• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

08.11.2021

19:30

Šta JESTI posle KORONE? Nutricionista otkriva MENI ZA BRZ OPORAVAK! /Primer jelovnika/

Ljubav

Šta JESTI posle KORONE? Nutricionista otkriva MENI ZA BRZ OPORAVAK! /Primer jelovnika/

Podeli vest

Posle preležanog kovida-19 nekima sledi duži, a nekima kraći oporavak, a među faktorima koji su važni u tom periodu jeste i onaj koji je u vezi sa ishranom. Nutricionistkinja Branka Mirković otkriva da li se brže oporavljamo uz pasulj sa rebarcima ili jogurt i pileću supicu i na šta treba obratiti pažnju

O simptomima u toku korone se dosta zna. Pored temperature, kašlja i malaksalosti, gubi se i čulo mirisa i ukusa, te hrana postaje bezukusna i prosto nam nije do jela. Posle preležanog kovida-19 nekima sledi duži, a nekima kraći oporavak, a među faktorima koji su važni u tom periodu jeste i onaj koji je u vezi sa ishranom, sugeriše nutricionistkinja Branka Mirković i otkriva da li se brže oporavljamo uz pasulj sa rebarcima ili jogurt i pileću supicu i na šta treba obratiti pažnju.

Tečnost na prvom mestu

- Tokom bolesti ne treba jesti na silu, važan je unos tečnosti kroz čajeve, limunade, ceđene citruse i različite prirodne sokove. Od "slanih tečnosti" treba jesti potaže, supe, čorbe, a posebno se preporučuju pileći bujoni i supa od junećih ili pilećih kostiju. Preporučuju se lagani mlečni proizvodi, kao što su jogurt, kefir, kiselo mleko i pirei od povrća - navodi Branka Mirković.

Kako se telo oporavlja i ukusi i mirisi polako vraćaju, tako je spremnije za malo jaču ishranu, dodaje nutricionistkinja.

Foto: Shutterstock

- Preporuka je da se nakon bolesti jedu tri glavna obroka u toku dana, a između piju čajevi i ceđeni sokovi od voća ili kombinacije voća i povrća. Meso treba da bude nemasno poput pilećeg ili ćurećeg filea, nemasne teletine, bele morske ribe. Okrenite se kuvanju na pari, u hladnoj ili ključaloj vodi, sa osnovnim začinima - savetuje Branka.

Posle gubitka čula ukusa i mirisa izbegavajte jake i aromatične začine, kao i pripremu namirnica sa puno masnoće, preprženu i predinstanu hranu, teška jela sa dosta luka i zaprške.

Izbor namirnica

- Jaja je najbolje jesti kuvana, do dva dnevno, belanaca može i više. Od mlečnih proizvoda birajte, pre svega, kiselo mleko, kravlje i kozje, jogurt, kefir, mlade kravlje i kozje sireve - dodaje naša sagovornica.

Preporučuje se sezonsko, pre svega, sveže povrće, spanać, blitva, kelj, brokoli, svež kupus, tikvice, boranija, šargarepa, koren celera i stabljike italijanskog celera, cvekla, paradajz, paprika. Luk - crni i beli, kao i praziluk uzimajte u veoma malim količinama kao začin.

Foto: Freepik.com

- Mahunarke takođe izbegavajte jer se duže vare, eventualno skuvajte grašak, izblendirajte i pomešajte sa barenim krompirom. Napravite pire od krompira sa pasiranim graškom, pire krompir i šargarepu, bareni krompir sa barenom tikvicom, pire sa spanaćem... U periodu oporavka se kao dodatak obroku preporučuju razni pirei sa malo putera, obaren pirinač sa malo soli ili malo suvog začina kao prilog jelu, obarena testenina, takođe kao prilog uz obrok - navodi nutricionistkinja i sugeriše:

- Sve navedeno je hrana koja se lagano vari i ne oduzima energiju za probavu, tako da organizam može brže da se oporavi.

Primeri jelovnika u toku dana:

* DORUČAK
1. Obarena jaja, kiselo mleko i prepečen hleb

Foto: Shutterstock

2. Prepečen hleb, mladi sir, čaj
3. Smuti od banane, jabuke i pomorandže, kašika meda i malo cimeta
4. Prepečen hleb, pavlaka kao namaz, paradajz, čaj
5. Smuti od 200 grama voća, 2 ravne kašike običnih ovsenih pahuljica, kašika čija semenki i jogurt

* UŽINA 
1. Voćna salata (220 grama) od kivija, banane i pomorandže
2. Pečena bundeva sa cimetom i čaj

Foto: Shutterstock

3. Smuti od kivija i jogurta ili bademovog mleka
4. Jabuka iseckana i namazana tanko puterom od kikirikija ili badema
5. Prirodan sok od pomorandže i banana sa cimetom

* RUČAK
** Predjelo

1. Pileći bujon sa testeninom
2. Juneća supa od kostiju sa knedlama od griza

Foto: Shutterstock

3. Potaž od povrća
4. Čorba od povrća sa i bez pavlake

Foto: Shutterstock

5. Pileća supa sa malo mesa i šargarepom, malo pavlake i limuna
6. Teleća čorba sa malo pavlake i limunom
** Glavno jelo i salata
1. Pileći file na pari (200 grama), bareni brokoli, 2 kašike krompir pirea sa puterom, manja činijica paradajz salate

Foto: Shutterstock

2. Ćufte od pilećeg ili ćurećeg filea obarene u ključaloj vodi, bareno povrće - karfiol, brokoli i šargarepa, salata od cvekle i kupusa
3. Morska bela riba na pari, blitva i krompir, salata od crvenog kupusa
4. Dinstana teletina na malo vode i ulja, spanać sa pire krompirom, salata od cvekle
5. Pileći file - kockice kuvane u ključaloj vodi, obaren pirinač sa malo suvog začina, barena boranija i šargarepa

* VEČERA
1. Šolja soka od mešavine povrća i voća, manja količina testenine sa kozjim sirom

Foto: Shutterstock

2. Šolja soka od svežeg voća, tost i kiselo mleko
3. Pečena bundeva sa cimetom, sok od pomorandže i tost
4. Tost, kiselo mleko i jedna pomorandža

Foto: Shutterstock

5. Mladi koziji sir, tost, paradajz i jedna sveža jabuka ili pola jabuke i kivi

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija