• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

28.11.2021

11:00

KAKO DA SE NE UGOJITE OVE ZIME? Vitki i zdravi UPRKOS slavama i praznicima!

Ljubav

KAKO DA SE NE UGOJITE OVE ZIME? Vitki i zdravi UPRKOS slavama i praznicima!

Podeli vest

Kako funkcioniše princip zdravog života koji će vas sprečiti da se ove zime ugojite, objašnjavaju nutricionista Dijana Radetić i dr Saša Plećević

Teža ishrana, slavlja i praznici, kao i smanjeno kretanje doprinose tome da se zimi mnogo lakše gojimo nego leti. Zato je važno pridržavati se nekoliko osnovnih pravila, savetuju nutricionista Dijana Radetić i dr Saša Plećević. Evo kako funkcioniše princip zdravog života koji će vas sprečiti da se ove zime ugojite.

Doručak i užina

- Vitku liniju je najzdravije održavati tako što ćete podeliti dane na parne i neparne. Tokom parnih dana pridržavajte se isključivo tri obroka koji će se bazirati na proteinima i biljnim vlaknima. Koristite formulu po kojoj ćete podeliti tanjir na tri dela - jednu trećinu ispunite proteinima, a dve trećine biljnim vlaknima, odnosno sezonskim povrćem koje možete da nađete na pijaci ili u supermarketu - sugeriše nutricionista Dijana Radetić.

Foto: Shutterstock

Kako preživeti slave i praznike?

Sezona slava je uveliko u toku, a kada joj se pridruže i novogodišnji i božićni praznici, rezultat je ponekad i pet kilograma viška pre početka proleća.
- Znam da je teško odoleti bogatoj trpezi pred kojom ćemo se svi mi naći, tako da ne mogu da kažem - nemojte ništa da jedete. Naprotiv, jedite sve što želite, ali vodite računa da budete što umereniji. Ako vam se za stolom nađe više vrsta mesa, pokušajte da se pre opredelite za ribu, ćuretinu ili piletinu nego za svinjsko pečenje. Ukoliko želite da koliko-toliko poštujete pravilan režim ishrane, potrudite se da što manje jedete peciva od belog brašna, a kada je reč o slatkišima, izaberite one koji su na prirodnoj bazi. Pokušajte da se obuzdate i kada je reč o alkoholu, čaša-dve vina biće sasvim dovoljne - savetuje dr Saša Plećević.

Kada je reč o proteinima, dakle, jednoj trećini tanjira, u obzir dolazi parče mesa veličine vašeg dlana, ali ne celog, već do pola prstiju ili parče mladog sira, takođe veličine dlana do pola prstiju.

- Kada birate ribu, onda ona može da bude veličine vašeg dlana i malo više. Za obrok možete da pojedete dva do tri jajeta, a što se tiče tunjevine, možete da uzmete veću konzervu - savetuje nutricionista.

Kada je reč o neparnim danima, ručak i večera su isti kao i parnim, jedina razlika je u drugačijem doručku i tome što sada imate užinu.

- Neparnim danima, dakle, možete da imate četiri obroka. Za doručak to mogu da budu ovsena kaša, skuvana zrna nekog žita, kao što su proso, heljda, pšenica, spelta ili pak kačamak. Kada je reč o ovsenoj kaši, potopite 4-5 kašika u šolju jogurta noć pre doručka, pa onda ujutru dodajte semenke, orašasto voće i svežeg voća ili ujutru skuvate kašu i onda da joj dodate nešto od nabrojanog. Ako spremate neku žitaricu, neka to bude jedna šolja koju možete da prelijete mlekom ili jogurtom ili samo dodajte malo semenki, orašastog voća i svežeg voća - predlaže Dijana Radetić.

Foto: Shutterstock

Palenti, odnosno kačamaku, možete da dodate malo sira ili kajmak i obavezno neko povrće u količini koja odgovara veličini vaše pesnice.

- Ako ste za doručak ubacili voće, onda za užinu pojedite povrće koje je ekvivalentno veličini vaše pesnice, na primer, iseckan i začinjen krastavac, papriku, kelerabu... Ako ste za doručak imali kačamak, uz koji ste pojeli i povrće, onda za užinu uzmite voće, opet veličine vaše pesnice - navodi naša sagovornica.

Kada je reč o tečnosti, potrudite se da što češće birate onu bez šećera i bez kalorija, dok su voda, limunada, čaj i kafa uvek dozvoljeni.

Foto: Shutterstock

- Da biste ostali vitki, morate da razmišljate da uvećate i fizičku aktivnost. Ukoliko kombinujete uvećanu potrošnju energije i manji unos kalorija, ni rezultati neće izostati - smatra Dijana Radetić.

Pet obroka plus pet kilometara

Doktor Saša Plećević nudi dva jednostavna pravila uz koja su vam vitka linija i dobro zdravlje zagarantovani na zimu, ali i tokom cele godine.

- Prvo pravilo podrazumeva pet obroka dnevno - doručak, užinu, ručak, užinu i večeru, a važno je ne zaboraviti da poslednji obrok treba da bude najmanje dva-dva i po sata pred spavanje. Kad je reč o tome kako treba da izgledaju obroci, bitno je znati kojih vrsta namirnica se treba kloniti. Potrudite se da iz ishrane eliminišete proste šećere (slatkiše, čokolade, bombone...), masnu hranu (masno meso, masno mleko), slanu hranu, belo brašno i alkohol, osim crvenog vina - preporučuje dr Plećević.

Foto: Shutterstock

Naš sagovornik naglašava da je ljudskom organizmu potrebno 2-2,5 litara tečnosti dnevno...

- Voda ima prednost i zato bih preporučio da dnevno popijete bar litar do litar i po. Pored vode, zdravi su i sveži sokovi koje ćete sami nacediti iz voća, kao i čajevi, manje masni jogurti, do dve čaše crvenog vina na dan. Važno je da se izbegavaju tečnosti koje su slane, slatke, masne i gazirane - savetuje doktor i dodaje:

- Drugo pravilo odnosi se na fizičku aktivnost, a najbolji vid rekreacije je šetnja. Preporučujem da pređete pet kilometara dnevno u zoni zdravlja, što znači da treba da osetite malo ubrzaniji srčani rad i disanje - poručuje dr Saša Plećević.


 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija