• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.10.2021

07:30

OVO JE LAŽNA HRANA! Top 10 NAJLOŠIJIH namirnica na našem tržištu!

Live TV

OVO JE LAŽNA HRANA! Top 10 NAJLOŠIJIH namirnica na našem tržištu!

Podeli vest

Proizvodi koje možete da pazarite na rafovima supermarketa daleko su od onoga za šta ih proklamuju. Tako u pašteti nema mesa, u soku voća, a u čokoladi kakaoa!

Zdravlje na usta ulazi, ali ne i u slučaju kada birate čips, viršle ili napolitanke. Hrana koju možete da pazarite na rafovima supermarketa je daleko od onoga što se proklamuje. Tako u pašteti nema mesa, u soku voća, a u čokoladi kakaoa.

I sve to ne bi bio problem da se umesto toga u proizvode ubacuju jeftine i nekvalitetne zamene, koje treba da nadomeste masu, miris i ukus. Tako ta hrana postaje ne samo "lažna", već i nutritivno nekvalitetna, narodski, štetna. Nutricionista Branka Mirković sastavila je listu 10 najgorih namirnica.

Aditivi, svuda i u svemu

Foto: Pixabay

Prehrambena industrija se danas teško može zamisliti bez aditiva. Postoje 22 kategorije (konzervansi, stabilizatori, boje, emulgatori, zaslađivači, zgušnjivači, antioksidansi...) u zavisnosti od tehnološke funkcije koju imaju u namirnicama. Na pozitivnoj listi se nalazi 314 supstanci ili grupa supstanci, što znači 314 E brojeva. Pitanje je koliko su štetni.

- To jesu strane supstance, koje se prirodno uglavnom ne nalaze u namirnicama, i zbog toga je ustanovljena internacionalna procedura za određivanje njihove zdravstvene bezbednosti. Nije moguće dokazati apsolutnu neškodljivost aditiva, već se pre može govoriti o stepenu njihove škodljivosti, koji zavisi od načina i količine upotrebe - objašnjava dr Stevan Blagojević, tehnički rukovodilac laboratorije Instituta za opštu i fizičku hemiju.

 

1. Mesne prerađevine

masnoće, grkljana, tetiva, iznutrica, glutena, soje i hemijskih prehrambenih dodataka za ukus, boju i miris. Na prvom mestu su viršle, kobasice tipa parizera i paštete (ukusi se najčešće dobijaju dodavanjem veštačkih aroma). Mesari se često šale da je pašteta dobila naziv od "pa šteta da se baci". Za njima slede kobasice koje moraju da se prže ili kuvaju (sitno ili krupno mlevene, koje se prave od malo mesa i puno mesnih otpadaka uz dodatak veštačkih boja i aroma) i salame različitih tipova i naziva, koje se prave na isti način.

 

2. Konzervirana tunjevina

Reč je o usitnjenim komadićima tunjevine u biljnom ulju niže cene (uglavnom otpad tunjevine konzervirane u uljima najlošijeg kvaliteta i pakovane u konzerve veoma lošeg kvaliteta). Kontrolom je utrvrđeno da konzerve oslobađaju teške metale u sadržaj konzerve.

 

3. Konditorski proizvodi

Sve je više proizvoda koji se deklarišu kao čokolada. U suštini oni sadrže nizak procenat kakaoa i skoro su potpuno bez pravog kakao putera, koji imaju visoku nutritivnu vrednost. Uglavnom se stavlja palmina masnoća. Sve se više prodaju "čokolade" sa raznim punjenima koja su uglavnom od kukuruznog sirupa sa dodatkom masnoće, veštačkih boja i ukusa. Tu spadaju i kakao kremovi koji su i lošiji od čokolade.

4. Slane grickalice

Napravljene su od krompira i brašna sa dosta masnoće i soli i dodatkom različitih aroma, boje i ukusa te mirišu na roštilj, slaninu, sir, puter... Tu spadaju čips, brusketi različitog tipa i mnogi drugi flipsevi.

5. Slatke grickalice

Napravljene su od brašna, masnoće lošeg kvaliteta i kukuruznog sirupa - jeftine zamene za šećer - keks, napolitanke, kao i razne vrste keksa sa krem-punjenjem.

6. Voćni sokovi

U pitanju su sokovi koji sadrže mali procenat voća sa dodatkom šećera, veštačkih boja i aroma.

 

Losos i tuna

Foto: Pixabay

Malo ljudi zna da se uzgojeni losos hrani veštačkom bojom kako bi postao ružičastocrven. Ta boja je kantaksantin, supstanca vrlo štetna za zdravlje, pa je još 1990. godine glavni odbor za hranu u Velikoj Britaniji savetovao da se zabrani. Budući da je EU odobrila njegovu upotrebu, taj savet je povučen.

S druge strane, ulovljene tune često se prebacuju u uzgajališta na tovljenje. Tada im se daje 20 puta više hrane (liofilizovane ribe - zamrznute, pa sušene), nego što bi pojele da slobodno plivaju morem.

7. Mlečni proizvodi

Voćni jogurti imaju mali procenat voća, dosta šećera, ugljenih hidrata i želatina. Kod sireva nije dovoljno jasno naglašeno da li su napravljeni od mleka ili biljnih proizvoda. U tom slučaju je dodata boja i ukus mlečnih proizvoda, gde se potrošači dovode u zabludu o kvalitetu.

8. Margarin

U prodavnici ne možete da nađete kakao krem, keks niti slanu grickalicu bez margarina. Bogat je transmasnim kiselinama, ali treba napomenuti da nije svaki margarin loš.

9. Flaširana voda

Pakovana je u plastične boce ili kanistre, koji su reciklirini više puta. Ambalaža je mekana i neadekvatna, najčešće porozna, pa se deo otopi u vodi.

10. Mlevena kafa

Najčešće se analizom utvrdi da je napravljena od kafe lošeg kvaliteta, čak uz dodatak raznih pečenih i mlevenih žitarica, pa su prilikom obrade dodate arome i ukusi kvalitetnih kafa.

 
 
U nastavku POGLEDAJTE video snimak hrana leči organ na koji liči.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pekicmeki

pre 2 godine

Ni za jednu namirnicu nisam pročitao da je zdrava. Pa čak su i mleko, voće, povrće na listi nezdrave hrane. Meso bilo koje vrste, govedina, piletina, svinjetina. Pa i riba. Losos najgori. Puter - katastrofa, margarin još gori. Hleb nikako. Jel treba da vas slušajući umrem od gladi?

zora

pre 2 godine

Margarin u keksu i nekako ali je prava katastrofa palmino ulje koje se koristi.Sve je to znam i vise ne kupujem transformisane proizvode. Sunku moraju da suse ne transformisanu zato samo nju uzimam. Tunj u konzervi samo filet, vocne sokove ne kupujem, pastete, parizere i virsle nikada.Kobasicu pravim sama,kao i cvarke i kavurmu. Unistavaju nam zdravlje za sto vecom zaradom.

goranbojanovic

pre 2 godine

Za doručak prepuručujem. Glavica crvenog luka, 2 lista slanine, 3 jajeta /ovo ispeći na tavi sa jajima /, mleko kao piće, i naravno hleb po izboru.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija