• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.01.2022

17:22

Zašto nastaje MUČNINA tokom vožnje?

Ljubav

Zašto nastaje MUČNINA tokom vožnje?

Podeli vest

Od mučnine tokom vožnje pati veliki broj ljudi. Naučnici su otkrili zašto je ova pojava toliko učestala

Jedan deo ljudi, prilikom putovanja, pa čak i tokom kratkotrajne vožje, oseti simptome mučnine i vrtoglavicu praćenju nagonom za povraćanjem. Stručnjaci su pokušali da pronađu uzrok za mučninu tokom vožnje.

Kinetoza- bolest kretanja

Mučnina tokom vožnje naziva se još i kinetoza, odnosno bolest kretanja, i definiše se kao loša adaptacija organizma na pokret. Ona se odigrava kada tri dela našeg tela osete pokret- oči, unutrašnje uho i senzorni nervi koji šalju signale mozgu.

Foto: Shutterstock

Mučnina

Dok nam oči omogućuju da vidimo da se krećemo, nervi u mišićima i ekstremitetima nam dozvoljavaju i da osetimo kretanje. Za to vreme, unutrašnje uho omogućuje nam da percepiramo kretanje. Kinetoza nastaje kada samo jedan od ovih čula, uglavnom unutrašnje uho, oseti kretanje, a ostali ne.

Kada ostala čula “zakažu” mozak se buni i dobija pomešane signale. Zbog abnormalnosti, utiče na ceo organizam i outda nastaje osećaj mučnine i refleks za povraćanjem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija