• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.06.2022

17:09

PSIHOLOG OTKRIVA! Primenite ovih 5 koraka kako biste se oslobodili ŽUDNJE ZA SLATKIŠIMA!

Shutterstock

Ljubav

PSIHOLOG OTKRIVA! Primenite ovih 5 koraka kako biste se oslobodili ŽUDNJE ZA SLATKIŠIMA!

Podeli vest

Ukoliko želite da smanjite unos slatkiša, poslušajte savet psihologa Meg Arol

Žudnja je iznenadna i intenzivna želja da se pojede nešto specifično, često slatko, ali možda i samo ukusno.

Za razliku od prave gladi, koja nam daje fizičke signale, žudnja je više neka želja za nagradom.

Dr Meg Arol, ovlašćeni psiholog, rekla je za The Sun da, iako su žudnje neodoljive, obično traju samo oko tri minuta.

To znači da ih možete brzo saseći u korenu, a zatim nastaviti sa svojim danom.

- Odvraćanje pažnje od žudnje za ovo kratko vreme, zaista može pomoći da žudnja prođe – zato razmislite o aktivnostima koje možete da uradite u trajanju od tri minuta - rekla je dr Meg i dodala:

- Možda ako ste na poslu možete da stiskate antistres lopticu u ruci. Vežba opuštanja mišića u trajanju od tri minuta, u kojoj se naprežete i otpuštate svaku mišićnu grupu, počevši od nožnih prstiju i neprekidno radite na licu, je takođe zaista dobar način da odvratite misli i opustite svoj um i telo.

Ako smatrate da malo plesa ili vežbe disanja nisu dovoljne da odagnate misli o čokoladi ili čipsu, dr Meg je dala alternativu koja je više zasnovana na nauci.

To je oblik kognitivne bihejvioralne terapije (CBT), koja ima za cilj da razume kako su misli, osećanja i ponašanja isprepleteni.

Foto: Shutterstock

čokolada

Evo 5 koraka koje treba da ispratite:

1. Kada dođe do želje za hranom ili pićem, pritisnite dugme za pauzu na svom ličnom, imaginarnom, daljinskom upravljaču i zaustavite se tu.

2. Sada, dok je vaše telo u ovom zamrznutom okviru, koristite oko svog uma, da gledate kako se predajete žudnji.

Ovo može uključivati kratko zadovoljstvo koje obično osećate nakon konzumiranja užine - budite iskreni prema sebi o tome kako se scena obično odvija.

3. Zatim duboko udahnite kroz dijafragmu nekoliko trenutaka i premotajte ovu scenu do nakon što ste se prepustili žudnji (na primer, sat kasnije).

Zapitajte se sada: kakav je osećaj? Da li ste razočarani što ste odustali?

Neprijatne emocije krivice, stida i samooptuživanja koje obično prate ponašanje u ishrani sada mogu biti prilično jake, ali pokušajte da ne odgurnete ta osećanja, jer će vam ona pomoći.

4. Sada kada ste videli budućnost, pritisnite "premotavanje" na daljinskom upravljaču i vratite se u sadašnjost, ali ovog puta gledajte scenu koja se ponovo odvija, u kojoj ne popuštate žudnji.

Ovde razumete da niste fizički gladni i da vam ne treba ni hrana ni piće – žudnja je samo misao kao i svaka druga koja se može gurnuti iz vašeg dometa pažnje.

Vi kontrolišete svoje postupke i možete odlučiti da donesete odluku koja podržava vaše zdravlje.

Zapitajte se sada: kako se osećate? Jaki, koji kontroliše i upravlja ovim žudnjama. Da!

5. Konačno, sa ovim povećanim samopouzdanjem i osnaživanjem, pritisnite "play" na daljinskom i odlučite šta želite da radite.

Imate mogućnost da promenite svoje ponašanje i razvijete navike koje održavaju zdravlje za ceo život.

Kako sprečiti žudnju

Ako se često nađete kao žrtva žudnje, kako ih možete trajnije promeniti?

Nutricionisti u "ANutr" objašnjavaju da se sprečavanje žudnje gotovo uvek svodi na balansiranje vaših obroka i grickalica.

Svaki put kada jedete, uverite se da dobijate "vlakna, izvor proteina i zdravih nezasićenih masti", rekla je Šarlot Lili Tompson, registrovani saradnik nutricionista.

Održavanje malo šećera i soli je bonus.

Na primer, njene omiljene grickalice uključuju porciju orašastih plodova od 30 g i šaku svežih bobica; humus i sirovo povrće; kriške jabuke i puter od orašastih plodova ili pečenu zobenu pločicu.

- Uravnotežena užina ili obrok "pomažu vam da održite konstantan nivo šećera u krvi tokom dana i da se duže osećate sitim - rekla je Šarlot.

Šarlot je dodala:

- Takođe, uvek imajte flašu vode sa sobom. Često se žeđ može zameniti glađu, pa ako ste gladni nakon što ste nedavno jeli, popijte čašu vode i sačekajte deset minuta - onda, ako ste još uvek gladni, to je vreme da posegnete za užinom.

Ema Moros, registrovani nutricionista, rekla je:

- Ako uveče iznenada osetite da ste gladni i želite da pojedete sve što je u frižideru, verovatno niste jeli kako treba tokom dana! Ciljajte na tri uravnotežena obroka dnevno, koji sadrže ugljene hidrate od celog zrna (kao što su smeđi pirinač, kinoa ili zob), zdrave masti (kao što su maslinovo ulje i avokado) i izvor nemasnih proteina (kao što su riba, piletina ili tofu). Ponekad je žudnja, koja je uobičajena tokom trudnoće , crvena zastava za određena zdravstvena stanja - rekla je Ema.

- Na primer, ako žudite za ledom, to može biti simptom anemije izazvane nedostatkom gvožđa - rekla je ona.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija