• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.06.2022

17:27

OVA ETERIČNA ULJA TERAJU KOMARCE! Otarasite se krvopija pomoću stvari iz prirode!

Ljubav

OVA ETERIČNA ULJA TERAJU KOMARCE! Otarasite se krvopija pomoću stvari iz prirode!

Podeli vest

Komarci su dosadni insekti koji su uglavnom aktivni preko leta. Postoje razni načini kako da ih se rešimo, a najbezbedniji su prirodni

Uživanje u bašti ili na terasi tokom leta jedino mogu upropastiti komarci. Ukoliko želite da se zaštitite od ovih insekata, ne morate žrtvovati prelepe letnje večeri, niti potrošiti puno novca za sredstva koja sadrže hemikalije. Možete napraviti svoje super sredstvo protiv komaraca.

Komarce odbijaju određeni mirisi, zbog toga se u dvorištu sade matičnjak, lavanda, macina trava, bosiljak, nana ili žalfija. 

Postoje neka eterična ulja koja se mogu koristiti kao zaštita od komaraca, a evo koja su 3 najpopularnija. 

Foto: Shutterstock

Eterična ulja

Eterično ulje lavande protiv komaraca

Zdrobljeni cvetovi lavande proizvode miris i ulje koji mogu da oteraju komarce. Lavanda ima analgetičke, antifungalne i antiseptičke osobine. To znači da osim što sprečava ujede komaraca, etarsko ulje lavande može da umiri upaljenu kožu.

Zanimljivo je da je eterično ulje lavande jedino ulje koje može da se aplikuje direktno na kožu bez razblaženja, a bezbedno je za primenu i kod dece. 

Pored toga, ovo ulje ima najširu primenu i koristi se još za nesanicu, respiratorne tegobe, jačanje imuniteta i poboljšanja opšteg zdravlje organizma.

Eterično ulje čajevca protiv komaraca

Ulje čajevca, ili ulje melaleuke, popularno je eterično ulje iz Australije. Ovo ulje je poznato po svojim antiseptičkim, antimikrobnim i antiinflamatornim svojstvima. Ali studije takođe sugerišu da ulje čajevca može biti efikasan repelent protiv komaraca. Studije pokazuju da su repelenti koji sadrže ulje čajevca efikasni protiv komaraca, ali i drugih buba i insekata. 

Foto: Shutterstock

Eterično ulje eukaliptusa protiv komaraca

Ulje eukaliptusa, koje se koristi još od ranih 1940-ih, jedan je od poznatijih prirodnih repelenata. Jedna studija je pokazala da mešavina 32% ulja limunskog eukaliptusa pruža više od 95% zaštite od komaraca tokom 3 sata.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17