• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/M. Jovanović

06.03.2022

13:14

BOL U LEĐIMA KOJI PARALIŠE! Šta sve treba da znate o PREVENCIJI i lečenju IŠIJALGIJE?

Shutterstock

Ljubav

BOL U LEĐIMA KOJI PARALIŠE! Šta sve treba da znate o PREVENCIJI i lečenju IŠIJALGIJE?

Podeli vest

Išijas je savremena bolest celokupnog stanovništva zbog modernog i nezdravog načina života, a faktori rizika su: predugo sedenje, fizička neaktivnost, nošenje visokih potpetica, gojaznost...

Išijas (išijalgija) je termin koji se odnosi na bolove u donjem delu leđa, a koji nastaju kada dođe do upale nerva išijadikusa. Nerv išijadikus je veliki nerv (najduži u telu) koji polazi od donjeg dela leđa i zatim ide putem zadnjeg dela obe noge. Bol se javlja iznenada i praćen je trnjenjem i grčevima. Najčešći uzrok pojave išijalgije su degenerativne promene na međupršljenskim diskusima, podizanje tereta ili izvođenje pogrešnog pokreta, što dovodi do pucanja prstena diskusa koji počinje da pritiska odgovarajući kičmeni koren. Degenerativne promene su prirodan proces starenja na svim zglobovima pa i na kičmi i počinju već od 25, 30. godine života, samo je to dug asimptomatski proces. Kod starijih pacijenata, starenje i posledične degenerativne promene međupršljenskog diskusa ili oštećenja samog pršljena dovode do pritiska na koren nerva išijadikusa. Faktori rizika za išijas su: predugo sedenje, fizička neaktivnost, nošenje visokih potpetica, gojaznost...

Foto: Shutterstock

Najčešži uzrok su degenerativne promene na međupršljenskim diskusima

Simptomi 

Ono što je glavno obeležje išijasa jeste bol u u lumbalnom delu kičme (lumbago) koji se dalje može širiti ka zglobu kuka, niz potkolenicu i list noge sve do prstiju. Bol se može osetiti u bilo kom delu ovog puta nerva išijadikusa. Često je pogođena samo jedna strana tela. Bol može biti veoma različit od osobe do osobe - varira od umerenog i tupog bola do oštrog i naglog, a bolovi se pojačavaju pokretima i naprezanjem (kašalj, kijanje, smeh). Istezanje išijadičnog živca (podizanjem ispružene noge) takođe dovodi do pojačavanja bola (takozvani Lazarevićev znak).

Foto: Shutterstock

Akutni bol traje manje od šest nedelja, a hronični duže od 12 nedelja
Koliko traje išijas?

U zavisnosti od trajanja, bol se može klasifikovati kao akutni (bol koji traje manje od šest nedelja), subakutni (od šest do 12 nedelja) i hronični (duže od 12 nedelja). U većini slučajeva on prolazi nakon nekoliko dana odmora uz normalnu aktivnost. Međutim, to ne znači da se situacija u jastučićima i kičmi popravila, nego samo da je pritisak bio prolazan. Ukoliko se bol pojačava, ako se spušta duž noge ili se osećaju dodatni neprijatni simptomi, lečenje iziskuje složenije mere od upotrebe lekova za bol. Tada je neophodna dodatna dijagnostika u specijalizovanim reumatološkim ustanovama.

Foto: Shutterstock

Fizikalna terapija značajno samnjuje bol
Lečenje fizikalnom terapijom

Sledeći korak u lečenju je fizikalna terapija. Program vežbi fleksije, ekstenzije i jačanja prilagodljive osobama sa problemima u lumbalnom delu dovode do klinički značajne redukcije bola. Cilj je usmeravanje ka jačanju mišićne snage i fizičke kondicije tela i leđa. Takođe, terapije kao što su elektroterapija, magnetoterapija, laseroterapija, termoterapija, ultrazvučna terapija i kineziterapija najefikasnije su metode lečenja išijalgije.

Foto: Shutterstock

Najbolje je da se posavetujete s fizioterapeutom ili lekarom koje vežbe su dobre za vas
Vitamini saveznik u lečenju

Išijas se ne leči tabletama, nego adekavatnim vežbama i nastavkom redovnih dnevnih aktivnosti. Savetuje se grejanje lumbalnog dela, zatim uzimanje dosta vitamina, naročito B1, B6 i B12, spavanje u "Vilijamsovom položaju" (sa savijenim nogama).

Prevencija išijasa

Kako ne biste došli u ovaj nelagodan položaj, ali i kako biste sprečili ponavljanje išijalgije, promenite životne navike. Za početak, redovno vežbajte. Najbolje je da se posavetujete s fizioterapeutom ili lekarom koje vežbe su dobre za vas i na koji način se nećete povrediti.Vežbe koje su važne za dobro držanje kičme jesu one koje jačaju mišiće stomaka i donjih leđa. Takođe, pravilno sedenje veoma je važno. Sedite pravo, s kukovima i kolenima u istoj liniji (nemojte prekrštati noge). Kada podižete neki teret, nemojte nepravilno savijati leđa, već čučnite s pravim leđima, teret koji nosite držite bliže telu, izbegavajte da se podižete i okrećete u isto vreme.  
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17