Šta JESTI posle KORONE? Nutricionista otkriva MENI ZA BRZ OPORAVAK! /Primer jelovnika/
Podeli vest
Posle preležanog kovida-19 nekima sledi duži, a nekima kraći oporavak, a među faktorima koji su važni u tom periodu jeste i onaj koji je u vezi sa ishranom. Nutricionistkinja Branka Mirković otkriva da li se brže oporavljamo uz pasulj sa rebarcima ili jogurt i pileću supicu i na šta treba obratiti pažnju
O simptomima u toku korone se dosta zna. Pored temperature, kašlja i malaksalosti, gubi se i čulo mirisa i ukusa, te hrana postaje bezukusna i prosto nam nije do jela. Posle preležanog kovida-19 nekima sledi duži, a nekima kraći oporavak, a među faktorima koji su važni u tom periodu jeste i onaj koji je u vezi sa ishranom, sugeriše nutricionistkinja Branka Mirković i otkriva da li se brže oporavljamo uz pasulj sa rebarcima ili jogurt i pileću supicu i na šta treba obratiti pažnju.
Da li ste ikada primetili tamni oreol oko žumanca nakon što ste skuvali tvrdo kuvano jaje? Može biti plavičaste, zelenkaste ili sive boje, što ne izgleda baš estetski ili ukusno. Možda se čak pitate da li takve stvari treba jesti
08.11.2021
15:07
Tečnost na prvom mestu
- Tokom bolesti ne treba jesti na silu, važan je unos tečnosti kroz čajeve, limunade, ceđene citruse i različite prirodne sokove. Od "slanih tečnosti" treba jesti potaže, supe, čorbe, a posebno se preporučuju pileći bujoni i supa od junećih ili pilećih kostiju. Preporučuju se lagani mlečni proizvodi, kao što su jogurt, kefir, kiselo mleko i pirei od povrća - navodi Branka Mirković.
Kako se telo oporavlja i ukusi i mirisi polako vraćaju, tako je spremnije za malo jaču ishranu, dodaje nutricionistkinja.
Foto: Shutterstock
- Preporuka je da se nakon bolesti jedu tri glavna obroka u toku dana, a između piju čajevi i ceđeni sokovi od voća ili kombinacije voća i povrća. Meso treba da bude nemasno poput pilećeg ili ćurećeg filea, nemasne teletine, bele morske ribe. Okrenite se kuvanju na pari, u hladnoj ili ključaloj vodi, sa osnovnim začinima - savetuje Branka.
Posle gubitka čula ukusa i mirisa izbegavajte jake i aromatične začine, kao i pripremu namirnica sa puno masnoće, preprženu i predinstanu hranu, teška jela sa dosta luka i zaprške.
Izbor namirnica
- Jaja je najbolje jesti kuvana, do dva dnevno, belanaca može i više. Od mlečnih proizvoda birajte, pre svega, kiselo mleko, kravlje i kozje, jogurt, kefir, mlade kravlje i kozje sireve - dodaje naša sagovornica.
Preporučuje se sezonsko, pre svega, sveže povrće, spanać, blitva, kelj, brokoli, svež kupus, tikvice, boranija, šargarepa, koren celera i stabljike italijanskog celera, cvekla, paradajz, paprika. Luk - crni i beli, kao i praziluk uzimajte u veoma malim količinama kao začin.
Foto: Freepik.com
- Mahunarke takođe izbegavajte jer se duže vare, eventualno skuvajte grašak, izblendirajte i pomešajte sa barenim krompirom. Napravite pire od krompira sa pasiranim graškom, pire krompir i šargarepu, bareni krompir sa barenom tikvicom, pire sa spanaćem... U periodu oporavka se kao dodatak obroku preporučuju razni pirei sa malo putera, obaren pirinač sa malo soli ili malo suvog začina kao prilog jelu, obarena testenina, takođe kao prilog uz obrok - navodi nutricionistkinja i sugeriše:
- Sve navedeno je hrana koja se lagano vari i ne oduzima energiju za probavu, tako da organizam može brže da se oporavi.
Primeri jelovnika u toku dana:
* DORUČAK
1. Obarena jaja, kiselo mleko i prepečen hleb
Foto: Shutterstock
2. Prepečen hleb, mladi sir, čaj
3. Smuti od banane, jabuke i pomorandže, kašika meda i malo cimeta
4. Prepečen hleb, pavlaka kao namaz, paradajz, čaj
5. Smuti od 200 grama voća, 2 ravne kašike običnih ovsenih pahuljica, kašika čija semenki i jogurt
* UŽINA
1. Voćna salata (220 grama) od kivija, banane i pomorandže
2. Pečena bundeva sa cimetom i čaj
Foto: Shutterstock
3. Smuti od kivija i jogurta ili bademovog mleka
4. Jabuka iseckana i namazana tanko puterom od kikirikija ili badema
5. Prirodan sok od pomorandže i banana sa cimetom
* RUČAK
** Predjelo
1. Pileći bujon sa testeninom
2. Juneća supa od kostiju sa knedlama od griza
Foto: Shutterstock
3. Potaž od povrća
4. Čorba od povrća sa i bez pavlake
Foto: Shutterstock
5. Pileća supa sa malo mesa i šargarepom, malo pavlake i limuna
6. Teleća čorba sa malo pavlake i limunom ** Glavno jelo i salata
1. Pileći file na pari (200 grama), bareni brokoli, 2 kašike krompir pirea sa puterom, manja činijica paradajz salate
Foto: Shutterstock
2. Ćufte od pilećeg ili ćurećeg filea obarene u ključaloj vodi, bareno povrće - karfiol, brokoli i šargarepa, salata od cvekle i kupusa
3. Morska bela riba na pari, blitva i krompir, salata od crvenog kupusa
4. Dinstana teletina na malo vode i ulja, spanać sa pire krompirom, salata od cvekle
5. Pileći file - kockice kuvane u ključaloj vodi, obaren pirinač sa malo suvog začina, barena boranija i šargarepa
* VEČERA
1. Šolja soka od mešavine povrća i voća, manja količina testenine sa kozjim sirom
Foto: Shutterstock
2. Šolja soka od svežeg voća, tost i kiselo mleko
3. Pečena bundeva sa cimetom, sok od pomorandže i tost
4. Tost, kiselo mleko i jedna pomorandža
Foto: Shutterstock
5. Mladi koziji sir, tost, paradajz i jedna sveža jabuka ili pola jabuke i kivi
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Da li ste ikada primetili tamni oreol oko žumanca nakon što ste skuvali tvrdo kuvano jaje? Može biti plavičaste, zelenkaste ili sive boje, što ne izgleda baš estetski ili ukusno. Možda se čak pitate da li takve stvari treba jesti
Na Kosovu i Metohiji danas se održavaju vanredni izbori za skupštinu privremenih institucija samouprave, pošto nakon izbora održanih 9. februara vlada nije formirana.
Ni hemijski olovaka, ni jasne organizacije, ni ljudi. Tako izgleda današnja propala akcija prikupljanja potpisa za vanredne parlamentarne izbore koju su studenti blokaderi "organizovali". I tako su se "dobro" organizovali da ni hemijske za građane nisu obezbedili, ni obične niti brendirane, i taj sitni detalj simbol je potpune improvizacije i odsustva ozbiljnosti.
Rektor Univerziteta u Beogradu, Vladan Đokić, Dejan Bodiroga, košarkaš i sada predsednik Evrolige kao i profesor Vladimir Dugalić, specijalista abdominalne hirurgije, podržali blokadere, koji sakupljaju potpise.
U mračnoj ulici Sančez u argentinskom gradiću Lomas del Palomar, nadomak Buenos Ajresa 10. aprila 1957. sreli su se Ante Pavelić i Blagoje Jovović. Dva metka završiće u telu Pavelića, a od posledica tog ranjavanja dve godine kasnije će umreti u Frankovoj Španiji. Kako je Blagoje Jovović, sa svojom grupom iz Argentine, uspeo da uradi nešto što nisu mogle ili htele ozbiljne bezbednosne službe i zašto je danas važan mit o Jovoviću?
Blokaderi koji se predstavljaju kao aktivisti takozvanog studentskog pokreta danas prikupljaju potpise, odnosno spisak sigurnih glasova za izbore koji nisu ni raspisani.
Jedan od najjednostavnijih, ali i najpraktičnijih polovnih automobila jeste "nisan mikra" starijih generacija, čija se cena u oglasima kreće oko 450 evra.
Mnogi od vas se sećaju čuvene Milke Babović, koja je decenijama TV gledaocima velike Jugoslavije, tumačila takmičenja u umetničkom klizanju. Milka bi imala mnogo toga da kaže o Korneliji iz Subotice.
Velika Novogodišnja žurka sa dodelom paketića najmlađim Voždovčanima održana je danas na platou ispred Opštine Voždovac, a predsednica Opštine Bojana Jakšić izjavila da je organizovan bogat praznični program, poput mađioničarskih predstava, vožnja kočijom i druženje sa Deda Mrazom.
Sudbina Donbasa i budućnost Zaporoške nuklearne elektrane danas su glavne teme razgovora između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i američkog predsednika Donalda Trampa, prenosi Rojters.
Ukrajina je privremeno paralizovala vazdušni saobraćaj u ruskoj prestonici napadima dronova na Moskvu, zbog čega su obustavljeni stotine letova neposredno uoči početka nacionalnih praznika, saopštile su ruske vlasti.
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu putuje u Sjedinjene Američke Države gde bi u ponedeljak trebalo da se sastane s američkim predsednikom Donaldom Trampom, a u fokusu razgovora biće sporazum o okončanju rata u Gazi, odnosno prelazak u drugu fazu, kao i mogućnost novog napada na Iran.
Posle godina teške borbe i medijskih spekulacija, ćerka glumca Aljoše Vučkovića uspela je da se izvuče iz pakla zavisnosti i započne potpuno novi život. Danas je majka i profesor.
Neke ljubavi traju koliko i kadar, a neke ostanu zauvek urezane u kolektivno sećanje. Domaće serije i filmovi doneli su parove čija je hemija bila jača od scenarija i veze koje su publiku naterale da navija, pati, veruje i pamti. Ovo su parovi koji su obeležili naše ekrane i postali više od fikcije.
U "Eliti 9" je došlo do svađe između Bore Santane i Luke Vujovića zbog Anite Stanojlović, a situacija je eskalirala do te mere da je reagovalo i obezbeđenje.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar