - kaže stilista Ašok Murti za BBC na srpskom.

 - Sada nam se to lepo namestilo, jer je pandemija i svi smo malo nemarniji u oblačenju, pa nam je potrebna neka vrsta relaksacije - da ne budemo opterećeni onim što nosimo -  dodao je on.

Foto: Pixabay

Rolka

Ne zna se tačno kada su nastale rolke, ali se misli da je to bilo u srednjem veku.

 - Nastanak rolki vezuje se za kulturu vitezova u 16. veku -  kaže Stefan Žarić, istoričar mode. 

- Oni su počeli da ih nose ispod pancirnih košulja, napravljenih od metalnih lanaca, koje su ih žuljale - dodaje.

Podsetimo se, dinastija Tjudor i pesnik Vilijem Šekspir su takođe imali čipkane okovratnike koji su bili neka vrsta današnje rolke.

 - Uvođenjem dekoltea i negližea u baroknoj modi 18. veka, rolke su nestale, da bi ih u 19. veku u modu vratili irski mornari kroz karakteristične džempere - kaže Žarić.

Od naših političara, predsednik Aleksandar Vučić, kao i Ana Brnabić i Goran Vesić redovno nose rolke.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17