• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/noizz.rs

06.03.2022

18:16

AKO IZBACITE BELI HLEB IZ ISHRANE, nećete se osećati UMORNO i MALAKSALO, a izgubićete...

Shuterstock

Ljubav

AKO IZBACITE BELI HLEB IZ ISHRANE, nećete se osećati UMORNO i MALAKSALO, a izgubićete...

Podeli vest

Hleb je prepun ugljenih hidrata i njegovo izbacivanje iz prehrambenih navika na vašem telu primećuje se gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Nije reč o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u telu...

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Prerađeni ugljeni hidrati, kojih ima u belom hlebu, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji zatim vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se gojimo. 

Foto: Pixabay

Beli hleb naglo podiže šećer u krvi 

To ne znači da iz vaše ishrane treba u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celih zrna žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Prijatelji stomaka 

Za razliku od integralnog ili crnog hleba, beli ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite onaj od celog zrna žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Foto: Shutterstock

Integralni hleb olakšava probavu

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako su oni kvalitetni, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno, javlja se osećaj malaksalosti i umora.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SKINITE STOMAK ZA 7 DANA! Imajte nade, evo rešenja!
Ljubav

SKINITE STOMAK ZA 7 DANA! Imajte nade, evo rešenja!

Često propuštate odlazak u teretanu jer ste zauzeti (ili lenji), ali od jednom shvatate da za nedelju dana treba da idete na neki vama važan događaj. Želite da se pojavite u svojoj najotmenijoj odeći, ali brine vas taj opušteni stomak koji simpatično odskače od čitave vaše figure. Imajte nade, evo rešenja!

20.02.2022

17:50

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija