• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

25.04.2022

10:08

Jedete OVO za doručak? Odmah PREKINITE - ne znate KOLIKU ŠTETU nanosite vašem organizmu!

Shutterstock

Ljubav

Jedete OVO za doručak? Odmah PREKINITE - ne znate KOLIKU ŠTETU nanosite vašem organizmu!

Podeli vest

Mnogi se odlučuju za neki od ovih 6 obroka za doručak, a zapravo je to najgori izbor za početak dana.

Kada se radi o doručku, sigurno ste čuli da je to i najvažniji obrok u toku dana. Zapravo, istraživanja su pokazala da loš doručak može uticati na pad energije, a njegovo preskakanje dovodi do kasnijeg prejedanja u toku dana. 

Nutricionistkinja Jovana Vučelić ističe čak 6 vrsta doručka, kojima mnogi pribegavaju, ne znajući da na taj način štete svom organizmu. 

Evo koju hranu bi trebalo da izbegavate ujutru:

1. Nešto iz pekare

Verujem da si se često našla u situaciji da prosto nemaš vremena ujutru da spremaš doručak, pa je pekara nekako bila jedini izbor. Međutim, proizvodi iz pekare obiluju trans mastima, belim brašnom, često i šećerom, a oskudevaju u hranljivim materijama. Da je pekara jedini izbor kada si u žurbi - nije. Zdravije opcije za poneti, postoje. Pakovanje salate imaš u skoro svakom marketu, kao i integralni hleb, pileća prsa, jogurt.

2. Integralni keks

Često sam imala prilike da u jutarnjim časovima spazim devojke kako grickaju integralni keks. A kako i ne bi, kad na pakovanju jasno piše da je "idealno" za doručak. Međutim, moraću da te razočaram. Nijedan keks ne može da bude glavni obrok za sebe. Osim što je kaloričan i nije najzdraviji po sastavu, takođe se i nećeš zasititi. 

3.Smuti/Šejkovi

Smuti nije nezdrava opcija, ali takođe nije najidealnija za doručak. Kada voće cedimo i blendamo, onda gubimo i vlakna, koja su ključna za osećaj sitosti. Voće, iako veoma hranljivo, ne može samo po sebi da pruži sve ono što nam je potrebno za onaj pravi, zasitan obrok.

Foto: Shutterstock

smuti

4. Instant kaše i pahuljice

Ovsena kaša u kesici obiluje šećerom i aditivima, a s druge strane nije baš bogata hranljivim materijama. Kupovne fitnes pahuljice se ne razlikuju mnogo od standardnih slatkiša. Sve je to industrijski obrađena hrana, sa dosta šećera. Bolja opcija je da sama pripremiš ovsene pahuljice, u kombinaciji sa svežim, koštunjavim voćem.

5. Kafa

Teško da napitak može biti glavni obrok, a pogotovo ne kafa. I to još na prazan želudac. Turska kafa, bez šećera je odlična kao napitak, ali ne kao obrok. Možda će te razbuditi, ali ti neće dati energije, jer oskudeva u makronutrijentima i kalorijama, tako da si u suštini doručak preskočila. Ni kafa sa mlekom nije mnogo bolja. Pokušaj da kafu piješ nakon doručka i da ti to ne bude zamena za bilo koji obrok.

6. Viršle i paštete

Mesne prerađevine bi trebalo da izbegavaš što više. Ne samo da su viršle upitnog kvaliteta i sastava, već su i prilično kalorične. A ni paštete nisu mnogo bolje. Od suhomesnatog preporučujem pileća ili ćureća prsa, a umesto kupovne paštete, domaću od piletine ili tunjevine. Humus je takođe odlična alternativa. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija