• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

23.03.2022

07:37

NAKON BUĐENJA TREBA POPITI POLA LITRE OVOGA! Nutricionista Branka Mirković otkriva da li je bolje piti vodu PRE ili POSLE OBROKA

Printscreen You Tube K1 Televizija

Ljubav

NAKON BUĐENJA TREBA POPITI POLA LITRE OVOGA! Nutricionista Branka Mirković otkriva da li je bolje piti vodu PRE ili POSLE OBROKA

Podeli vest

Već je opšte poznato da bez vode nema života, a svedoci smo raznih teorija o tome koliko vode nam je potrebno za normalno funkcionisanje organizma. Nutricionista Branka Mirković za Informer.rs objasnila je koliko vode treba popiti ujutro kada se probudimo, ali i da li se ta količina menja ukoliko smo gojazni. Takođe, rešavamo dilemu da li vodu treba piti pre ili posle obroka

Stalno se pitamo koliko vode treba da popijemo nakon buđenja, a nutricionista Mirković objašnjava ono što treba da znamo.

Foto: Shutterstock

Voda

- Bez vode nema života. Čovek najkraće može bez vazduha, bez vode veoma kratko, a bez hrane najduže. Posle buđenja treba popiti vodu do pola litre, čaja ili limunade, da nadoknadimo ono što smo potrošili kroz disanje, znojenje i rad metabolizama. Najvažnije je da u toku dana stalno pijemo vodu jer kad smo žedni veoma je moguće da je telo već u dehidraciji, odnosno nedostatku vode. Najbolje je piti čistu vodu ili sa malo limuna. Preporuka da se popije osam časa vode u toku dana je opšta preporuka za odraslu osobu.

Koliko je potrebno vode popiti zavisi od godina i to se menja tokom života, od pola, godišnjeg doba, fizičke aktivnosti, ali zavisi i od vrste hrane koju jedemo.

1. deca treba najviše tečnosti da unesu kroz čistu vodu, posebno deca koja su stalno u pokretu ili pregrejanim prostorijama.

2. Muškarcima je potrebno više vode od žena, ali žene piju vise vode u periodima kada hormoni intenzivnije rade, a to je period dojenja i ciklusa i u menopauzi.

3. Osobe koje se bave fizičkim I sportskim aktivnostima, treba da piju više vode, posebno u letnjem periodu

Foto: pexels.com

4. Gojaznim osobama je potrebno više vode

5. U zavisnosti koja se hrana jede, ako postoji navika da se jede vise povrća i voća koje sadrzi dosta vode oseća se manja žeđ i potrebna je manja količina vode. Osobe koje jedu više koncentrovanu i suvu hranu potrebno je da piju više vode. Najvažnije je da stalno pijete vodu, da je ne menjate za sokove, gazirana i druga pica. Voda bi trebalo da bude sobne temperature ne preterano hladna.

Ukoliko ste se pitali da li su zdrave aromatizovane vode, odgovor će vas iznenaditi.

"Ne preporučuju se aromatizirane vode i sa različitim dodacima. Važno je napomenuti da se veoma često menja osećaj zedji I gladi. Zato uvek popite prvo vodu i važno je da se voda ne menja nijednim drugim pićem".

Foto: Shutterstock

Da li se voda pije pre ili posle obroka je jedna od večitih dilema o kojoj se stalno polemiše.

 - Često čujemo suprotstavljene stavove, postoji dosta razloga za i protiv ali veoma malo objasnjenja u čemu je razlika. Što više saveta o ishrani to više gojaznih i sa raznim tegobama. Velike su i kulturološke razlike. U istočnim kulturama uz obrok se uvek sluzi tecnost... Objašnjenje je veoma jednostavno i treba razmisljati logično.

Naši tradicionalni ručkovi pocinju supom ili čorbom koja je najvećim delom tečnost odnosno voda. Najnovije preporuke su da obrok počne povrćem kao salatom, a povrće sadrzi najveći procenat tečnosti odnosno vode - objašnjava Mirković

1. Osobe koje imaju smanjenu želudačnu kiselinu ne bi trebalo da piju vodu pre, tokom obroka i do jedan i po sat posle obroka

2. Osobe sa povećanom želudačnom kiselinom trebalo bi da piju vodu pre i tokom obroka posebno ako jedu gusto koncentrovanu hranu

3. Ako jedete klasičan ručak, supa, pa neko jelo kako volimo da kazemo kašikom, odnosno tečnije i jedete salatu nećete biti žedni jer ćete uneti mnogo tečnosti i sigurno nećete piti vodu

4. Ako postoje tegobe, zeludacna kila ili neki drugi problem izbegavajte da pijete vodu pre i tokom obroka

5. Osobe koje imaju smanjen apetit ne bi trebalo da piju vodu pre i tokom oboroka

6. Gojaznim osobama se preporučuje da popiju vodu pre obroka i tokom obroka

Zaključak je da ne prihvatate opšte preporuke već da prilagodite sebi i obroku.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cicka

pre 2 godine

Kako da se zna da li neko ima visak ili manjak zeludacne kiseline, odnosno koji je simptom za jedno a koji za drugo ?..

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija