• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

12.06.2022

10:14

7 OZBILJNIH POSLEDICA! EVO ŠTA ĆE SE DOGODITI SA VAŠIM ORGANIZMOM, ako unosite prekomernu količinu PROTEINA!

Ljubav

7 OZBILJNIH POSLEDICA! EVO ŠTA ĆE SE DOGODITI SA VAŠIM ORGANIZMOM, ako unosite prekomernu količinu PROTEINA!

Podeli vest

Iako su proteini zdravi, ukoliko ih nepravilno konzumirate, mogu "raditi" protiv vas

Nema sumnje da proteini pomažu u rastu mišića, uklanjaju glad i pomažu u gubitku težine, tako da ova kulinarska revolucija može izgledati kao dobra stvar. Međutim, konzumiranje previše proteina može imati ozbiljne posledice po vaš struk i zdravlje.

Šta je previše? Pa, osnovno pravilo je da treba da konzumirate oko 0,45 grama proteina na 0,45 kilograma za muškarce i 0,35 grama proteina po 0,45 kilograma za žene, ako pretežno sedite (preporuke za unos proteina variraju u zavisnosti od nivoa aktivnosti).

Ukoliko dakle unosite previše proteina, možete se susresti sa sledećim problemima:

1. Bićete žedni

Karakterističan sastojak proteina je azot, koji može da ima loš uticaj na vaše bubrege, a može i da utiče da se osećate isušeno. Razlog: - Velike količine azota su toksične. Dakle, da biste bili bezbedni, telo koristi tečnost i vodu da bi ih izbacilo, zbog čega možete da osetite žeđ - objašnjava registrovana dijetetičarka Kesi Bjork, a prenosi eatthis.com. Povećanje unosa vode može poništiti efekte.

2. Vaš dah će postati izuzetno smrdljiv

Mnogi ljudi koji unose mnogo proteina, to rade jer smanjuju unos ugljenih hidrata. A kada ste na dijeti sa malo ugljenih hidrata, telo pretvara skladištene masti u energiju. Iako ovo može biti dobro za vaše trbušne mišiće (bar u početku), nije tako dobro za vaš dah. - Kada ne jedete dovoljno ugljenih hidrata, telo sagoreva masti i proteine za energiju. To čini procesom koji se zove ketoza. Nažalost, ketoni imaju užasan miris, koji se ne može prikriti četkanjem ili čišćenjem koncem - kaže registrovani dijetetičar Izabel Smit. Smanjenje dnevne doze proteina i povećanje unosa ugljenih hidrata može rešiti problem, kao i udvostručenje unosa vode.

3. Ugojićete se

Dijeta sa visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata može pomoći da vam višak kilograma nestane u početku, ali zapravo može dovesti do povećanja telesne težine na duži rok, navodi jedna španska studija. Da bi došli do ovog nalaza, istraživači su tražili od više od 7.000 učesnika studije da popune upitnike o svojim navikama u ishrani tokom šest godina. Nakon analize podataka za zajedničke karakteristike, otkrili su da su oni koji su imali ishranu bogatu proteinima, imali 90 posto veći rizik da dobiju više kilograma, od onih koji su jeli manje hrane. Koliko više težine? Deset procenata od njihove telesne težine!

Foto: Pixabay

dijeta

4. Možete opteretiti svoje bubrege

- Kada pojedete odrezak, pileća prsa ili bilo koji drugi izvor proteina, takođe unosite azot. Kada konzumirate normalnu količinu proteina, izlučujete azot i nema štete. Ali kada pojedete gomilu hrane, vaši bubrezi moraju da se aktiviraju da bi se otarasili dodatnog azota - objašnjava Bjork i dodaje: 

- Kratkoročno gledano, ovo nije štetno za većinu ljudi. Ali ako ste dugo na dijeti sa visokim sadržajem proteina, mogli biste povećati rizik od oštećenja bubrega - upozorava ona.

5. Ugojićete se na stomaku

Oni trbušnjaci na kojima ste vredno radili će nestati. Dodatni protein će verovatno biti uskladišten kao mast, dok će se višak aminokiselina jednostavno izlučiti.

6. Mogli biste skratiti svoj životni vek

Prema studiji "Cell Metabolism" koja je pratila hiljade odraslih skoro 20 godina, oni koji jedu ishranu bogatu životinjskim proteinima, imaju četiri puta veću verovatnoću da umru od raka nego oni koji se pridržavaju dijete sa niskim sadržajem proteina. I druga istraživanja to potvrđuju: U drugoj studiji koju je radio "VebMD" na hiljadama ljudi, istraživači su otkrili da su oni koji su bili na dijeti sa visokim sadržajem proteina, imali 66 posto veći rizik od smrti tokom perioda studije, od onih koji su jeli manje proteina.

7. Osećaćete mučninu

- Kada pojedete previše pilećih prsa, proteinskih šejkova i jaja, vaši probavni enzimi ne mogu da prate sve proteine koje unosite - kaže Bjork i dodaje:

- Ovo može dovesti do probavne smetnje i mučnine. Smanjenje unosa proteina trebalo bi da olakša vaš uznemireni stomak - dodaje ona.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija