• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Ljubav&Zdravlje

08.11.2021

19:30

Šta JESTI posle KORONE? Nutricionista otkriva MENI ZA BRZ OPORAVAK! /Primer jelovnika/

Ljubav

Šta JESTI posle KORONE? Nutricionista otkriva MENI ZA BRZ OPORAVAK! /Primer jelovnika/

Podeli vest

Posle preležanog kovida-19 nekima sledi duži, a nekima kraći oporavak, a među faktorima koji su važni u tom periodu jeste i onaj koji je u vezi sa ishranom. Nutricionistkinja Branka Mirković otkriva da li se brže oporavljamo uz pasulj sa rebarcima ili jogurt i pileću supicu i na šta treba obratiti pažnju

O simptomima u toku korone se dosta zna. Pored temperature, kašlja i malaksalosti, gubi se i čulo mirisa i ukusa, te hrana postaje bezukusna i prosto nam nije do jela. Posle preležanog kovida-19 nekima sledi duži, a nekima kraći oporavak, a među faktorima koji su važni u tom periodu jeste i onaj koji je u vezi sa ishranom, sugeriše nutricionistkinja Branka Mirković i otkriva da li se brže oporavljamo uz pasulj sa rebarcima ili jogurt i pileću supicu i na šta treba obratiti pažnju.

Tečnost na prvom mestu

- Tokom bolesti ne treba jesti na silu, važan je unos tečnosti kroz čajeve, limunade, ceđene citruse i različite prirodne sokove. Od "slanih tečnosti" treba jesti potaže, supe, čorbe, a posebno se preporučuju pileći bujoni i supa od junećih ili pilećih kostiju. Preporučuju se lagani mlečni proizvodi, kao što su jogurt, kefir, kiselo mleko i pirei od povrća - navodi Branka Mirković.

Kako se telo oporavlja i ukusi i mirisi polako vraćaju, tako je spremnije za malo jaču ishranu, dodaje nutricionistkinja.

Foto: Shutterstock

- Preporuka je da se nakon bolesti jedu tri glavna obroka u toku dana, a između piju čajevi i ceđeni sokovi od voća ili kombinacije voća i povrća. Meso treba da bude nemasno poput pilećeg ili ćurećeg filea, nemasne teletine, bele morske ribe. Okrenite se kuvanju na pari, u hladnoj ili ključaloj vodi, sa osnovnim začinima - savetuje Branka.

Posle gubitka čula ukusa i mirisa izbegavajte jake i aromatične začine, kao i pripremu namirnica sa puno masnoće, preprženu i predinstanu hranu, teška jela sa dosta luka i zaprške.

Izbor namirnica

- Jaja je najbolje jesti kuvana, do dva dnevno, belanaca može i više. Od mlečnih proizvoda birajte, pre svega, kiselo mleko, kravlje i kozje, jogurt, kefir, mlade kravlje i kozje sireve - dodaje naša sagovornica.

Preporučuje se sezonsko, pre svega, sveže povrće, spanać, blitva, kelj, brokoli, svež kupus, tikvice, boranija, šargarepa, koren celera i stabljike italijanskog celera, cvekla, paradajz, paprika. Luk - crni i beli, kao i praziluk uzimajte u veoma malim količinama kao začin.

Foto: Freepik.com

- Mahunarke takođe izbegavajte jer se duže vare, eventualno skuvajte grašak, izblendirajte i pomešajte sa barenim krompirom. Napravite pire od krompira sa pasiranim graškom, pire krompir i šargarepu, bareni krompir sa barenom tikvicom, pire sa spanaćem... U periodu oporavka se kao dodatak obroku preporučuju razni pirei sa malo putera, obaren pirinač sa malo soli ili malo suvog začina kao prilog jelu, obarena testenina, takođe kao prilog uz obrok - navodi nutricionistkinja i sugeriše:

- Sve navedeno je hrana koja se lagano vari i ne oduzima energiju za probavu, tako da organizam može brže da se oporavi.

Primeri jelovnika u toku dana:

* DORUČAK
1. Obarena jaja, kiselo mleko i prepečen hleb

Foto: Shutterstock

2. Prepečen hleb, mladi sir, čaj
3. Smuti od banane, jabuke i pomorandže, kašika meda i malo cimeta
4. Prepečen hleb, pavlaka kao namaz, paradajz, čaj
5. Smuti od 200 grama voća, 2 ravne kašike običnih ovsenih pahuljica, kašika čija semenki i jogurt

* UŽINA 
1. Voćna salata (220 grama) od kivija, banane i pomorandže
2. Pečena bundeva sa cimetom i čaj

Foto: Shutterstock

3. Smuti od kivija i jogurta ili bademovog mleka
4. Jabuka iseckana i namazana tanko puterom od kikirikija ili badema
5. Prirodan sok od pomorandže i banana sa cimetom

* RUČAK
** Predjelo

1. Pileći bujon sa testeninom
2. Juneća supa od kostiju sa knedlama od griza

Foto: Shutterstock

3. Potaž od povrća
4. Čorba od povrća sa i bez pavlake

Foto: Shutterstock

5. Pileća supa sa malo mesa i šargarepom, malo pavlake i limuna
6. Teleća čorba sa malo pavlake i limunom
** Glavno jelo i salata
1. Pileći file na pari (200 grama), bareni brokoli, 2 kašike krompir pirea sa puterom, manja činijica paradajz salate

Foto: Shutterstock

2. Ćufte od pilećeg ili ćurećeg filea obarene u ključaloj vodi, bareno povrće - karfiol, brokoli i šargarepa, salata od cvekle i kupusa
3. Morska bela riba na pari, blitva i krompir, salata od crvenog kupusa
4. Dinstana teletina na malo vode i ulja, spanać sa pire krompirom, salata od cvekle
5. Pileći file - kockice kuvane u ključaloj vodi, obaren pirinač sa malo suvog začina, barena boranija i šargarepa

* VEČERA
1. Šolja soka od mešavine povrća i voća, manja količina testenine sa kozjim sirom

Foto: Shutterstock

2. Šolja soka od svežeg voća, tost i kiselo mleko
3. Pečena bundeva sa cimetom, sok od pomorandže i tost
4. Tost, kiselo mleko i jedna pomorandža

Foto: Shutterstock

5. Mladi koziji sir, tost, paradajz i jedna sveža jabuka ili pola jabuke i kivi

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Ni plajvaz nemaju, a hoće da vode državu: Blokaderi organizovali potpisivanje bez hemijski - građani ih isprozivali (VIDEO)
Politika

Ni plajvaz nemaju, a hoće da vode državu: Blokaderi organizovali potpisivanje bez hemijski - građani ih isprozivali (VIDEO)

Ni hemijski olovaka, ni jasne organizacije, ni ljudi. Tako izgleda današnja propala akcija prikupljanja potpisa za vanredne parlamentarne izbore koju su studenti blokaderi "organizovali". I tako su se "dobro" organizovali da ni hemijske za građane nisu obezbedili, ni obične niti brendirane, i taj sitni detalj simbol je potpune improvizacije i odsustva ozbiljnosti.

28.12.2025

14:15

Na današnji dan je umro balkanski Hitler: Srbi su mu bili prva meta - a Vatikan mu pomogao da pobegne
Politika

Na današnji dan je umro balkanski Hitler: Srbi su mu bili prva meta - a Vatikan mu pomogao da pobegne

U mračnoj ulici Sančez u argentinskom gradiću Lomas del Palomar, nadomak Buenos Ajresa 10. aprila 1957. sreli su se Ante Pavelić i Blagoje Jovović. Dva metka završiće u telu Pavelića, a od posledica tog ranjavanja dve godine kasnije će umreti u Frankovoj Španiji. Kako je Blagoje Jovović, sa svojom grupom iz Argentine, uspeo da uradi nešto što nisu mogle ili htele ozbiljne bezbednosne službe i zašto je danas važan mit o Jovoviću?

28.12.2025

14:11 >> 14:16

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

Ovi parovi su zapalili domaće ekrane: Hemija koja se ne zaboravlja
Kultura

Ovi parovi su zapalili domaće ekrane: Hemija koja se ne zaboravlja

Neke ljubavi traju koliko i kadar, a neke ostanu zauvek urezane u kolektivno sećanje. Domaće serije i filmovi doneli su parove čija je hemija bila jača od scenarija i veze koje su publiku naterale da navija, pati, veruje i pamti. Ovo su parovi koji su obeležili naše ekrane i postali više od fikcije.

28.12.2025

13:13

JOŠ Zabava VESTI

Džet set