• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

12.03.2022

18:32

DOBRO OBRATITE PAŽNJU! Ovo SVI rade nakon dolaska iz prodavnice, a UNIŠTAVA vaše namirnice!

Shutterstock

Ljubav

DOBRO OBRATITE PAŽNJU! Ovo SVI rade nakon dolaska iz prodavnice, a UNIŠTAVA vaše namirnice!

Podeli vest

Ukoliko želite da produžite rok trajanja vašim namirnicama, poslušajte ove savete.

Mnogi ljudi, nakon što dođu iz kupovine, samo rasporede hranu ili je čak takvu kakva je, ubace u frižider ili na police. 

Međutim, nutricionistkinja Marija Đurković ističe da se time pravi velika greška i objašnjava šta zapravo treba da uradite:

- Nakon dolaska iz kupovine, nikako ne bi trebalo samo da rasporedite hranu po principu šta je za policu, a šta za frižider, nego da odmah preduzmete korake koji će duže sačuvati njen kvalitet i svežinu - kaže Marija i dodaje:

- Na primer, najveća je greška ostaviti voće i povrće u plastičnoj kesi, jer ćete time ubrzati njegovo truljenje, ali isto tako možete pogrešiti stavljajući u frižider ono čemu nikako nije mesto na hladnom. 

Povrće i voće koje "ne voli" frižider je: krompir, luk, pasulj, paradajz, gotovo svo tropsko voće, jabuke, kruške...

Ove namirnice je najbolje izvaditi iz kese i odložiti u neke gajbice, pletene korpe, kartonske ili plastične kutije i čuvati ih tako na suvom, hladnom i tamnom mestu (ostava ili podrum).

Foto: Shutterstock

frižider

I ono što čuvamo u frižideru, takođe je potrebno izvaditi iz plastične kese. Neke namirnice možete čuvati bez pakovanja - na primer šargarepu i papriku, a uvek su dobra opcija i staklene posude. Pečurke se čuvaju u papirnoj kesi, kao i kelj, a možete ih umotati u papirni ubrus ili salvete, pa tek onda u kese. Glavica kupusa, karfiola, kao i patlidžan i tikvice, mogu se odložiti u posebnu pregradu, a ukoliko ste ih presekli, a niste iskoristili, zaštitite ih prozirnom, prijanjajućom folijom.

Osim toga gde i u čemu se čuvaju namirnice, dobro je znati i šta se nikada ne stavlja jedno pored drugog. Povrće i voće koje proizvodi hemijsko jedinjenje etilen, ukoliko se stavi u istu pregradu ili posudu sa drugim, dovešće do njegovog bržeg truljenja. Etilen proizvode: jabuke, kruške, nektarine, šljive, avokado, paradajz...

Sve što se uzima na merenje, poput orašastih plodova (lešnika, badema, indijskih ili brazilskih oraha) i žitarica (prosa, ovsenih pahuljica...), ne čuvajte u papirnoj kesi, nego preručite u staklene posude, kako vas ne bi iznenadili crvići - završava nutricionistkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija