• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.04.2022

16:50

NE MOŽETE LAKO DA ZASPITE? Ove zdrave navike će vas rešiti muka!

Pixabay

Ljubav

NE MOŽETE LAKO DA ZASPITE? Ove zdrave navike će vas rešiti muka!

Podeli vest

Uobičajena rutina opuštanja svakog dana može vam pomoći da brže zaspite brže. Ako želite da se lepo naspavate, preporučujemo vam da uvedete neke od ovih navika

Istuširajte se toplom vodom

Telesna temperatura prirodno pada noću, počevši dva sata pre spavanja. Kada se utopite u vrućoj kupki, temperatura vam raste - a period brzog hlađenja odmah nakon toga vas opušta.

Dva sata pre spavanja, utoplite se u kupki od 20 ili 30 minuta. Ako podignete temperaturu za stepen ili dva kupanjem, veća je verovatnoća da ćete bolje zaspati. Tuširanje je manje efikasno, ali takođe može biti funkcionalno.


Rasporedite svoju garderobu

Možete pomoći svom telu da prepozna da je vreme za spavanje tako što rutinski ponavljate stvari svake večeri. Na primer, obučete pidžamu, operete kosu ili zube — ove navike mogu biti veoma pogodne za spavanje.

Foto: Shutterstock

Obavezno operite zube pre spavanja!


Isključite elektronske uređaje

Možda će vam biti opuštajuće da se dopisujete sa prijateljima neposredno pre spavanja, ali ovakva praksa može povećati količinu vremena koje uzaludno trošite. Osvetljeni ekrani su stimulativni,  pa ih je najbolje izbegavati. Pre ciljanog odlaska na spavanje, počnite da usporavate svoj mozak radeći nešto umirujuće, kao što je čitanje u udobnoj stolici – negde drugde osim u krevetu.

Izbegavajte obroke neposredno pre spavanja

Obilan obrok pre spavanje može dovesti do toga da vaš probavni sistem radi prekovremeno dok ležite. A ako popijete čašu alkohola uz večeru, ona može da vas učini pospanim, ali će poremetiti vaše obrasce spavanja kasnije tokom noći i sprečiti vas da lepo i neprekidno spavate.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17