• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/BaštaBalkana.com

09.05.2022

23:22

OD SUTRA DORUČKUJTE SAMO OVO! Creva će proraditi, svi toksini će biti izbačeni!

Ljubav

OD SUTRA DORUČKUJTE SAMO OVO! Creva će proraditi, svi toksini će biti izbačeni!

Podeli vest

Ako imate problem sa crevima i opstipacijom, ako krećete na dijetu, ako ne znate šta ćete za doručak, probajte "čistač musli"...

Naziv "čistač musli" dolazi od funkcije ove vrste muslija – ovo je doručak koji čisti creva. Na ovaj način koncipiran musli reguliše peristaltiku creva i normalizuje stolicu, što je bitno kod osoba koje imaju opstipaciju i nemaju stolicu svaki dan.

Foto: unsplash.com

Birajte sojino mleko od vanile ili čokolade, a može i neko drugo mleko ili jogurt, prirodni sok...

Industrijski musli najčešće nema ovu funkciju, jer je često prepun šećera i drugih aditiva. Musli, odnosno integralne žitarice su važne i za sve one koji se loše hrane, jedu puno grickalica, slatkiša i mesa, a može se koristiti i kod raznih dijeta.

Recept za "čistač musli"

Sastojci:

- Ovsene pahuljice – 3 do 5 kašika (mogu i neke druge vrste pahuljica – ražene, heljdine...)
- Speltine mekinje – 1 kašika
- Čia seme – 2-3 kašike
- Sojino mleko od vanile ili čokolade, a može i neko drugo mleko ili jogurt, može i neki prirodni sok od povrća ili voća, sve po želji – 3 do 5 dl
- Jabuka, mala ili pola jabuke, neprskana, domaća, bez ljuštenja kore jabuke – iseckati je na sitne komadiće ili izrendati. Može umesto jabuke banana, ili neko drugo vlaknasto voće
- Ostalo po želji – cimet, rendani kokos, lomljeni lešnik, mleveno laneno seme, biljni proteini, voće u prahu (ili sveže), alge, trave u prahu (ili sveže), začini, suvo grožđe itd...

Foto: Shutterstock

U pahuljice dodajte cimet, rendani kokos, lomljeni lešnik, mleveno laneno seme...

Priprema: 

Bitno je prvo čia seme preliti mlekom i ostaviti preko noći da seme nabubri. Kada stavljate čiju u tečnost, nekoliko minuta mešajte dok seme ne počne da upija tečnost, da ne bi ostalo slepljeno u grudvicama.

Ujutru u seme dodati ostale sastojke po želji, sačekati da pahuljice upiju tečnost, pa pojesti. Preporuka je jesti ovaj musli što ranije ujutro, kako bi i stolica krenula ranije.

Za one koji misle da im ni ovo neće pomoći, samo budite strpljivi i nakon par dana će creva proraditi. Kod najupornijih zastoja stolice možete dodati i jednu kašiku psilijum semena pre konzumacije, ono se brzo natapa i dodatno deluje na peristaltiku creva.

Ako vam je ova porcija prevelika, samo prepolovite količinu sastojaka pri spremanju.

Prijatno!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17